Суд дозволив капітану судна «Норд» виїхати до окупованого Криму

Суд дозволив капітану судна «Норд» виїхати до окупованого Криму
Капітан керченського судна «Норд» Володимир Горбенко в суді Херсона, 6 квітня 2018 року
Фото: Радіо Свобода

Горбенко може відвідувати анексований Крим, де він постійно проживає

Херсонський міський суд не продовжив заборону на виїзд до анексованого Криму капітану судна «Норд» Володимиру Горбенку.

Про це йдеться в ухвалі суду.

Прокурор просив у суду продовжити на 60 днів строк дії покладених на підозрюваного обов’язків, зокрема прибувати за першою вимогою до слідчого, прокурора, слідчого судді чи суду, а також не відвідувати анексований Крим.

Водночас суддя зазначив, що, відповідно до Кримінально-процесуального кодексу України, прокурор може звертатися до суду з клопотанням про продовження запобіжного заходу в цілому, а не з окремим клопотанням про продовження лише покладених на підозрюваного обов’язків.

У зв’язку з цим суд відмовив прокурору у задоволенні клопотання.

Таким чином, Горбенко може відвідувати анексований Крим, де він постійно проживає.

Нагадаємо, 25 березня в Азовському морі затримали судно з анексованого Криму під прапором РФ. На борту «Норда», який зупинили за 15 миль від Обіточної коси, було 10 членів екіпажу. Затримане судно відвезли до порту Бердянська для подальших перевірок. На кораблі виявили трал для лову риби та 5 тон морепродуктів.

Влада тимчасово окупованого Росією Криму намагалася передати членам судна «Норд» паспорти громадянина України для того, щоб вони могли безперешкодно перетнути пункт пропуску на адмінкордоні з півостровом. 

8 квітня представники Генконсульства РФ намагалися вивезти екіпаж «Норда» в Росію через пункт пропуску «Гоптівка». 9 квітня вони повторили спробу перетину: на цей раз через пункт «Чонгар».

19 квітня Державна прикордонна служба України заявила, що двоє членів екіпажу «Норда» залишили Україну з підробленими паспортами РФ. Вже удень під час оформлення пасажирів на рейс до Мінська, прикордонники відмовили у виїзді ще 7 українцям-членам суднокоманди «Норд».

Зазначимо, що після затримання керченського судна Норд в Азовському морі, його капітана взяли під арешт, а членам екіпажу не дозволяли поїхати ані до Росії, ані в анексований Крим, адже вони не мали документів.

Україна не визнає ані російської реєстрації «Норду», ані російських паспортів екіпажу, адже вони були видані в Керчі. Рибалки — українські громадяни, які порушили порядок виїзду з окупованого Криму, вийшовши з Керченського порту, який був закритий українською владою ще навесні 2015 року.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: