На Банковій пояснили, що зараз відбувається з ДАБІ

На Банковій пояснили, що зараз відбувається з ДАБІ
Сергій Трофімов запевняє, що питання реформування ДАБІ обговорювалося з усіх боків

«Ми не розвалили ДАБІ, а закрили шляхи для корупції», - Сергій Трофімов

Перший заступник голови Офісу президента Сергій Трофімов запевнив в інтерв’ю «Главкому», що реформа Державної будівельно-архітектурної інспекції не зупинилася.

Трофімов розповів, що питання ДАБІ обговорювалося нинішнім керівництвом держави з усіх боків, і з’явилася пропозиція: ліквідувати цей орган та створити замість нього зарегульовану структуру з ліцензованими спеціалістами. «На мій погляд, вони мають отримувати достатньо великі кошти і при цьому жити в чіткому розумінні, що за порушення їм дадуть років 10-15 ув'язнення. І все буде працювати як годинник. Це ж питання перехідного періоду», - стверджує посадовець.

Скільки триватиме перехідний період від ліквідації одного органу до створення іншого Трофімов не знає. Каже, що про це треба питати в профільного міністра (регіонального розвитку та будівництва Олексія) Чернишова.

Водночас, перший заступник голови Офісу президента впевнений, що ліквідувавши ДАБІ, нинішня влада закрила шляхи для корупції.

«Ми не розвалили ДАБІ, а закрили шляхи для корупції і запустили зовсім інші процеси. Тепер треба це все дотискати. А як тільки комусь наступаєш на хвіст, відразу з'являються проплачені статті. Це відбувається тому, що велика кількість заможних людей у нашій країні свої гроші вкладають в квадратні метри. Тому всі хочуть впливати на ці питання і ловити рибу в мутній воді. А новий підхід до системи рішень взагалі прибере цю історію», - впевнений Трофімов.

Перший заступник Офісу президента впевнений, що на місці ДАБІ за кілька місяців будуть створені нові органі. «Ситуація контролюється прем’єром. До свого призначення він доопрацьовував ці процеси, тому це – і його особиста відповідальність. Він буде за цим слідкувати і ставити певні завдання міністру», - стверджує Трофімов.

Як повідомлялося, 13 березня Кабмін на виїздному засіданні проголосував за ліквідацію Держархбудінспекції.  Тоді ж на прем’єр-міністр Денис Шмигаль оголосив, що замість ДАБІ буде створено три структури: Державна сервісна служба містобудування (дозвільні та реєстраційні функції), Держінспекція містобудування (нагляд и контроль) и Держагентство з питань технічного регулювання в містобудуванні (визначатиме параметрами, ДБН, єврокоди). Крім цього, скасовуються будівельні ліцензії, а замість них вводяться сертифікати Відповідального виконавця робіт, що повинен видавати Мінрегіон. Державна інспекція з містобудування та Державне агентство з техрегулювання будуть створені відповідно у червні та вересні цього року.

На початку квітня у ЗМІ написали, що очільник Мінрегіону Чернишов зупинив реформу ДАБІ.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: