«Оператор ГТС» стверджує, що Україна готова до припинення транзиту російського газу

«Оператор ГТС» стверджує, що Україна готова до припинення транзиту російського газу
«Газпром» заплатив за транзит 178 млн кубометрів газу на добу, однак насправді транспортує 150 млн кубометрів

Україна запропонувала «Газпрому» свої сховища для газу, - Макогон

Оператор газотранспортної системи вважає, що «Газпром» не буде продовжувати транзит газу через Україну, якщо «Північний потік-2» добудують. Про це повідомив голова ТОВ «Оператор ГТС» Сергій Макогон в інтерв'ю «РБК».

«Я не бачу причин «Газпрому» продовжувати транзит газу через Україну після 2025 року, хоча наші тарифи на транзит абсолютно конкурентні», - заявив Макогон.

Керівник «Оператора ГТС» зазначив, що наразі готується до «нульового» транзиту з боку Росії, що можливо після того, як «Газпром» добудує «Північний потік-2» та другу гілку «Турецького потоку».

«Але ми готові до сценарію «нульового транзиту» і за п’ять років повністю оновимо нашу ГТС під цей сценарій», — зазначив він.

Також Макогон запропонував «Газпрому» послуги українських сховищ газу, адже наразі російська компанія використовує не всі оплачені потужності з транзиту. Іншими словами, «Газпром» заплатив за транзит 178 млн кубометрів газу на добу, однак насправді транспортує 150 млн кубометрів, решту 28 млн кубометрів могли б закачувати до українських сховищ газу.

Нагадаємо, 30 грудня, за 1 добу до закінчення угоди про транзит газу, Україна та Росія підписали новий контракт на транзит, а також низку інших домовленостей. Серед них, зокрема, відмова «Нафтогазу» та «Газпрому» від судових спорів одне проти одного, виплата «Газпромом» $2,9 млрд компенсації за рішенням арбітражів та пробачення Україною $7,4 млрд штрафу за порушення «Газпромом» антимонопольного законодавства. 

Як повідомлялося, рентабельність експорту впаде у п'ять разів. «Газпром» готується до найгіршого сценарію.

Читайте також:

 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: