Енергетичну незалежність забезпечить збільшення власного видобутку енергоресурсів - експерт

Енергетичну незалежність забезпечить збільшення власного видобутку енергоресурсів - експерт
Експерт вважає, що наша держава почала поступово нарощувати видобуток вуглеводнів

Україна щорічно витрачає мільярди доларів на закупівлю імпортних енергоресурсів, - Корольчук

Співзасновник Інституту енергетичних стратегій Юрій Корольчук вважає, чим менше ми закуповуємо імпортного енергетичного ресурсу – газу, вугілля, ядерного палива, нафтопродуктів, тим менше ми віддаємо грошей на ці закупівлі закордон у Росію, Європейський Союз, Польщу тощо. Про це він сказав в ефірі телеканалу 112.

Корольчук заявляє, що головне завдання енергетичної незалежності - нарощування власного видобутку ресурсу.

За даними співзасновника Інституту енергетичних стратегій, Україна щорічно витрачає мільярди доларів на закупівлю імпортних енергоресурсів. 

«Ми повинні це замінити. Якщо ти сьогодні це купуєш за кордоном, значить, ти повинен більше видобувати газу, вугілля в себе всередині країни. Наприклад, за попереднім підсумком у 2018 році, ми потратили на нафтопродукти п’ять мільярдів доларів, у позаминулому році три мільярди, тобто два мільярди доларів плюс. Вугілля ми закупили на три мільярди доларів. На ядерне паливо ціна не міняється, там 600 мільйонів доларів стабільно», - зазначив Корольчук. 

Водночас, на думку експерта, Україна поступово збільшує видобуток вуглеводнів.

«По вугіллю, наприклад, ми вже компенсуємо ту частину, що втратили на неконтрольованій території. Найбільшим тут гравцем на ринку є компанія ДТЕК, і вони видобувають фактично 24 мільйони тонн вугілля. Вони наростили за минулі роки практично на три мільйони тонн видобуток. До речі, вклали два мільярди доларів, якщо подивитися на попередні п’ять років. Так само і в газ інвестуються кошти. Компанія «Укргазвидобування» 28 мільярдів гривень вклала минулого року на розвиток, на буріння нових свердловин, освоєння нових родовищ. Тобто, ми повинні розуміти, що ми повинні вкладати в усі ці сфери. Чим більше ми видобудемо тут у себе на місці в Україні, тим менше віддамо цих грошей за кордон», - підкреслив Юрій Корольчук.

Раніше повідомлялося, що в 2018 році шахти групи ДТЕК Ріната Ахметова добули 24 млн 132 тис. тонн вугілля, що на 5,3% або 1 млн 217 тис. тонн більше, ніж у 2017 році. У свою чергу, «ДТЕК Нафтогаз» видобув рекордні для українського приватного газовидобутку 1,65 млрд куб. метрів природного газу. Всього за останні 5 років ДТЕК збільшив видобуток природного газу в 3 рази.

Україна планує до 2020 року вийти на самозабезпечення газом, це планується зробити за рахунок скорочення споживання палива і збільшення власного газовидобутку. Ключова роль у досягненні зазначеної мети відведена державної компанії «Укргазвидобування» (УГД). Компанія прийняла амбітну програму «20/20», що передбачає доведення рівня газовидобутку до 2020 року до 20 млрд куб. м.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: