Сергій Трофімов: Зараз в Офісі президента музика вже не грає

Сергій Трофімов: Зараз в Офісі президента музика вже не грає
Сергій Трофімов

«Навантаження на президента, як на мене, надлюдське»

За перший рік президентства Володимира Зеленського його команду залишили кілька ключових персон, які зовсім недавно тріумфально заходили у владу. Посади позбувся навіть Андрій Богдан, а він у перші місяці правління був «тінню» молодого президента.

Але константою для Зеленського досі залишається одне – довіра до своєї «кварталівської» команди, яка перейшла на службу державі. Іван Баканов, Сергій Шефір, Сергій Трофімов… – всі залишаються на посадах, хоча й не ведуть активну публічну діяльність.

Минулого року «Главком» взяв перше велике інтерв’ю з головою СБУ Іваном Бакановим. Цього ж тижня ми публікуємо велику розмову з першим заступником глави Офісу президента Сергієм Трофімовим. Під час карантину один з найближчих соратників президента погодився зустрітися на Банковій.

Розмова тривала більше двох годин. Її перша частина стосувалась роботи Офісу президента під час карантину та ефективності президентської вертикалі на місцях.

У другій частині інтерв’ю Трофімов розповідає про свої робочі стосунки з главою Офісу Андрієм Єрмаком, духовні – з Московським патріархатом в Україні та особисті – із таємничою Настею…

Були чутки, що вас мали призначити після Андрія Богдана головою Офісу президента…

Я не чув про ці чутки. У мене немає бажання займати цю посаду: я ще не закінчив свою роботу.

Президент пропонував вам очолити Офіс?

Ні.

А зараз в світлі останнього скандалу з «плівками Єрмака»?

Ми не спілкувалися про це. Всі сили скеровані на ситуацію з пандемією.

Минулого тижня на сайті президента з’явилась фотографія наради, на якій є ви, але вже немає Єрмака. Як так сталося, якщо це не сам Єрмак фотографував, звісно?


1 квітня Андрій Єрмак уперше з часів свого призначення був відсутній на щоденній нараді у президента. Сталося це якраз після оприлюднення скандальних відео з його братом Денисом, на яких той нібито домовляється щодо призначень на ті чи інші посади (фото пресслужби президента)

1 квітня Андрій Єрмак уперше з часів свого призначення був відсутній на щоденній нараді у президента.
Сталося це якраз після оприлюднення скандальних відео з його братом Денисом.
(фото пресслужби президента)

Я вас запевняю, на цих чутках не варто фокусуватись.  Всі шукають конфлікт, змову, інтригу, але їх немає.

Але ж президент приїжджає в «Парковий» в поганому настрої і розповідає народним депутатам, що вони плетуть інтриги, то, напевно, таки вони є…

Я маю на увазі інтриги між мною і главою Офісу, хто б не займав цю позицію. Функціонал першого заступника полягає в тому, аби виконувати його обов’язки, коли він відсутній. Може, з цим пов'язані ці чутки.

На згаданій фотографії голови Офісу не було, тож за функціоналом ви виконували його функції на цій нараді?

Може, він кудись виходив.  Але Єрмак присутній на нарадах і виконує свої обов’язки.

З колишнім главою Офісу президента контактуєте?

Я не контактую з людьми за принципом, яку посаду хто займає. Контактував з Андрієм (Богданом) кілька разів у телефонному режимі. Якісь були питання, передавали якісь справи, які були запущені…

У нього є ревнощі до Єрмака?

Потрібно запитувати у нього, яке у нього ставлення до Єрмака. Це особисте, професійне... Ми з ним ці питання не обговорюємо.

Як ви поясните те, що люди, які прийшли в команду президента на старті його політичної кампанії, її вже залишили? Поряд з Зеленським зараз залишилась команда умовно «95-го кварталу».

Я не вважаю, що залишилась команда тільки «95-го кварталу». Є й інші люди. Тобто я не бачу тут будь якої тенденції.

«Ми не розвалили ДАБІ, а закрили шляхи для корупції»

Добре, поговоримо про ті інтриги, які дратують президента. Ви розчаровані тим, що відбувається у фракції?

Це люди, вибрані з народу, які ніколи раніше не були у владі, вони знаходяться під куполом, у мікросвіті, і на них це також тисне. У них є проблема росту, як і у всіх людей, коли є стрімке кар’єрне зростання.  Вони вчаться взаємодіяти, видно, що їм не вистачає спілкування. Але, маючи свої амбіції, одразу починають збуджено реагувати на якісь теми. Я вважаю, що повинна з’явитися дисципліна, це буде основою.

У списку «слуг» на минулих парламентських виборах були люди, яких рекомендували особисто ви?

Були люди, яких ми рекомендували, з точки зору регіональної роботи у виборчій кампанії. Це ті, хто реально допомагав та зарекомендував себе.

Які потім стали головами комітетів?

Так.

Наприклад, Андрій Клочко, який разом з вами атакував Державну архітектурно-будівельну інспекцію. Як ваші компетенції в Офісі президента стосується діяльності ДАБІ?

У випадку з Андрієм ми є друзями, тому моя робота і робота парламентського комітету синхронізована і налагоджена. У нас одна зона відповідальності. ДАБІ – це, на мій погляд, просто один з яскравих прикладів боротьби з корупцією. Кого туди не став, як не налаштовуй той менеджмент, все одного до цього менеджменту чіпляються всі попередні присоски і починають всіх заштовхувати в корупційні справи. Це неможливо витримати. Ми на це довго та пильно дивилися зі всіх сторін, і з’явилася пропозиція: ДАБІ ліквідувати і створити замість нього зарегульований орган з ліцензованими спеціалістами. На мій погляд, вони мають отримувати достатньо великі кошти і при цьому жити в чіткому розумінні, що за порушення їм дадуть років 10-15 ув'язнення. І все буде працювати як годинник.

Це ж питання перехідного періоду.

А скільки він триватиме?

Про це треба питати в профільного міністра (регіонального розвитку та будівництва Олексія) Чернишова.

На минулому тижні у ЗМІ промайнула новина, що міністр зупинив реформу ДАБІ.

Я  з ним це питання не встиг обговорити. Нагадаю, що у нас прем'єр зовсім нещодавно був віце-прем'єром і міністром регіонального розвитку. Впевнений, що вони це питання якось скоординують.

Тобто ви зараз не впливаєте на цю ситуацію?

Ні.

Все розвалили і тепер не відповідаєте?

Ми не розвалили, а закрили шляхи для корупції і запустили зовсім інші процеси. Тепер треба це все дотискати. А як тільки комусь наступаєш на хвіст, відразу з'являються проплачені статті. Це відбувається тому, що велика кількість заможних людей у нашій країні свої гроші вкладають в квадратні метри. Тому всі хочуть впливати на ці питання і ловити рибу в мутній воді. А новий підхід до системи рішень взагалі прибере цю історію.

Ви розумієте ризики, які можуть виникнути під час цього перехідного періоду?

Міністр має розробити підхід до цього періоду і сказати, що повинно бути ось так. Мають бути конкретно відповідальні, які комунікують з ринком, з дозвільною системою, з силовиками. Хай створюють робочу групу, сідають разом і публічно обговорюють кожен об'єкт, чому там стільки поверхів, коли їх має бути менше і так далі. Люди пізнають мене на вулиці, підходять в кафе. Вони, зазвичай, купили досить недороге житло, скоріше за все, на останні гроші, і хочуть зрозуміти, що з цим об'єктом, яка його доля.

А часом з тих друзів, які до вас «в кафе підходять», не було впливового забудовника Андрія Вавриша?

Ні, я кажу про простих людей, а не про бізнес.

Сергій ТрофімовСергій Трофімов

А чому ви збентежилися з приводу Вавриша? Це ж нормально, коли гравці ринку приходять і пояснюють владі, де є проблема.

Я не бентежився, я не комунікую з бізнесом.

Взагалі ні з ким не комунікуєте?

Я з ними можу поспілкуватися, можу почути, але бізнес не може приймати рішення.

Всі роками говорять про те, що в ДАБІ діяла такса для забудовників – за кожен квадратний метр. Вавриш міг вам просто про це розповісти.

Ми про це знали, і про це говорив не тільки Вавриш.

Ви не боїтесь, що за ці два-три місяці на місці ДАБІ не буде побудовано нічого ефективного?

Не боюся, тому що ця ситуація контролюється прем’єром. До свого призначення він доопрацьовував ці процеси, тому це – і його особиста відповідальність. Він буде за цим слідкувати і ставити певні завдання міністру.

«Укрбуд»: якщо громадяни не отримають квартири, може бути соціальний вибух»

Ситуацію з «Укрбудом» куруєте?

Ситуацією займається РНБО спільно із силовиками. «Київміськбуд» взяв на себе відповідальність ввести ці об'єкти в експлуатацію. Ми пропонували їм чітку дорожню карту, де є графіки фінансування і здачі об'єктів. Папери поки не підписали, ведеться аудит і вони повинні презентувати свій підхід. Треба розуміти, що це, в принципі, не є нашою зоною відповідальності. Просто люди приходять і кажуть, що їм потрібна допомога. Мені навіть консьєрж дзвонить і каже: «Приходить чоловік з вашою фотографією, запитує, чи ви тут живете, чи ні, чергує під будинком». Я всіх слухаю. 

Тобто це питання потрапило в зону РНБО через загрозу соціального вибуху?

Безумовно. Якщо громадяни не отримають квартири, може бути соціальний вибух. І для мене принципово, аби це не використовували як політичну історію. Тому я прямо говорю президенту, що відбувається, які учасники там спливають,  що вони хочуть. І отримую за це замовні статті.  За цим стоять певні люди, і мені відомо, хто саме, але їх брудні «заказухи» на мої рішення не впливають жодним чином.  

Яка ця формула, запропонована «Київміськбуду»? Хто за все це недобудоване Микитасем платитиме?

Це їхнє («Київміськбуду» - «Главком») завдання і інтерес. Вони зароблять на цьому, це ж комерційна історія. Ці об’єкти колись будуть генерувати якісь кошти, але зараз треба ризикнути своїми. І вони мають скласти чітку карту подальших дій. Наш інтерес – стежити за цим процесом і здати людям об'єкти.  

«Київміськбуд» був єдиним варіантом, до кого звернутись, аби врятувати ситуацію?

Не єдиним, але РНБО затвердив саме його.

Ви особисто не є інвестором «Укрбуду»?

Ні.

А ваші знайомі?

Є знайомі, які інвестували, – однокласник там купив квартиру. Підходять люди і просять допомоги, бо у них немає релевантної інформації.

Ще з якими конкретними проблемами підходять?

У чоловіка, який чекав мене під під’їздом, дружина була учасником ДТП, полетіла закордон в якихось справах і вже п’ять років не може в’їхати в країну. Але це не моя відповідальність, я не можу впливати на це, але спробую допомогти, зверну увагу тих, хто приймає такі рішення.

У грудні 2019 року Володимир Зеленський подав до Верховної Ради проєкт закону про внесення змін до Конституції щодо децентралізації влади. У січні 2020 року, після дискусій в експертному середовищі, у місцевому самоврядуванні і у суспільстві, запропоновані зміни були відкликані для доопрацювання. Коли буде готова нова редакція змін? 

Зараз ці процеси застопорили відомі всім події. Нинішній прем’єр Денис Шмигаль і голова профільного комітету Андрій Клочко їздили по регіонах, спілкувались з усіма, зустрічались з усіма стейкхолдерами, завдання було – всіх почути. Основні питання від мерів стосувались повноважень префектів.

Яку позицію Асоціація міських голів займає щодо Офісу президента? Вона в опозиції чи лояльна до ваших ініціатив?

Асоціація мерів – така ж асоціація, як і інші, які президент чує. Чим викликане тимчасове згортання історії з децентралізацією? Насправді було питання у відсутності комунікації.

Ви можете сьогодні сказати, яким чином проєкт буде дороблятись?

Врахували всі думки, знайшли точку, зрозумілу для всіх – про розподіл бюджетів, про державні програми. Всіх цікавило, наскільки буде сильний чи слабкий префект, які він матиме повноваження, як буде комунікувати з місцевим самоврядуванням. Ось такі нюанси.

Коли теоретично можна чекати, що новий законопроєкт буде внесений?

Питання до Верховної Ради. Якщо врахувати всі підготовчі процеси, напевно, восени.

«У мене є почуття віруючої людини»

Чи дійсно ви давали вказівки держадміністраціям застопорити процес перереєстрації релігійних громад?

Не було таких команд і не буде.

Тоді поясніть, чому процес переходу релігійних громад до помісної Православної церкви призупинився? І які ваші особисті релігійні симпатії?

У мене є почуття віруючої людини. Що ж стосується цієї історії, то вона, на жаль, була дуже політизована. Люди самі вирішують, до якої конфесії належати і якого віросповідання бути. Але політично ці маніпуляції з приводу Московської церкви та інших вигадані, розкручені і насаджені, на жаль.

Саме тому вас і вважають апологетом Московської церкви у нинішній владі.

Важливо визначитись, щоб ми правильно один з одним спілкувались і розуміли. Є Українська православна церква (УПЦ МП – «Главком»), де служать українські священики, українські монахи і прихожани – громадяни України. Я маю на увазі, що з Таджикистану ніхто не завозив сюди нікого взагалі-то. Знаходячись на своїй посаді, я не даю команд на чиюсь користь і професійно не займаюсь цими процесами. Але, як віруюча людина і громадянин, я, звісно ж, буду відстоювати законність у вирішенні церковних питань. Я отримую багато листів і звернень щодо незаконної перереєстрації з тиском на місцях. Тому головам ОДА ставиться завдання слідкувати за законністю цих процесів. 

Це ж те можна розцінювати як тиск?

Наприклад, була у нас зустріч президента з Радою церков. Він спілкувався з усіма, спокійно пояснював свою позицію: церква відокремлена від держави, а держава від церкви, церква не впливає на політику, а держава на життя церкви. Я дотримуюсь такої ж позиції. Але звернення до мене надходять іншого змісту. Українська православна церква звертається і каже, що нам не потрібно ніяких преференцій чи особливого ставлення. Все, що нам потрібно, – аби на нас не тиснули, як в попередні роки. Це все, про що просять вони.

От ви кажете про тиск на Церкву Московського патріархату. У нас є закон, який передбачає, що релігійна організація, яка має центр в іншій країні, повинна у своїй назві вказати цей факт. Закон досі ніхто не виконав, хоча терміни сплили ще в минулому році. Закон діє, але не виконується, – хіба це тиск?

На кого?

На УПЦ (МП), яка давно мала б змінити назву.

Звісно, тиск, на мою думку.

Закон треба або скасувати, або виконувати? Бо так ми просто руйнуємо силу права, авторитет влади…

Закон цей оскаржується в суді, наскільки я знаю.


Сергій Трофімов поруч з верхівкою УПЦ МП

Сергій Трофімов поруч з верхівкою УПЦ МП

Він оскаржений лише в частині парафій, але не загалом. Чи правда, що Андрій Юраш  повернеться на посаду голови Держслужби етнополітики?

Не знаю. Цю службу створювали як чинник тиску на релігійні організації. Люди пишуть, що в цій історії раніше було задіяне Міністерство юстиції, з цим працювали силовики і т.д. З цією історією треба розбиратися, щоб об’єктивно розуміти, які завдання має вирішувати ця служба.

А це теж історія про руйнацію авторитету влади. Адже дивна історія: пройшли два кадрових конкурси на посаду голови служби, але переможця (Юраша) так і не призначили. Чи правда, що ви активно цікавилися цим питанням і ці повторні конкурси — ініціатива Банкової?

Це не ініціатива Банкової, треба поспілкуватися зі співробітниками, які були в цій комісії і послухати їхню думку та думку суб’єкта призначення, що там відбувалося і як.

Може, це все тому, що ви критикуєте попередників, а Юраш був членом команди, яка мала стосунок до отримання Томоса, становлення помісної церкви?

Мені не зрозуміло, чим вони в цій службі займалися, чому і навіщо. І це нерозуміння є у багатьох. Наше завдання серед іншого – зробити все прозорим, щоб не було таємниць мадридського двору.

«Моє серце зайняте»

А до якого храму у Києві ви ходите?

Я не хотів би називати це місце. Це внутрішнє, сакральне.

Якщо підете вінчатись, то куди?

Це таке ж питання.

Вас бачать в Лаврі.

Думаю, туди і піду. Але я – прихожанин іншого храму.

Чи вас можна вносити в список найзавидніших наречених?

Для мене не зовсім зрозуміло, як чоловік може сам про себе казати, що він «завидний» чи ні. Це вирішувати не мені. Та й найголовніше, я не женуся за тим, аби потрапити у якісь списки, тим паче у список  «найзавидніших наречених». Мене це не цікавить, адже моє серце зайняте, я вже маю наречену, і наразі ми готуємося до створення сім’ї.

Коронавірус не перешкодить весіллю?

Для мене це подія внутрішня, сімейна, для кола близьких людей, а не тусовка на 300 осіб.

У такій кількості вже і не можна збиратися.

Вся ця ситуація з карантином і вірусом, звісно, впливає й на наші з Настею плани, й можливо нам треба буде трохи перенести дату, проте головне незмінне - наше бажання створити сім’ю.

Готові розказати, хто така Настя?

Вона не зірка шоу-бізнесу, не співачка, вона – звичайна людина, хоча для мене, звісно, надзвичайна і неповторна. Настя працює в компанії, яка займається авторськими правами.

Сергій ТрофімовСергій Трофімов: Мені здається, ми змінили атмосферу на Банковій

 

«Мої нерви вже трошки здають»

Відкрийте «страшну» таємницю: хто пише спічі президента?

Не заглиблююсь в це питання.

Остання дивна історія: президент у своєму зверненні дорікнув хворому нардепу Шахову голосуванням у Раді, хоча той не робив цього, і це легко перевірити на парламентському сайті…

У нас цікава розмова виходить, мені подобається.

Питання в тому: хто підклав президентові цей фейк і чи був розбір польотів?

Мені здається, тут має місце якась звичайна помилка, людський фактор. Не варто шукати зради.

А взагалі президент отримує дзвінки від активістів, волонтерів, читає інтернет, «фейсбук». Він має сильне внутрішнє бажання почути людей – і для нього це не нова набута якість. Його любили люди, глядачі, він завжди з усіма вітався, ніколи в нього не було «зіркової хвороби». Всі біжать до нього, причому діапазон питань різноманітний – забрали будинок, напали на сусіда, забрали дитину...

Ну ви ж розумієте, що якщо президента вводять в оману в дрібницях, є ймовірність, що його вводять в оману і в якихось серйозніших речах.

У нього джерел інформації багато, і я не думаю, що хтось намагався навмисно ввести його в оману.

Як Володимир Олександрович змінився за цей рік?

Мені здається, коли абсолютно інший ритм, відповідальність та спектр завдань, людина змінюється та зростає професійно. Але є речі, які в ньому не змінюються: це бажання допомогти людям, розвивати країну.

З боку здається, що нинішній статус його все більше обтяжує.

Не помічав. Особисто мої нерви вже трошки здають – я ось заспокійливий чай п'ю.

Ви на холерика не схожі насправді.

Це навантаження і професійна хвороба всіх. Тут, в Офісі, є поліклініка для співробітників, вони слідкують за якимись медичними показниками і дають зворотній зв’язок. Я відчув, як почав почуватися набагато гірше. Кажуть: це – професійна історія, не ти перший, не ти  останній.

Дуже складно працювати з постійним великим потоком інформації, для мене це дуже незвично, це сильно виснажує. За пів дня вихідного неможливо відновитися. Тому навантаження на президента, як на мене, надлюдське. Звісно, щось в ньому змінилось.

А ваші стосунки з ним, коли ви були виконавчим продюсером «Кварталу» і зараз, зазнали змін?

Прості робочі відносини. Наші відносини мають довіру, це важливо.

На чому тримається ваша думка про те, що українці захочуть другого терміну Зеленського?

У нього є основоположні риси, які потрібні політикам. В житті бувають різні пріоритети. У президента головна формула – допомагати людям, людяність. Це як кодове слово. Стійке, сильне бажання.

А сам Зеленський захоче вдруге піти?

Це питання до Володимира Олександровича.

Колись ви казали, що вас пригнічує атмосфера на Банковій. Вже не пригнічує?

Дуже пригнічувала, і це помічав не тільки я. Але атмосферу люди, напевно, роблять. Мені здається, ми її змінили – у нас тут певний час музика грала, стіл для тенісу поставили. Зараз музика не грає, а в теніс за пів року, напевно, я грав лиш раз.

Віктор Шлінчак, Микола Підвезяний, 
Павло Вуєць, Станіслав Груздєв (фото), Главком

Читайте також: 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: