25 грудня – відпочиваємо, 2 травня – працюємо. Як країна відреагувала на рішення Верховної Ради

ТЕМА ДНЯ
25 грудня – відпочиваємо, 2 травня – працюємо. Як країна відреагувала на рішення Верховної Ради
На сьогодні в Україні нараховується близько 11000 релігійних католицьких і протестантських громад, що складає близько 30% від усіх релігійних організацій України, які святкують Різдво Христове за григоріанським календарем, тобто 25 грудня

Українці відтепер матимуть подвійне Різдво

Лідери думок у соцмережах неоднозначно відреагували на рішення Верховної Ради, яким 25 грудня визначено офіційним святковим днем в Україні. Багатьох обурило те, що за рахунок святкування Різдва ще за григоріанським календарем їм тепер доведеться працювати 2 травня. Вихідний, який завдяки Дню міжнародної солідарності трудящих з радянських часів припадав не тільки на 1, а й на 2 травня, тепер скасовано. Проте більшість коментаторів схиляються до того, що рішення парламенту - це ще один крок на шляху від «пострадянщини».

Журналіст Дмитро Лиховій на своїй сторінці у соцмережі звернув увагу на те, як депутати ухвалювали це рішення: «Ляшко «валить» 2 травня: в нас і так мало трудящих залишилося, всі хочуть бути начальниками», Анатолій Матвієнко «валить» 25 грудня (чомусь у кепці в приміщенні): ми – православна держава, не кидайте кістку Москві, не руйнуйте стабільність».

Слід зазначити, що зі свого боку автори законопроекту аргументували необхідність запровадження вихідного тим, що «на сьогодні в Україні нараховується близько 11000 релігійних католицьких і протестантських громад, що складає близько 30% від усіх релігійних організацій України, які святкують Різдво Христове за григоріанським календарем, тобто 25 грудня». Відповідно своїм рішенням депутати забезпечити права значної частини населення України і долучити цей день до числа офіційних святкових днів України.

У Верховній Раді запевняють: «Ухвалення цього законопроекту сприятиме об’єднанню та кращому порозумінню між християнськими релігійними громадами як у межах, так і за межами України, а також сприятиме оптимізації святкування Різдва Христового та Нового року».

Кодекс законів про працю (стаття 73) до останнього часу передбачав такі дні відпочинку:
1. З фіксованою датою:
  • 1 січня – Новий рік;
  • 7 січня – Різдво Христове;
  • 8 березня – Міжнародний жіночий день;
  • 1 і 2 травня – День міжнародної солідарності трудящих;
  • 9 травня – День перемоги над нацизмом у Другій світовій війні (День перемоги);
  • 28 червня – День Конституції України;
  • 24 серпня – День Незалежності України;
  • 14 жовтня – День захисника України.
2. Без фіксованої дати:
  • один день (неділя) – Пасха (Великдень);
  • один день (неділя) – Трійця.

Валерій Пацкан, депутат від БПП, висловлює думку, що найбільша радість від рішення парламенту – на Закарпатті, звідки він родом. «Відомо, що у нашому краї багато змішаних родин, у яких християнські свята святкують як за юліанським, так і за григоріанським календарем. Відтепер всі спокійно зможуть відзначити в родинному колі улюблене свято», - говорить він.

Його підтримує позафракційний депутат Борислав Розенблат, «особливо вітаючи» житомирську громаду, в якій, за його словами, найбільша в Україні кількість вірян західного обряду.

Задоволена рішенням і перший віце-спікер Ірина Геращенко. Але схвалюючи ще один вихідний 25 грудня, політик нагадує, що «країна зі слабкою економікою і яка воює, не може собі дозволити розкіш 100 днів з 365 гуляти». Віце-спікер сподівається, що окрім 2 травня депутати ще скасують святкування 8 березня.

Народний депутат Дмитро Білоцерковець наголошує на тому, що скасування свята 2 травня  було «логічним компромісом, щоб не збільшувати кількість вихідних днів» через «додаткове Різдво» 25 грудня. 

Речник УПЦ КП Євстратій Зоря, закликає прихильників нового закону перестати аргументувати свою позицію тим, що «треба святкувати з цивілізованим світом», бо цим вони «плюють в душу тим, хто просто має прихильність до традиційного українського календаря». «Невже так складно знаходити аргументи, які не будуть звучати «я правий, а ти – дурний»?», - говорить архієпископ.

«Ображеними» виявились ті, у кого на 2 травня припадає день народження. З приводу скасування вихідного у цей день віджартувався політолог Кость Бондаренко. «За 2 травня їх чекає Гаага! І у цьому - певен - зі мною солідарні олігарх Дмитро Фірташ, політологи Михайло Павлів і Дмитро Корнійчук. Дуже хочеться сподіватися на підтримку з боку народного депутата Ірини Подоляк і всіх тих, хто, як і я, народилися 2 травня!» - написав у себе на сторінці керівник фонду «Українська політика».

Політолог Петро Олещук жартома висловив побоювання, що в результаті введення ще й 25 грудня вихідного дня, з 25.12 до 19.11 «тепер точно ніхто працювати не буде».

Відреагували на рішення українського парламенту вже і за кордоном. Польський журналіст Пйотр Погожельський повідомив на своїй сторінці, що віднині «українці матимуть вихідний 25 грудня, що робить їх ближчими до Заходу, і будуть працювати 2 травня, що дасть змогу ще трохи віддалитись від пострадянщини».

Нагадаємо, сьогодні Верховна Рада зробила день святкування Різдва католиками - 25 грудня - вихідним, а 2 травня - робочим днем. За відповідний законопроект проголосували 238 народних депутатів.

Анастасія Дейна, «Главком»

Читайте також Битва за календар. Чи не забагато в українців свят і вихідних?

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: