Перший заступник глави Офісу президента Сергій Трофімов: Нас всіх тестують на коронавірус

Перший заступник глави Офісу президента Сергій Трофімов: Нас всіх тестують на коронавірус
Сергій Трофімов

Інтерв’ю з найбільш непублічним членом команди президента Зеленського

Перший заступник глави Офісу президента Сергій Трофімов ще рік тому був виконавчим продюсером студії «95 квартал» і відповідав за кіновиробництво. Сьогодні ж в Офісі президента він обіймає другу за ієрархією посаду після Андрія Єрмака.

37-річного Трофімова можна вважати найбільш непублічною персоною команди Зеленського: навіть точну дату його народження (21 січня) знайти у відкритих джерелах важко. Зрештою і в команді «кварталівців» він також зайвий раз не світився у кадрі. Тому чутки про його можливе призначення главою Офісу президента після звільнення Андрія Богдана виглядали сумнівними.

Але у нинішній ситуації, коли репутація Андрія Єрмака значно «підмочена» скандалом, спровокованим депутатом із президентської фракції, вакансія нового Мефістофеля при дворі Зеленського може бути відкрита знову…

Поки ж головний функціонал Трофімова – очі і вуха президента в регіонах. Саме він опікується підбором кадрів, які Київ відправляє керувати обласними та районними адміністраціями. І сьогодні, в умовах надзвичайної ситуації, люди Банкової на місцях на видноті, як ніколи.

Оскільки відповідає за призначення – Трофімов має звітувати і за успіхи, і за відверті «ляпи» цих кадрів. Наскільки вони справляються з нинішніми викликами? Чи планується велика чистка за результатами битви з коронавірусом?

Перший заступник глави Офісу запевняє, що до завершення карантину звільнень не буде. Втім, за інформацією «Главкома», Банкова уже ухвалила негативні висновки щодо кількох голів ОДА. І чергова ротація може початися вже найближчим часом з південних областей. Та всьому свій час.   

Перед інтерв’ю журналісти «Главкома» попередили Сергія Трофімова: «Питатимемо про все». Адже діапазон історій, у яких фігурує його прізвище, виходить далеко за регіональну політику. Згадки про першого заступника керівника Офісу виринають і в питаннях «кураторства» над церквами, і опіки над такими специфічними установами, як Державна архітектурно-будівельна інспекція (ДАБІ).

Вже у фіналі, після двох з половиною годин спілкування, Трофімов зізнався: «Такого допиту у мене ще не було». Приховати свою гостру реакцію на окремі питання найближчому соратнику президента вдавалося не завжди. «Але то й добре, це ж для мене теж певний зріз настроїв», - робить висновок він.

У вас тут повсюди антисептики, маски. Що ще змінилося в Офісі президента з початком епідемії? Особисто ви проходили тестування на коронавірус?

Тестувався, і неодноразово. Нас всіх з певного періоду тестують, міряють температуру, між кабінетами ходимо в масках, є антисептики, тобто всі заходи вжиті.

Чому вас тестують? Ви були в Куршевелі?

Колись був, але це було до цієї роботи. Мені, до речі, не сподобалося там – таке розхвалене місце, але я не зрозумів, в чому родзинка.  Нас тестували планово всіх, адже ми спілкуємося з президентом і взагалі виконуємо важливу роботу, тому всі слідкуємо за здоров’ям і розуміємо ситуацію. Тестують не тільки нас, а й наших співробітників, колег.

Ви відвідуєте Лавру, спілкуєтесь з її настоятелем. Останні тривожні новини звідти означають, що доведеться тестуватися знову?

На тій (церковній) службі, про яку пишуть ЗМІ, мене не було. Але якщо буде треба, знову зроблю тест. Мені раніше вже робили обидва види тестів, але ми спираємося на ПЛР.

Чи правда, що є якісь медикаментозні засоби захисту, які застосовує оточення президента?

Вперше про це чую. Думаю, це вигадка.

Тобто ніяких спеціальних вакцин, препаратів?

Вакцини досі немає ніде в світі. Усе, що приходить, – роздається. Маски також купуємо.

По 16 чи по 25 гривень?

Я зараз рідко ходжу по магазинах та аптеках, зазвичай щось купують помічниця або водій, тому я навіть не всі ціни знаю.

В апараті Офісу президента багато людей, які зараз «сидять вдома»?

У нас практично всі зараз працюють, бо є речі, які дистанційно робити не можна. Глава Офісу вирішив, що працювати дистанційно не будемо. У мене частину співробітників розділили на групи, які можуть чергуватися, бо справа не в коронавірусі, а в навантаженні. Багато інформації потрібно опрацювати, потрібно робити аналітику, готувати президента, ставити завдання, їх контролювати. Людям просто потрібно відпочивати і переключатися. І ті, у кого є певні ризики, наприклад, вагітна дружина чи літні батьки, з якими мешкають, – це враховується.

«Слуг народу», серед яких вже кілька інфікованих, не впускаєте до Офісу?

Приходять деколи, але в масках.

Чи нема у вас підозри, що якісь регіони замовчують інформацію про пандемію. У деяких областях лічені хворі на коронавірус. А в Миколаївській досі – 0.

Насправді це не статистика області, а дані, які приходять від лабораторій до Центру громадського здоров’я та МОЗ. Дані ніхто не приховує. Просто ситуація в областях рухається по-своєму. Якщо областям вдається швидко верифікувати хворих і відрізати їхні контакти з близькими, вони це роблять. Я спілкувався з мером Маріуполя, який розказував, як вони вирахували свого «нульового» пацієнта. Людина прилетіла з Єгипту, рідних ізолювали і його теж. Але він спілкувався з другом, якому давав машину і той кудись поїхав. Тобто вони відрізали всі контакти, окрім останнього впертого друга, який не хотів розповідати, куди їздив.

Навіщо потрібно було проводити піар-акцію в Нових Санжарах, щоб потім запустити сотні тисяч людей з-за кордону і не знайти способу, щоб і їх відправити на обсервацію?

Санжари - це не піар-акція, а реальне бажання повернути своїх громадян з Китаю.

Це один літак. А після нього приземлилися сотні.

Але не з Китаю.

З різних країн, де на той момент вже був епіцентр епідемії.

Світова ситуація теж змінювалася, тому всі діяли за обставинами. Санжари, на жаль, як і поведінка громадян в Тернополі, коли влаштовують якісь ходи, щоб не повернулися люди, – це прояв не патріотизму, а забобонності.

Після Санжарів пройшов місяць, і тепер людей, які прибувають з-за кордону, знову намагаються загнати на обсервацію. Хоча був проміжок, кілька тижнів, коли таких спроб не робилося.

Наших громадян за кордоном ніхто не чекає, в багатьох країнах навіть дипломатичний паспорт не працює, не хочуть їх приймати в лікарнях. Щодо громадян, які потрапляли всередину країни через різні пункти пропуску, владою приймалися рішення, які обмежували і структурували процес перетинання кордону і проходження контролю. Звичайно, були вжиті всі заходи щодо замірів температури та ін.

Був організований окремий термінал в «Борисполі». У всіх громадян брали дані, їх оглядали медики, хворих відправляла швидка на обов'язкову обсервацію додому, і за цим стежила поліція. Просто якісь речі відбуваються одразу масово, і з ними досить складно впоратися. На той момент вже вишикувалася світова черга на тести та обладнання, ними стали спекулювати...

Ось я спілкуюся з областями, і вони кажуть, що як тільки гуманітарна допомога потрапила, ціни на ці товари впали одразу удвічі. Це знову ж таки питання до освоєння коштів – освоювати їх потрібно, але не купувати дорожче у якихось перекупників.

Перший заступник глави Офісу президента Сергій ТрофімовПерший заступник глави Офісу президента Сергій Трофімов відновлює фізичну форму просто у кабінеті на улюбленому тренажері

 

«Теплої ванни не відчуваю»

Країна напередодні першої річниці перемоги Володимира Зеленського на виборах. Свого часу ви казали, що адміністрація попереднього глави держави була відірвана від реальності. І ось тепер через рік, як вважаєте, Офіс президента Зеленського «не відірваний»?

Вважаю, що ні. Нас нікуди не віднесло, всі спілкуються з рідними, з друзями, близькими, журналістами, експертами, фахівцями, іноді й із зовсім незнайомими людьми. Всі отримують якийсь фідбек і розуміють, що відбувається. А рік тому, дійсно, існувала така проблема, країна швидко змінювалася і влада була відірвана від реальності – і результати виборів це лише підтвердили.

Слова друзів і родичів - для вас не є та сама «тепла ванна»?

Я взагалі теплої ванни не відчуваю.

Можливо, і не відчуваєте через те, що вона тепла і комфортна?

Я б це відчув.

І все ж, за останні місяці ви відчули якісь тривожні сигнали? Рідні, близькі, друзі про щось попереджають?

Звичайно, нас бентежить, чи впорається з нинішнім викликом наша система охорони здоров'я. Але це взагалі світова проблема: більш розвинуті країни і їхня медицина не справляються з цими речами.

Мова не лише про медицину. Нещодавно прогриміла заява бізнесмена Андрія Ставніцера про те, що на Одещині немає влади. Місцева вертикаль входить у сферу вашої відповідальності. Для вас ця заява -  «тепла ванна» чи «холодний душ»?

Я відстежую і розумію всі процеси діяльності кожного голови ОДА. На жаль, у низці питань є гра в політику і якась боротьба на місцях.

Тобто ця конкретна заява – це гра в політику?

Це, скоріше, гра на вплив.

Тобто вважаєте, що із владою в Одеському регіоні все нормально?

Ні, я так не вважаю. Ми постійно моніторимо ситуацію в областях і знаємо, що відбувається насправді. І епідемія коронавірусу, і карантин внесли свої корективи. Але у кожного управлінського та кадрового рішення є свій час.

Шість, 12 чи 18 місяців?

Як тільки МОЗ, Центр громадського здоров’я скажуть нам про те, що показники захворюваності стабілізувалися або починають падати. Тоді кадрова робота відновиться.

Але зміна уряду відбулась саме в такий час: ключових міністрів звільнили. А міністр охорони здоров’я з часу, як почалася епідемія, у нас вже третій…

Міністри – це політичні фігури, які відповідають за стратегію. Заміна міністра – це більше зміна тактики, підходів до роботи або зміна самого вектора роботи. Ситуація ж із головами ОДА інша. Зараз до їхньої роботи додалася постійна координація дій щодо карантину на місцях, навколо них об’єднані всі органи влади, бізнес, який активно допомагає. Тут заміна керівника, а слідом й узгодження його команди в нинішніх умовах – ризик. Але це не означає, що голови ОДА стали недоторканними. Все бачимо, все аналізуємо.

Сергій ТрофімовСергій Трофімов: Головам ОДА ми дали можливість, якої ніхто ще не давав

 

«У мене є статистика, хто і скільки залучив на боротьбу з коронавірусом»

Які критерії будете застосовувати для оцінки губернаторів, коли закінчиться карантин?

Ми, до речі, оцінимо, як і хто впорався з карантином. В частині роботи голів ОДА також оцінимо соціально-економічні показники. Зокрема, залучення коштів на боротьбу з коронавірусом. Ніхто не буде захищати неефективного менеджера. Якщо він не налаштовує всі процеси ефективно, то, вибачте, – парашутний спорт не для вас.

Так у них тепер у всіх тепер «залізний» аргумент — епідемія. Якби не коронавірус, вони б показали дуже хороші результати. Навіть Офіс президента буде наводити цей аргумент для пояснень своїх прорахунків.

Завжди можна виокремити реальні показники. Наприклад, у мене є чітка статистика, хто і скільки залучив на боротьбу з коронавірусом. Мені видно, у кого і скільки виділено з обласного бюджету, з міського, хто залучив кошти з інших джерел. Також є аналітика, як ці засоби були освоєні станом на кінець березня. Якщо ти забезпечив виділення великих коштів, але не забезпечив їхнього освоєння, – ти неефективний менеджер. Якщо ж ти ефективно їх освоїв, швидко і вчасно закупив та роздав лікарням все необхідне, – молодець!

У вас є чіткий список критеріїв ефективності голів ОДА?

Звичайно.

І вони знають про цей перелік?

Зараз результативність голів ОДА оцінює зі свого боку Кабмін, у них є свої критерії. Є вони й у нас, за допомогою профільних спеціалістів та експертів ми проаналізували всі плюси та мінуси роботи регіональних керівників та розробили нову систему оцінки, вона почала діяти з початку року. Зараз узгоджуємо її з Кабміном, а потім презентуємо президенту. В облдержадміністрацій та їхніх керівників є свій KPI, мета – максимально об’єктивно оцінювати результати роботи.

Тобто минулого року оцінка губернаторів була суб'єктивною?

Минулий рік був процесом налагодження роботи. І діяльність ОДА оцінював також Кабмін, оцінював і Офіс президента. Зараз же мета: запровадити прозорий, але головне – єдиний підхід до оцінювання.

Ви можете от зараз оприлюднити цю формулу оцінювання?

Взагалі не проблема, але я все-таки хотів би її проговорити з президентом та прем'єром. І тоді ми її одразу оприлюднимо. У нас все-таки завдання не фотографії на «фейсбук» викладати – хто молодець, хто ні. У нас завдання не лякати, а реально бачити, на що потрібно звернути увагу і аналізувати, де потрібна допомога, посилення. Ми головам ОДА дали можливість, якої ніхто ще не давав. Раніше як голови ОДА, так і їхні заступники, завжди були політичними призначенцями, були якісь квоти, домовленості з політсилами і так далі. А зараз голова ОДА сам формує свою команду, це його відповідальність.

А як же система «Ліфт»? Вона вже зламалася?

Ні, наш «ліфт» точно не зламався. Через нас пройшло 12 тисяч осіб.

І при цьому глави сотень райадміністрацій досі не призначені? До якого року президентства Зеленського це триватиме?

Все в процесі. І тут є декілька нюансів. По-перше, існує така річ, як спецперевірка, яка триває 25 днів, і не всі її проходять. По-друге, з нашим приходом до влади змінилися пріоритети. Тому, мабуть, у нас відсутня черга охочих стати главами районів.

Як саме змінилися пріоритети?

Маленька зарплата і велика відповідальність. Потрібно, щоб люди приходили компетентні, які не хочуть красти або відписувати якісь преференції комусь на місцях.

Візьмемо Київську область. Рік президентства Зеленського ще не минув, а в кабінеті голови ОДА господарювали вже три діячі – Михайло Бно-Айріян, Олексій Чернишов і нинішній в. о. Василь Володін. Чернишов пішов до уряду, а чому звільнили Бно-Айріяна?

Це просто була кадрова помилка.

Ваша?

Моя, безумовно, бо я його рекомендував президенту. Київська область, скажімо так, центральна, там потрібна серйозна, потужна людина. Чернишов, насправді, як губернатор показав себе непогано. Облрада, наприклад, до нього жила зовсім своїм життям і ухвалювала рішення без участі голови ОДА. Чернишов з цією проблемою впорався, на мій погляд.

Хто стане новим главою Київської ОДА?

Поки буде в.о. Зараз всі сили кинуті на боротьбу з пандемією.

За часів президентства Кучми було таке поняття як «губернатори» областей, хоча такої посади немає в Конституції, і «імператори» областей. Наприклад, в Донецькій області, голова ОДА Янукович, а при ньому «імператор» - Ахметов. Коли ви в Офісі президента скликали кагал великих бізнесменів, не було відчуття, що відновлюєте вертикаль «імператорів»?


На Банковій стверджують, що бізнесмени пообіцяли<br />надати всю необхідну допомогу державі у здійсненні превентивних заходів з протидії поширенню коронавірусу

16 березня глава держави зібрав на Банковій півтора десятка найкрупніших бізнесменів країни і закликав їх допомогти країні

 

Насправді, це було прохання президента до людей, які мають ресурси, – не тільки фінансові, але й інтелектуальні. Наприклад, я спілкувався з власниками «Епіцентру», які конкретно висунули в штаб боротьби з коронавірусом свій топ-менеджмент, розписали задачі, скоординували з головою Хмельницької ОДА.

І за це отримали окрему постанову Кабміну про те, що «Епіцентр» може працювати під час карантину, на відміну від інших будівельних маркетів.

Ні, це не було пов'язано. Робота «Епіцентру» – серед питань першої необхідності, бо це таки дуже велика мережа, де 40 тис. співробітників. Тому у Кабміну є свої підходи до цього і ангажованості тут точно немає.

Чи бачите ви небезпеку, коли бізнес, який відгукнувся на заклик влади, почне впливати на кадрові призначення? Наприклад, зараз в Харківській області мер Харкова Геннадій Кернес та мільярдер Олександр Ярославський, який курує там боротьбу з пандемією, оголосили війну голові ОДА Олексію Кучеру.

Я спілкувався і з Кернесом, і з Ярославським, і з президентом з цього приводу...

Вам подобається спілкуватися з Кернесом і Ярославським?

Я спілкуюся з усіма, хто на місцях приймає якісь рішення, – союзники це чи ні. Не можна перемогти такі проблеми, як коронавірус, коли ми тут щось своє робимо, на місцях – своє, а бізнес – своє. Бізнес взагалі ризикує бути зметеним, якщо коронавірус у нас буде мати настільки масштабні наслідки, як в Італії. Тому зацікавленість у всіх одна: щоб ми якомога швидше пройшли цю історію. І чиясь спроба якось бравірувати ніяк не впливає на наші рішення. Бізнесмени не можуть впливати на кадрові рішення і казати, що нам робити. Вони можуть нам допомагати або ні.

Відоме відео «публічної прочуханки», яку влаштували Ярославський і Кернес голові ОДА ви, вочевидь, переглядали.

Так, переглядав. Ви маєте зрозуміти просту річ: багато років у нас в країні в політиці не було спадкоємності. Безумовно, такий досвідчений бізнесмен, як Ярославський, має більше досвіду, в тому числі, й політичного, ніж новий голова ОДА.

У нашої політичної сили було інше завдання – перезавантажити систему. Тобто знайти людей, які були поза політикою, не брали участь в корупційних скандалах, але при цьому є ефективними менеджерами.

То, можливо, треба було йти за прикладом 2014 року, коли головою Дніпропетровської ОДА призначили Коломойського? Тобто Ставніцера потрібно було б поставити на Одещину, Ярославського – на Харківщину… Тоді б не було подвійної вертикалі.

Насправді великих гравців в кожній області та місті не так і багато. Це, умовно, дві–чотири людини.

Які зараз воюють один з одним.

До речі, щодо Харкова, то там вже нема конфлікту. Сіли за стіл, поговорили і його (конфлікт) зняли.

Ви мирили?

В тому числі. Виокремили якісь особисті образи, непорозуміння – дуже швидко все налаштувалося.

Схоже на роботу психолога.

Нам треба працювати, а не конфліктувати. І мені здається, що ці речі якраз показують відкритий і зрозумілий підхід центральної влади. Просто попросили – допоможіть нам менеджментом, фінансово, ресурсно...

Попри це зараз в Харківській області активно обговорюють скору відставку Кучера. У місцевих «телеграм»-каналах – головна тема.

Я не звертаю уваги на «телеграм»-канали. Всі ці чутки про відставки «розганяються» завжди – це звичайна практика. Кожен голова ОДА це проходив в «мирний час», без пандемії. 

Але того ж Бно-Арніяна на Київщині «довбали»-«довбали» і в результаті «додовбали».

Його «довбали» з одних причин, а зняли – з інших.

«Ахметов допомагає»

Офіс президента передбачав, що бізнесмени, які зараз погодились допомагати владі, попросять навзамін?

Це не торги: ми – вам, а ви – нам.

І хто, по-вашому, з бізнесменів, які були присутні на зустрічі, готовий просто витратити свої ресурси і нічого не попросити?

Насправді таких людей багато. Я не хочу давати цьому якусь оцінку, принаймні зараз. Цей період ще не пройдений. У нас є графік, який показує динаміку, як справляються області. Коли бізнес вклав гривню, а хоче попіаритись на мільйон, а забрати мільярд, це ж буде видно.

І що ви будете робити з такими бізнесменами?

Розрив з ними, відсутність відносин.

З Ахметовим в Офісу президента зараз все добре…

Він допомагає.

З Коломойським незрозуміло – він курує Запорізьку область. Він взагалі там щось робить чи знову каже, що може лише ларьок пофарбувати?

Там іде діалог ОДА з його менеджментом. Насправді, практично всі, до кого були прохання про допомогу, забажали самостійно робити закупівлі. Це нормально і ми не проти цього. У когось, наприклад, були свої зв’язки з Китаєм і їм швидко вдалося отримати і доставити тести.

Як ви будете вирішувати питання, коли кожен з них виставить вам рахунок? Президенту ніколи не можуть відмовити, але що попросять потім? Наприклад, по вашій вертикалі.

Якщо хтось з них готовий буде порадити професійного менеджера, то, звісно, я зверну на це увагу, бо в мене нема бажаного кадрового резерву. Той же Шмигаль, який працював в ДТЕК, до речі, Ахметова бачив тільки по телевізору. Він – класний менеджер, якого складно зарахувати до якоїсь групи впливу.

Сергій ТрофімовСергій Трофімов рік тому був виконавчим продюсером студії «95 квартал»

 

«Голови ОДА не займатимуться місцевими виборами»

Ви міряєте соціологію щодо губернаторів, розглядаєте їх як флагманів партії президента на місцевих виборах?

Ні, голови ОДА не займатимуться місцевими виборами. У них така колосальна кількість завдань, що їм ще виборами не вистачало займатися.

Але це все одно – обличчя влади і, відповідно, партії влади.

У нас є «Зе-команда», у нас є народні депутати, які відслідковують ситуацію на округах. З приходом Володимира Олександровича настав час перезавантаження влади, еліт, і процес ще не завершений. Світ змінився, і, мені здається, не всі це усвідомили. Важливо приймати рішення вже не на основі якихось гасел і порожніх заяв, а на основі зрозумілих програм, які працюватимуть або ні. Тому моя задача, як відповідального за регіональну політику, ставити це все у якісь системні рамки, виробляти чіткі критерії, завдання.

Підбором кандидатів на місцеві вибори будете теж ви займатися?

У партії є ціла структура для цього, вона і буде займатися.

Але ваша думка буде важливою?

Важливою з точки зору спадкоємності, бо все-таки я займався на президентських та парламентських виборах регіональною частиною. А так, голова партії Олександр Корнієнко вибудовує всю цю роботу.

За вашими відчуттями, чергові місцеві вибори пройдуть цієї осені?

Якщо все буде добре, з точки зору боротьби з коронавірусом, то пройдуть восени.

Тільки з 1 березня по 1 квітня 44 країни скасували вибори, які були заплановані в цей період.

Для нас найважливіше – життя та здоров’я людей. В залежності від того, як розвиватиметься ситуація, будуть прийняті відповідні рішення. Я, зі свого боку, сподіваюсь, що все буде добре та восени вибори відбудуться, тим більше, що у нас на завершальному етапі адміністративно-територіальна реформа.

У нинішній команді мерів найбільших міст ви бачите більше союзників або конкурентів?

Для нас не стоїть таке питання, бо викликів, з якими ми маємо справлятися разом, багато.

Але ж ще нещодавно у Києві була дуже неоднозначна ситуація: Офіс президента хотів змістити Віталія Кличка з посади голови КМДА. Тепер Кличко часто буває на Банковій?

Я не спостерігаю за перебуванням Кличка в Офісі президента. Якщо він тут став з’являтися частіше і це хтось помічає, значить на це у нього є підстави.

Кажуть, що після призначення Єрмака у мера столиці життя налагодилось, тепер в Офісу президента дуже тісне співробітництво з міським головою столиці.

Це треба питати у Кличка і Єрмака. Я комунікую у своїй частині, наприклад, з головами районів. Тут теж довго не могли знайти компроміс. Тому що у нас є подання голів ОДА, голови КМДА в цьому випадку, на Офіс президента, в Кабміні його погоджують і починається спецперевірка. Тому я не можу призначити голів районів Києва, якщо у мене немає подання Віталія Володимировича.

Ви знайшли порозуміння?

Так, він почув нашу позицію.

Щодо усіх районів?

Так, щодо всіх. Там були принципові речі. Президент звільнив людей, на яких у районах жалілися, що вони там влаштували своє князівство і роблять із бюджетом, що і як хочуть.

Отже, коли будуть призначення?

Всі знаходяться на спецперевірці.

Тобто протягом місяця все вирішиться, так?

Так, цей процес страшно зарегульований.

Є випадки, коли кандидатури, яких ви подаєте, не проходять спецперевірку?

Їх небагато, але вони є. Це ж постійний процес. Але такого, щоб зараз закрити питання щодо усіх районів, не буде.


Заступник глави Офісу президента Сергій Трофімов

Сергій Трофімов: У голів райдержадміністрацій маленька зарплата і велика відповідальність

 

«Впевнений, у «Слуги народу» буде свій кандидат у Харкові»

Чи може бути, що восени в Харкові «Слуга народу» не висуне свого кандидата в мери, тому що не бачитиме сенсу змагатись з Геннадієм Кернесом? Чи не буде так, як нещодавніх довиборах, коли «слуга» зняв свою кандидатуру на користь Юлії Світличної.

Я вважаю, що про вибори логічно питати у голови партії. Але я впевнений, що у «Слуги народу» буде свій кандидат.

Хіба що ви тільки Ярославського загітуєте, щоб була якась противага Кернесу в Харкові.

Це інше питання. Відсутність кадрів дуже відчутна. Повірте, якщо було б 50-100 сильних топ-менеджерів, то ситуація була б вже зовсім іншою. Я можу зрозуміти тих успішних людей, які не хочуть займатись державними проблемами. Але у випадку з мерством мені здається, що багато успішних підприємців і бізнесменів середнього рівня захочуть.

Чому? Якщо вони не хочуть бути главами районів, то захочуть піти в мери?

Голова району не має стільки можливостей. Люди відчули, що можуть впливати на процеси. Тобто кожен досягає своєї стелі і хоче спробувати чогось більшого. Віталій Володимирович (Кличко) теж колись був спортсменом, але захотів себе випробувати і в нього вийшло. І так чи інакше, мені здається, що є здорові сили і наміри у багатьох спробувати себе.

Коли була парламентська виборча кампанія, «Слуга народу» дуже важко формувала список, насправді у вас був дефіцит кадрів. Вважаєте, що через рік ви знайдете професійних і чесних людей?

Акцент цих виборів дуже сильно зміститься на місця.

Добре, авторитетних на місцях людей знайдете?

Так, будемо їх шукати. Ми ж їх не привеземо, не клонуємо, не виростимо. Тому працюємо з тим, що є. У нас на цьому етапі в партії передбачена широка програма навчання.

Чи збережеться ставка «Слуги народу» тільки на нові обличчя? Чи може статися так, що восени Кернес буде кандидатом від партії влади? Якщо мер – ефективний, містяни його підтримують, «Слуга народу» підтримає такого?

Не знаю, це питання до «Слуги народу».

А ви особисто рекомендували б чи ні?

Дивіться, кого ми знаємо із мерів. Насправді яскравих і відомих не так багато. Є люди, які себе проявили в таких великих містах – Дніпро, Харків, Київ, Одеса, Львів. Ось вам п'ять людей, які займають активну позицію і які є публічними. Я вважаю, що на майбутній мерській кампанії, стійких і яскравих претендентів на посаду мера має бути щонайменше п'ять на кожне місто. Мені здається, це і буде задача –такий собі КРІ для «Слуги народу».

Віктор Шлінчак, Микола Підвезяний, Павло Вуєць, Станіслав Груздєв (фото), Главком

У другій частині інтерв’ю Сергій Трофімов розказав про свої робочі стосунки з Андрієм Єрмаком, духовні – з Московським патріархатом в Україні та особисті – із таємничою Настею…

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: