Економісти дали сумний прогноз. Коронавірус обвалить економіку України на 6% ВВП

Економісти дали сумний прогноз. Коронавірус обвалить економіку України на 6% ВВП
Економісти інституту очікують, що дефіцит поточного рахунку в цьому році досягне 4% ВВП, або 5,6 млрд доларів

Дефіцит поточного рахунку в 2020 році досягне 5,6 млрд доларів

Економіка України може впасти на 5,9% ВВП в 2020 році після зростання на 3,2% в минулому. Такі розрахунки наводяться в макропрогнозі, який представив Інститут економічних досліджень та політичних консультацій.

Згідно з ним, курс національної валюти в 2020 році складе 29,7 грн за долар в середньому по році і 29 грн за долар на кінець року.

«Споживча інфляція за прогнозом зросте лише до 7,5% в грудні, оскільки слабкий попит обмежить вплив більш високих інфляційних очікувань і знецінення гривні», – зазначають експерти в документі.

При цьому аналітики інституту очікують, що дефіцит поточного рахунку в цьому році досягне 4% ВВП, або 5,6 млрд доларів.

«Цей прогноз готувався в дуже мінливих умовах на основі припущень, які можуть виявитися некоректними. Ми допускаємо, що більшість обмежень економічної активності будуть скасовані до кінця другого кварталу», – йдеться у документі.

На стримане зростання економіки можна розраховувати тільки в другій половині року, але економічна активність буде залишатися на нижчому, ніж до кризи, рівні, наголошується в прогнозі.

«Ми очікуємо лише поступового відновлення попиту, оскільки не всі втрачені під час коронакризи робочі місця будуть відновлені, а споживчі настрої будуть залишатися невизначеними. Ми прогнозуємо падіння реального споживання домогосподарств на 6,6% у 2020 році », – відзначають експерти інституту.

Як повідомлялося, Уряд зробив невтішний прогноз інфляції на рік – до 11,6%.

Нагадаємо, МВФ вперше в історії зафіксував зупинку світової економіки.

Читайте також:

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: