ДТЕК Ахметова загрожує енергобезпеці України? Контррозвідка СБУ б’є на сполох

ДОКУМЕНТИ
ДТЕК Ахметова загрожує енергобезпеці України? Контррозвідка СБУ б’є на сполох
фото: Reuters

Спецслужба звернулася до Ради оптового ринку електроенергії зі спеціальним листом

У розпорядження «Главкома» потрапив лист СБУ, спрямований до Ради оптового ринку електроенергії (ОРЕ). Спецслужба на початку липня закликала цей орган зупинити «загрозу енергетичній безпеці держави внаслідок можливого ухвалення запропонованих змін до Правил ОРЕ». Причиною для неспокою стала інформація «про спроби окремих суб’єктів генерації встановити монопольне становище на оптовому ринку електроенергії, що може мати негативні наслідки для енергетичної галузі держави». СБУ у зв’язку з цим вдалась до заходів із контррозвідувального захисту об’єктів критичної інфраструктури у сфері енергетики.

Лист СБУ до Ради ОРЕ про загрозу енергетичній безпеці України

(для перегляду натисніть на зображення)

За інформацією спецслужби, на початку червня Рада ОРЕ звернулась до уряду з проханням затвердити зміни до Правил оптового ринку електричної енергії. Ініціювати ці зміни ще з осені 2017 року наполегливо почала енергетична корпорація ДТЕК мільярдера Ріната Ахметова. Суть пропозицій полягає у тому, щоб диспетчерський центр (НЕК «Укренерго») примусово не включав в роботу енергоблоки теплових електростанцій, які працюють на антрацитовому вугіллі, навіть якщо їхні цінові пропозиції будуть меншими порівняно з пропозиціями енергоблоків, що спалюють газове вугілля. Тобто пропонується затвердити пріоритетне використання саме електроенергії, виробленої з вугілля марки Г.

Штучне банкрутство «Донбасенерго»? 

У разі реалізації цієї схеми найбільше виграє енергохолдинг Ріната Ахметова. Зупинка антрацитових блоків означає, що їхні доходи будуть перерозподілені між іншими виробниками. А з огляду на те, що 75% всієї теплової генерації належить Ахметову, стає зрозумілим, хто цей «інший виробник»…

У найбільшому ж мінусі опиниться підприємство «Донбасенерго». Якщо зміни до Правил ОРЕ будуть внесені, то, за розрахунками цієї компанії, наприклад, в міжопалювальний сезон зупиниться єдиний працюючий енергоблок її Слов`янської ТЕС, адже він працює на антрациті. Протягом шести місяців постійні витрати «Донбасенерго» будуть покриватися лише на 40%. У компанії вважають, що це доведення її до штучного банкрутства.

До складу ПАТ «Донбасенерго» входять Слов`янська і Старобешівська ТЕС – остання розташована на тимчасово  окупованій території. Раніше до складу  «Донбасенерго» входило  п’ять ТЕС, але в 2001 році в ході приватизації три станції відійшло  Ахметову – потім вони були об’єднані в компанію  «Східенерго»  (ввійшли Луганська, Курахівська та Зуївська ТЕС , остання з них розміщуєтьсяна окупованій території).

Єдиний працюючий блок Слов`янської ТЕС  потужністю  800 МВт ринок активно використовує   в режимі маневрування (в нічні часи повністю зупиняється один із корпусів енергоблоку). В 2017 «Донбасенерго» виробило 2,3 млрд кВт-год – це 5,2% від загального обсягу виробництва теплової генерації.

Важливий момент: Кабмін, до якого звернулась Рада ОРЕ, не має повноважень втручатися в організацію роботи енергоринку. Відповідно до закону про електроенергетику (стаття 15), виключне право змінювати Правила ОРЕ може лише Рада ОРЕ. Але з огляду на те, що протягом року реалізувати ініціативи «ДТЕК» відповідно до закону так і не вдалося, до процесу вирішили підключити керівника уряду.

У листі СБУ особлива увага звернена на таку деталь: 21.06.2018 року «на зборах членів Ради ОРЕ було ухвалене рішення звернутися листом до Міністерства економічного розвитку і торгівлі України для отримання дозволу Кабінету Міністрів на узгоджені дії, на які Антимонопольний комітет  наклав заборону у вигляді внесення змін до додатку №2 до Договору між членами ОРЕ…., якими передбачається першочергове включення до згаданого графіку навантажень теплових електростанцій, що використовують вугілля газової групи, незалежно від поданих цінових заявок…».

«ДТЕК Дніпроенерго» спрямувала листа до секретаріату Ради ОРЕ з пропозицією розглянути можливість внесення «змін до Правил ОРЕ у частині  вибору складу обладнання ….» ще на початку осені минулого року

(для перегляду натисніть на зображення)

 

Вже 20 вересня 2017 року більшістю голосуючих директорів Ради ОРЕ були схвалені пропозиції «ДТЕК «Дніпроенерго». Економічне обґрунтування цього рішення за підписом колишнього голови Ради ОРЕ в 2017 році Костянтина Запайщикова

(для перегляду натисніть на зображення)

Запропоновані зміни обґрунтовувались тим, що антрацит видобувають на окупованій території, а його імпорт нібито «не можна вважати повноцінним джерелом для диверсифікації через низьку надійність логістичних ланцюжків та непередбачуваність цінової кон’юнктури». Але відразу виникає запитання: навіщо ж тоді державний регулятор НКРЕКП в 2016 році запровадив  формулу ціни вугілля «Роттердам+», пояснюючи своє рішення необхідністю уникнути залежності від поставок вугілля з окупованих територій через імпорт?  Формула дотепер діє, тарифи на електроенергію зростають через високу вартість вугілля «з Роттердаму».

Представники генеруючих компаній в неофіційних розмовах свідчать, що запровадження змін до Правил ОРЕ  реалізується також під тиском очільника Міненерговугілля Ігоря Насалика. На доказ  цього твердження вони наводять документ за підписом міністра.


Лист міністра Ігоря Насалика до Ради ОРЕ про погодження змін Міністерством енергетики та вугільної промисловості

(для перегляду натисніть на зображення)

Та погодження лише Міненерго недостатньо. Зелене світло змінам мав би дати ще й НКРЕКП та Антимонопольний комітет. І ось останній 3 травня 2018 року рішенням №228-р виніс однозначний вердикт: «Заборонити узгоджені дії у вигляду внесення змін до додатка 2 до Договору між членами ОРЕ у частині вибору складу обладнання».

Рішення Антимонопольного комітету: зміни не погодили

(для перегляду натисніть на зображення)

Антимонопольний нагадав ініціаторам нових правил, що відповідно до Закону «Про захист економічної конкуренції» вони можуть звернутися до Кабінету Міністрів із заявою про надання дозволу на узгоджені дії. Саме тому ініційовані ДТЕК зміни вже подано в Мінекономрозвитку, а потім їх спрямують до  прем’єра.

Ще один важливий момент: Секретаріат Енергетичного Співтовариства ще восени 2017 року звернувся до віце-прем'єра Володимира Кістіона (копії направлено міністру енергетики Насалику та на той момент голові НКРЕКП Вовку, першому заступнику голови Антимонопольного комітету Нижнику), з вимогою не погоджувати зміни до Правил ОРЕ як такі, що суперечать цілям Договору Енергетичного Співтовариства та Закону «Про ринок електричної енергії».

Слов`янська ТЕС, опинившись на лінії вогню, у липні 2014 року зазнала значних руйнувань. Збитки оцінені майже в 203 млн грн. Після відновлення роботи у лютому 2015 року на станції продовжили виконання програми технічного переоснащення, розпочатої «Донбасенерго» в 2012 роціСлов`янська ТЕС, опинившись на лінії вогню, у липні 2014 року зазнала значних руйнувань. Збитки оцінені майже в 203 млн грн. Після відновлення роботи у лютому 2015 року на станції продовжили виконання програми технічного переоснащення, розпочатої «Донбасенерго» в 2012 році

Тиск на власників «Донбасенерго»?

Активність підприємства «ДТЕК-Дніпроенерго» Ріната Ахметова збіглись у часі і з іншими подіями навколо «Донбасенерго». Тиждень тому у пресі була розповсюджена інформація про те, що син екс-президента-втікача Віктора Януковича Олександр, якого вважають справжнім власником «Донбасенерго», нібито продав її  нардепу від Блоку Петра Порошенка Максиму Єфімову. Виникають підстави вважати, що історія зі змінами правил на енергоринку могла використовуватись з метою тиску на «Донбасенерго». Адже у нових умовах компанія могла б збанкрутувати. І так власників підштовхували збути актив у потрібні руки. Та станом на 21 липня Єдиний державний реєстр юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців не зафіксував змін серед ключових власників підприємства: ними залишаються  Андреас Церні (Греція) та Роберт Бенш (США). Тобто історію з продажем «Донбасенерго», як і процес внесення скандальних змін у правила енергоринку, вважати завершеними ще рано.

Олександра Януковича тривалий час називали справжнім власником «Донбасенерго»Олександра Януковича тривалий час називали справжнім власником «Донбасенерго»

У 2016 році кінцевими бенефіціарами «Енергоінвест холдингу» стали Андреас Церні (Греція) та Роберт Бенш (США). Обидва – вихідці з України. За даними ЕП, вони були номінальними власниками, за якими стояв Олександр Янукович, який саме в той момент відчував максимальні проблеми зі збереженням контролю над своєю власністю в Україні.

За даними сайту YouControlприватна компанія з обмеженою відповідальністю «Енергоінвест Холдинг» володіє  60,773% акцій ПАТ «Донбасенерго». Державі належить 25% плюс одна акція. Решта акцій – у вільному продажі на Українській біржі. З динамікою торгів можна ознайомитися тут.

Наталка Прудка, «Главком»

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: