Вбивство так і не розкрите. Рік справі активістки Катерини Гандзюк

тема дня
Вбивство так і не розкрите. Рік справі активістки Катерини Гандзюк
Рік тому, 31 липня 2018 року в Херсоні на Катерину Гандзюк невідомі вилили літр концентрованої сірчаної кислоти

Катя отримала опіки 40% тіла, пошкодження очей і померла в лікарні через три місяці

Рік від дня нападу на Катю Гандзюк: один із організаторів злочину Павловський вийшов з-під домашнього арешту на футбол, вбивці уклали угоди зі слідством і отримали мізерні вироки, у справах по замовниках збігають терміни, а підозр - немає. 

31 липня 2018 року в Херсоні на Катерину Гандзюк, громадську діячку та виконуючу обов’язки керуючої справами Херсонської міської ради невідомі вилили літр концентрованої сірчаної кислоти.

Катя отримала опіки 40% тіла, пошкодження очей і померла в лікарні через 3 місяці від отриманих травм. Українське суспільство отримало іще одну справу, з розслідуванням якої не впоралися правоохоронці.

До річниці нападу учасники ініціативи «Хто замовив Катю Гандзюк?» опублікували візуалізований перебіг розслідування справи Каті, в якому зібрали сотні фактів.

Катя отримала опіки 40% тілаКатя отримала опіки 40% тіла

Через рік після нападу та розслідування відомо:

  • хто слідкував за Катериною та скоїв напад: вони уклали угоди зі слідством та мали дати покази на замовників в обмін на отримані мізерні вироки;
  • хто організатори та посередники між замовниками та виконавцями. Один із них, екс-помічник нардепа Ігор Павловський, вільно ходить на футбольні матчі в Одесі одночасно з новообраними високопосадовцями, а іншого правоохоронців попередили про затримання і він втік за межі країни ще до того, як затримали виконавців нападу;
  • у кого були мотиви вбивства. Їх прізвища мали назвати убивці Каті в своїх показах; їх прізвища називала сама Катя, її рідні, колеги й друзі; ці прізвища відомі всім в Херсоні, в Україні і навіть за її межами. Єдині, хто не можуть назвати замовників вбивства Гандзюк - правоохоронці, слідчі і прокурори, які вже рік розслідують умисне вбивство громадської діячки.

Висновок візуалізації, які підготували громадські активісти та друзі Катерини Гандзюк, що унаочнює рік розслідування вбивства Каті, сумний: правоохоронці не висунули підозр замовникам вбивства Каті. Натомість, у кримінальному провадженні збігають законом визначені терміни і незабаром його доведеться закрити, кажуть адвокати батька Катерини.

«Попередній президент - Порошенко - обіцяв мені, що винні будуть покарані. Теперішній президент Зеленський обіцяв сприяти в розслідуванні справи. Скільки потрібно змінити президентів, генпрокурорів, керівників СБУ щоб вбивство моєї дитини нарешті розкрили? Що ще потрібно зробити, щоб замовники вбивства, чиї прізвища давно відомі суспільству, нарешті отримали хоча б підозри у скоєному злочині? Скільки потрібно вбити наших дітей, щоб правоохоронна система нарешті почала нас всіх захищати?», - написав батько Каті Віктор Гандзюк у своєму Фейсбуці через рік «ефективного» розслідування вбивства його дочки.

Прямо напередодні річниці Генпрокуратура не продовжила Ігорю Павловському, який за даними слідства є організатором нападу і передавав гроші за нього убивцям, домашній арешт. Він - вільний, насолоджуються життям, відвідує футбольні матчі.

(для перегляду натисніть зображення)

Візуалізація справи Гандзюк показує ці та всі інші «промахи», яких умисно чи через непрофесійність припускалися слідчі чи не на кожному етапі розслідування; як кожній слідчій дії у справі передував скандал, публічний тиск і викриття журналістів; як публічний розголос та увага міжнародних партнерів до справи не наблизила підозри та вироки замовникам вбивства Каті Гандзюк.

Візуалізація перебігу розслідування справи Каті - унаочнення неспроможності і небажання правоохоронної системи в Україні захищати своїх громадян, переконані автори матеріалів, опублікованих до річниці нападу на Катерину, її колеги та друзі Інна Зелена, Марина Хромих та Олексій Пильов.

Зокрема ці матеріали демонструють, що зрушення у справі (навіть елементарні кроки, як, наприклад, оголошення підозрюваних у розшук) відбувалися після публічного тиску, акцій та масових обурень у соцмережах.

  • Учасники ініціативи «Хто замовив Катю Гандзюк?» від самого початку оголосили метою своєї діяльності покарання усіх винних у нападі на Катерину. Ця мета не змінилися і не втратила актуальність.  
  • У день нападу - 31 липня друзі Каті проведуть в Херсоні низку акцій, щоб нагадати суспільству, що вбивство досі не розкрите, як і сотні інших злочинів проти громадських діячів. Активісти не можуть почувати себе у безпеці до тих пір, поки замовники злочинів проти них не покарані.   
  • 1 серпня учасники ініціативи «Хто замовив Катю Гандзюк?» анонсують акцію у Києві, під стінами СБУ, де розслідують справу і досі не зібрала доказів для покарання замовників вбивства.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: