Вірусолог висловилася щодо запуску метро в Україні: будемо два роки їздити в масках

Вірусолог висловилася щодо запуску метро в Україні: будемо два роки їздити в масках
Їздити в масках і думати про свої руки, доки в нас не буде прошарку з імунітетом

Лікар оцінила можливість відновлення роботи метро в умовах епідемії коронавірусу

Карантин в Україні закінчується 22 травня, але поступове зняття обмежень стартує з 11-го. При цьому відновлювати повноцінну роботу громадського транспорту, зокрема метро, не поспішають. Згідно з планом уряду, це може відбутися лише на четвертому етапі виходу з карантину, коли ситуація з Covid-19 буде повністю контрольованою.

Водночас у Мінінфраструктури зауважують, що транспорт здійснюватиме перевезення в умовах нової реальності: з масками, температурним скринінгом, дезінфекціями.

Влада Києва і Дніпра не наполягає на якнайшвидшому запуску підземки, але в Харкові дотримуються іншої точки зору – мер міста нещодавно оголосив, що Харківський метрополітен поїде 12 травня.

На думку медиків, метро дійсно можна «розбудити» від карантинної сплячки (з 17 березня), але прогнозувати наслідки в умовах епідемії – вкрай складно.

Лікар-вірусолог столичного «Інституту епідеміології та вірусних хвороб. Л.В. Громашевського» Алла Мироненко заявила, що країна готова до відновлення роботи підземки, але маски в громадському транспорті потрібно буде носити ще два роки.

Складність полягає в тому, що визначити пік Covid-19 в Україні буде можливо вже постфактум: коли епідемія закінчиться, тобто ретроспективно.

«Коли вона під час росту, то незрозуміло – вона припинена, стабілізується чи іде на спад. В умовах карантину може гострого піку і не бути, але в карантині не можна вічно жити», – наголосила вірусолог.

Медик заявила, що українцям ймовірно доведеться ще два роки носити маски в місцях загального користування: «їздити в масках і думати про свої руки, доки в нас не буде прошарку з імунітетом».

«Це не означає, що не можна запускати метро, але потрібно, щоб стежили за дотриманням заходів безпеки», – резюмувала лікар.

Як повідомляв Шмигаль, метрополітен у містах України почне відкриватися на третьому етапі послаблення карантинних заходів, відкриття метрополітену передбачається в два етапи.

За даними джерел в Офісі президента, метро в Києві відкриють для пасажирів не раніше, ніж через три тижні.

Читайте також:

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: