Необхідні термінові заходи для подолання енергокризи - нардеп Бондар

Необхідні термінові заходи для подолання енергокризи - нардеп Бондар
Діючий голова парламентського комітету з питань енергетики та ЖКГ Андрій Герус проігнорував ініціативи депутатів, що могли б не допустити настання кризової ситуації в еренгетиці - нардеп

Бондар вимагає відставки Геруса з посади голови енергокомітету парламенту

Влада має невідкладно вжити заходів для подолання кризи в енергетиці, необхідно відкликати з посади голови енергетичного комітету Верховної Ради  Андрія Геруса, дії якого призводять до кризи. Про це написав народний депутат України, член комітету Верховної Ради з питань енергетики та житлово-комунальних послуг  Михайло Бондар на своїй сторінці в Facebook.

Депутат повідомив, що звернувся до президента та прем’єр-міністра з проханням вжити термінових заходів для недопущення енергетичної кризи, що насувається на країну. 

«На Україну, на додаток до війни та пандемії, насувається енергетична криза, яка може призвести до втрати енергопостачання населення та критичної інфраструктури держави. Вже зупиняються шахти, в критичному стані працюють виробники атомної та теплової електроенергії.Майже повністю втрачений контроль за неплатоспроможністю державних компаній в галузі. Борги та невизначеність штовхають галузь в прірву, де події відбуваються дуже стрімко», - написав Бондар.

За його словами, винними в катастрофічній ситуації в енергетиці є уряд Гончарука та діючий голова комітету з питань енергетики та ЖКГ Андрій Герус, який ігнорував ініціативи депутатів, що могли б не допустити настання кризової ситуації.

На думку Бондаря, влада має негайно провести обговорення кризової ситуації з усіма учасниками енергетичної галузі, експертами, міжнародними партнерами та спільно напрацювати дієві механізми виведення галузі з кризи та недопущення відключень світла. 

Окрім того, депутат вважає за необхідне невідкладнеухвалення владою низки кадрових рішень, що дозволять перезавантажити енергетичну галузь. Зокрема, депутат вимагає призначення незалежних фахових спеціалістів на керівні посади відповідальних за енергетичну політику НКРЕКП та Мінекоенерго, вирішити питання кадрового забезпечення в керівництві ПрАТ «НЕК Укренерго» та ДП «НАЕК Енергоатом», а також відкликати Андрія Геруса з посади голови Комітету з питань енергетики та житлово-комунальних послуг.

Раніше народний депутат України, перший заступник комітету з питань енергетики та ЖКП Олексій Кучеренко заявив, що імпорт російського струму, пролобійований головою енергетичного комітету ВР Андрієм Герусом, призвів до падіння промвиробництва та зростання рівня безробіття в Україні, а також назвав Геруса людиною, що оголосила війну українській енергогенерації. 

Нагадаємо, імпорт електроенергії з Росії було відновлено з 1 жовтня 2019 року завдяки «поправці Геруса». Це призвело до проблем у вітчизняній енергетичній і вугільній галузях, зокрема обмеження потужностей українських енергопідприємств, внаслідок чого енергокомпанії і шахти зазнали збитків. Зокрема, державний «Енергоатом» лише у грудні 2019 року зазнав 100 млн. грн. Збитків через імпорт струму з Росії.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: