Готові працювати за їжу? Як уряд перелякав українських заробітчан

Ринок праці
Готові працювати за їжу? Як уряд перелякав українських заробітчан

Держприкордонслужба наголошує: не існує жодного рішення, яке б обмежувало виїзд українців за межі країни

Безробітні українці мріють чкурнути за кордон, але про них «турбуються» і не випускають

Держави, які були головним ринком праці для українських трудових мігрантів до карантину, намагаються повернути наших громадян. Польща, Чехія, Словаччина, Німеччина, Фінляндія докладають зусиль, аби організувати доставку працівників з України.

 До Фінляндії, як повідомляв «Главком», 23 квітня з аеропорту «Бориспіль» вирушив перший чартер з 186 українцями, які пройдуть обсервацію, а потім працюватимуть у сільському господарстві.

Той рейс організувала і оплатила фінська компанія з працевлаштування сезонних робітників. «Організувати перельоти було дуже легко. За пару тижнів все було підготовлено у співпраці з владою та операторами як у Фінляндії, так і в Україні», - повідомив керівник фінської компанії із працевлаштування Töitä Suomesta Oy Марко Макі-Хакола.

Щоправда, розголос, який спричинив цей прецедент змусив реагувати українську владу, адже вона опинилась у дуже пікантній ситуації. Жорсткий карантин всередині країни, евакуація громадян з-за кордону і заклики до ізоляції мало стикуються з чартерами заробітчан, які вантажаться у «Борисполі».

Тепер уряд, принаймні, публічно заявляє, що не випускатиме своїх громадян працювати закордон. Сьогодні міністр закордонних справ  Дмитро Кулеба підтвердив, що наша країна отримує звернення від держав-партнерів про потребу в робочій силі, але на тлі пандемії відправляти українців за кордон «нелогічно». «Ми керуємося насамперед міркуваннями безпеки і здоров’я наших громадян. В умовах поширення пандемії будь-яка подорож – це наражання на небезпеку захворювання, особливо коли ця подорож здійснюється літаком», - пояснив міністр.

Кулеба також додав, що нині всі зусилля уряду спрямовані на те, щоб повертати українців, які застрягли в різних країнах. «Ми розуміємо потребу в робітниках з боку наших партнерів і будемо готові переглянути цю позицію у контексті зміни ситуації з пандемією коронавірусу», - залишив надію європейцям Кулеба.

Поки що ж українців лише впускають в країну. Два дні тому Мініфраструктури анонсувало кілька спеціальних рейсів до різних країн світу, щоб українці, які перебувають за кордоном і хочуть повернутися додому, мали таку змогу. Так, сьогодні о 2.30 ночі в аеропорту «Бориспіль» приземлився літак з українцями з Тель-Авіва.

Авіакомпанія «Міжнародні авіалінії України» анонсувала 11 спецрейсів до України з 1 по 9 травня, повідомляє пресслужба авіакомпанії. «Це рейси для громадян України і нерезидентів, що мають право в’їзду до нашої країни. Іноземні громадяни, відповідно, зможуть скористатися рейсами МАУ в зворотному напрямку для вильоту з України в ці ж дати», - йдеться у повідомленні.

На сайті авіакомпанії відкривається продаж квитків на наступні рейси: 1 травня: Амстердам – Київ та Тель-Авів – Київ; 3 травня: Женева – Київ, Дубай – Київ, Шарм-ель-Шейх – Київ; 5 травня: Торонто – Київ, Дортмунд – Київ, Прага – Київ; 7 травня: Мадрид – Київ, Мілан – Київ; 9 травня: Мюнхен – Київ. Придбати квитки можна через форму бронювання, яка відповідає кожному конкретному рейсу і даті. «Реєстрація на рейси здійснюватиметься виключно в аеропорту вильоту і є безкоштовною», - додають у повідомленні.

Кордони не закриті

Речник Держприкордонслужби Андрій Демченко зі свого боку наголошує: не існує жодного розпорядження чи рішення уряду, яке б обмежувало виїзд українців за межі країни. «Обмежити можуть хіба що рішення суду чи іншого правоохоронного органу», - зазначив він.

Ті, хто відчайдушно намагається прорватися закордон на заробітки, знаходять лазівки. Прикордонна служба інформує, що автотранспортом можна перетнути кордон у тих пунктах пропуску, які не закриті розпорядженнями Уряду (від 13.03.2020 № 288-р та від 02.04.2020 № 370-р) і де не припинений пропуск суміжною стороною – таких пунктів всього 19.

Пункти пропуску на кордоні з Білоруссю:
  • у Чернігівській області: «Сеньківка - Веселівка», «Нові Яриловичі - Нова Гута» «Славутич - Комарин»;
  • у Житомирській області: «Виступовичі - Нова Рудня»;
  • у Волинській області: «Доманове - Мокрани».
На кордоні з Польщею:
  • у Львівській області: «Краківець - Корчова»;
  • у Волинській області: «Ягодин - Дорохуськ».
На кордоні зі Словаччиною:
  • у Закарпатській області: «Ужгород - Вишнє-Нємецьке».
На кордоні з Угорщиною:
  • у Закарпатській області: «Чоп (Тиса) - Захонь».
На кордоні з Румунією:
  • у Закарпатські області: «Дякове - Халмеу»;
  • у Чернівецькій області: «Порубне - Сірет».
На кордоні з Молдовою:
  • у Одеській області: «Паланка - Маяки - Удобне», «Старокозаче - Тудора», «Рені - Джюрджюлешть»;
  • у Вінницькій області: «Могилів-Подільський - Отач».
На кордоні з Росією:
  • у Харківській області: «Гоптівка - Нехотєєвка»;
  • у Сумській області: «Юнаківка - Суджа», «Бачівськ - Троєбортне»;
  • у Чернігівській області: «Сеньківка - Нові Юрковичі»;
  • у Луганській області «Мілове - Чертково».

Водночас речник Держприкордонслужби порадив враховувати важливу деталь: які обмеження діють з боку інших країн. До прикладу, Польща обмежила в'їзд всім іноземцям.

Українська альтернатива

«До мене щодня звертаються українці, які бажають виїхати за кордон на заробітки. Я всім раджу дочекатися закінчення карантину», - розповідає «Главкому» президент Всеукраїнської асоціації компаній з міжнародного працевлаштування Василь Воскобойник.

Експерт підкреслив, що Фінляндія – єдина країна, яка взяла на себе всі турботи з перевезення українських заробітчан.  «У період пандемії, коли кордони закриті, єдине, що можна зробити для широкої організації таких чартерів, - це домовленості між урядами країн. Якщо представник нашого уряду стверджує, що трудовим мігрантам йти на зустріч не будуть, це означає, що інших варіантів, окрім очікування на закінчення карантину, немає», - додав фахівець.

Воскобойник зауважив, що турбота урядовців про громадян зрозуміла і логічна. Однак, за його словами, існує й інший бік проблеми: найближчим часом, коли пандемія почне спадати, загрозою номер один стане економічна криза. «Особисто я вважаю, що якщо іноземна держава, яка приймає українців, забезпечує всі умови з проходження карантину, лікування, якщо мігрант захворіє, і вона дає змогу заробити грошей, то за таких умов дозвіл на трудову міграцію був би правильним. Держава повинна була б допомогти своїм громадянам, забезпечити їх роботою, у тому числі і за  кордоном», - переконаний експерт.

За даними прем'єр-міністра Дениса Шмигаля, станом на минулий тиждень в Україні офіційно зареєстровано 400 тис. безробітних. При цьому лише за  карантину (тобто з 12 березня) у Державній службі зайнятості зареєструвалося понад 127 тис. з них. Кожен другий з цих 127 тис. був звільнений з роботи. Фактично ж, за даними глави уряду, більше 2 млн людей втратили роботу або перебувають у тимчасових вимушених відпустках, або є «приховано безробітними». Глава уряду також обіцяв, що в найближчі місяць-півтора Кабмін створить близько пів мільйона робочих місць, з них 170 тис. – у сфері дорожнього будівництва. Решта – також низькокваліфікована праця, на кшталт озеленення і прибирання. «Це дозволять людям протриматися якийсь час і заробити, а не жити на мізерні гроші від держави», - зазначив глава уряду, маючи на увазі допомогу безробітним – її середній розмір у березні становив  4 тис. грн.


Глава уряду Денис Шмигаль обіцяє усім роботу за 200 євроГлава уряду Денис Шмигаль обіцяє усім роботу за 200 євро

 

Однак зарплату, які запропонують громадянам, також можна назвати мізерною. Шмигаль пообіцяв 6000-8000 грн, однак не став акцентувати на тому, що і такі скоромні суми працівники на руки не отримають. «Після вирахування усіх податків «чистими» такий працівник покладе у гаманець 4800-5600 грн. Умовно кажучи, людям пропонують працювати за 200 євро. У Фінляндії ж роботодавці готові платити 8 євро за годину. Якщо помножити на 160 робочих годин на місяць, отримаємо 1260 євро. Так, це «брудними», на руки вони отримають 1000 євро. Але ж 200 євро і 1000 євро - це неспівставні гроші!», - зазначив Воскобойник. Він також додав, що. наприклад, у Німеччині українці можуть розраховувати на ще більшу платню: 2000-2500 євро.

Глава Асоціації компаній  з міжнародного працевлаштування наголошує: пропозиція України до своїх громадян працювати за їжу лише спричинить нову хвилю трудової міграції у момент відкриття кордонів після карантину.

Куди чкурнуть українці?

Серед найпопулярніших серед трудових мігрантів країн на першому місці – Польща, куди протягом року приїжджають на заробітки 1,5-2 млн українців. На другому місці – Чехія. Угорщина, Словаччина менш популярні, ще менше наших громадян їздять на заробітки до Фінляндії –  близько 15 тис. щорічно.

Польщі страшенно не вистачає робочих рук.  Дефіцит настільки гострий, що польські бізнесмени вже зібралися наслідувати приклад своїх фінських колег.  Президент служби персоналу промисловців Польщі Кшиштоф Інглот заявив про підготовку чартерного рейсу, який привезе українських заробітчан. «Ми хочемо перевезти перших 200 людей з України на фабрики у Вроцлав… Чартери для робітників недешеві, але альтернатива втратити урожай – набагато гірша. А охочих українців поїхати на роботу буде багато», – зазначив він в ефірі телеканалу TVP.

За словами Воскобойника, Польща очікувала до кінця травня прийняти 480 тис. українців. «Зараз вони не можуть заїхати. Тож поляки робитимуть усе, аби повернути до себе українців і лишити їх там на якомога більш тривалий час», - вважає він.

Зауважимо: Польща вже почала створювати зручні умови для роботи мігрантів. 17 квітня в рамках програми з порятунку економіки «Антикризовий щит» набув чинності дозвіл іноземцям на легальне перебування впродовж 30 днів після закінчення епідемії в Польщі без необхідності подавати заяви на тимчасову посвідку на проживання.

Воскобойник уточнив, що Польщі не вистачає людей на будівництві, у харчовій, переробній промисловості. «У сільському  господарстві не так багато, до речі, людей працює», - додав він.

«Німеччина два тижні тому організувала чартерні рейси - завозила до себе трудових мігрантів з Румунії для роботи у сфері сільського господарства. Загалом до 25 травня Німеччина планує до себе завезти 85 тис. людей і в червні-липні ще близько 40 тис. Якщо це робить Європа, чому ми не можемо? Якщо люди хочуть їсти, то до чого призведуть обмеження», - обурюється Воскобойник.

Щодо таких напрямів, як Італія та Іспанія, куди українці також традиційно їздили на заробітки, експерт прогнозує, що після закінчення карантину частина наших трудових мігрантів не зможе продовжити там роботу. «Річ у тім, що саме у ці напрями більшість українців їздили напівлегально, як туристи з біометричними паспортами – без офіційного дозволу працювати. Після закінчення карантину європейські країни не поспішатимуть відкривати свої кордони для туристів», - пояснив він.

Наталія Сокирчук, «Главком»

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: