Рак корелюється зі стресом

Рак корелюється зі стресом

Зображення: Vitanovski/ thinkstock

Як з’ясувалося, два види раку – пухлини кишківника та стравоходу – суттєво пов’язані з пережитим стресом

Науковці виявили зв'язок між тривалим перебуванням людини в умовах підвищеного стресу та розвитком двох видів раку. Відповідно до отриманих результатів, стресове навантаження суттєво підвищує ризик захворіти на рак кишківника та стравоходу. Також рак легень вочевидь частіше розвивається у тих, що частіше опиняються у стресових ситуаціях – навіть якщо врахувати та відкинути куріння як чинник ризику.

Рак належить до найчастіших захворювань сучасного світу, та причини його появи досі залишаються нез’ясованими. Відомо, що ризик захворіти на рак залежить від навколишнього середовища, харчування та способу життя. Також куріння та надлишкова вага можуть сприяти розвиткові пухлин. Крім того, важливими є біологічні чинники, зокрема генетична схильність, і навіть ріст людини.

Проте яку роль у розвитку хвороби відіграє стрес? Попередні дослідження вже виявляли докази того, що хронічне стресове навантаження сприяє виникненню недуги. Проте залишалося не з’ясованим, чи все зводиться лише до стресу, чи до зумовленого ним способу життя, зокрема йдеться про посилене куріння, незначну рухливість і нездорове харчування.

Аби з’ясувати це, Тінтін Ян (Tingting Yang) та його команда з Народного госпіталю в Хенані (Китай) проаналізували дані про стан здоров’я понад 280 тисяч учасників тривалого дослідження в Північній Америці та Європі. При цьому вони цільово аналізували, чи існує взаємозв’язок між стресом, який людина переживає на роботі, та різними видами раку.

Як з’ясувалося, два види раку – пухлини кишківника та стравоходу – суттєво пов’язані з пережитим стресом. Крім того, рак легень, здається, також частіше розвивається у людей, що зазнавали суттєвого стресу. Цей взаємозв’язок зберігається навіть тоді, коли відкинути інші чинники ризику, зокрема куріння, надлишкову вагу, спосіб життя.

Цікаво й інше: до якого виду раку призводить стрес на роботі, здається, залежить від місця проживання. «У Північній Америці вплив робочого стресу виявлявся у розвитку раку кишківника, проте не в Європі», – повідомили науковці. Натомість у Європі ті, що зазнавали стресу на роботі, ризикували захворіти на рак стравоходу.

Чому існують такі відмінності, дотепер неясно. «Існує чимало біологічних механізмів, через які стрес може призводити до розвитку раку», – запевнив Ян з колегами. Які з них активуються у цьому випадку, потрібно ще з’ясувати. Дослідження засвідчило: стрес не має впливу, який можна виявити, на певні види раку, а саме на пухлини простати, грудей та яйників.

Nadja Podbregar

Mehr Krebs durch Arbeitsstress?

International Journal of Cancer, 13/12/ 2018

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: