Юрій Вітренко Голова правління НАК « Нафтогаз України »

Транзит природного газу: чого досягла команда «Нафтогазу» у 2019 році

Основною складовою прибутку за напрямом «Транзит газу» у 2019 році є стягнення з Газпрому 2,9 млрд. дол. за рішенням Стокгольмського арбітражу

Досягнення нашої команди — це перемога всієї України, це реалізація нашої спільної мети

Нафтогаз сьогодні прозвітував про фінансові результати за 2019 рік. https://bit.ly/2ybet7h

Оскільки в Нафтогазі формально запроваджений принцип так званої індивідуальної відповідальності, маю також додатково прозвітувати про фінансові результати за напрямом діяльності, за який я індивідуально відповідаю – транзит природного газу.

Використовуючи термінологію менеджменту – я очолюю тільки одну бізнес-одиницю «Транзит газу», і тому звітую виключно щодо її результатів. Зауважу, що я мав колективну відповідальність за загальне керівництво Нафтогазом, але це було в 2014-2018 роках.

Прибуток за напрямом діяльності «Транзит газу» у 2019 році склав 68,4 мільярди гривень (Дивись Таблицю 1 https://bit.ly/3eYqzS5).

Якщо порівняти з результатами 2018 року, прибуток зріс у 14 раз (на 63,6 млрд грн)

Ви можете поставити слушне питання щодо того, куди пішли ці гроші.

З грошей, зароблених за напрямом «Транзит газу», Державний бюджет вже отримав 12,2 млрд грн податку на прибуток і отримає додатково 48,2 млрд грн у вигляді дивідендів Нафтогазу за 2019 рік. З Держбюджету зокрема фінансується оборона країни, медицина та освіта, пенсійний фонд.

Також частка цього прибутку пішла на покриття збитку решти Нафтогазу.

Цей збиток у 2019 році склав 6,1 млрд грн (у 2018 році був прибуток 6,8 млрд грн). Так, на жаль, прибуток всього Нафтогазу у 2019 році становить 63,3 млрд грн, що на 6,1 млрд менше за прибуток за напрямом «Транзит газу».

Як ви бачите, фактичне єдиним джерелом для сплати Нафтогазом податку на прибуток та дивідендів за 2019 рік став прибуток за напрямом «Транзит газу».

Для професійних менеджерів також важливо не тільки показати фінансовий результат у сфері своєї відповідальності, а і пояснити основні фактори, які вплинули на його формування.

Відразу наголошу на тому, що прибуток за напрямом «Транзит природного газу» був отриманий НЕ за рахунок підвищення тарифів для українців, він взагалі був отриманий НЕ за рахунок українських споживачів, а за рахунок Газпрому.

Якщо точніше, то за рахунок змін у відносинах з Газпромом, які наша команда ініціювала та впровадила. Мовою професійних менеджерів це називається «контрольовані фактори» (в реальності, особливо щодо великого бізнесу, який є частиною геополітики, можна казати про «напівконтрольовані фактори»).

Оскільки основною складовою прибутку за напрямом «Транзит газу» у 2019 році є стягнення з Газпрому 2,9 млрд. дол. за рішенням Стокгольмського арбітражу, я прозвітую про те, що в цьому плані зробила наша команда (що займалася арбітражем та стягненням грошей, а потім і новим транзитним контрактом), яку я мав честь очолювати і за дії якої я несу індивідуальну відповідальність:

Планування, організація, стратегічний контроль і направлення в потрібне русло всіє роботи Компанії щодо відносин з Газпромом, причому не тільки на рівні Компанії, а й на рівні тристоронніх перемовин у форматі Україна-Росія-ЄС, двосторонніх перемовин у форматі Україна-Росія тощо.

Розробка комунікаційної кампанії на основі нарративу, який допоміг залучити зацікавлені сторони (в тому числі громадянського суспільства в Україні, міжнародну аудиторію) в історію протистояння між Нафтогазом і Газпромом. Саме ця кампанія, в рамках якої було проведено багато заходів в Європі і Україні, допомогла відстояти позицію щодо неприпустимості відмови від виграшу за рішенням трибуналу 2018 року за транзитним арбітражем, необхідності застосування європейських правил у новому транзитному контракті тощо.

Підготовка (формулювання, обрахунок, обґрунтування і подання 1 листопада 2019 року до трибуналу) нових позовних заяв Нафтогазу загальною сумою 12,2 млрд дол. США. Саме ці позовні вимоги було фактично обміняні на новий транзитний контракт з зобов’язаннями Газпрому «качай або плати».

Протистояння Газпрому у його спробах щодо оскарження результатів попередніх арбітражних рішень.

Організація примусового стягнення виграшу за рішенням трибуналу 2018 року за транзитним арбітражем (2,56 млрд. дол. США плюс відсотки).

Активна участь у переговорах щодо укладення нового транзитного контракту на політичному рівні, що зокрема дозволило збільшити ставку та обсяги транзиту у контракті (у порівнянні з тим, на що погоджувалася російська сторона у переговорах без моєї участі) та зобов’язати Газпром повністю сплатити 2,9 млрд дол. США за рішенням арбітражу.

Проведення успішних двосторонніх переговорів з Газпромом щодо угоди про врегулювання та нового транзитного контракту; при чому, без домовленостей, які були досягнуті саме під час цих переговорів (майже тиждень 24/7 наприкінці грудня у Відні), передусім щодо обміну нових позовів на «качай або плати», цінність нового транзитного контракту була би незначною і наближалася до нуля.

Більше про те, що зробила наша команда, хто до неї входить, про міфи навколо нашої роботи дивіться на інфографіці та читайте в попередньому дописі на цю тему https://bit.ly/2V8c5a6

Безумовно, досягнення нашої команди — це перемога всієї України, це реалізація нашої спільної мети.

Цими результатами ми завдячуємо багатьом людям як в Україні, так і серед міжнародних партнерів України. Ми всіх пам’ятаємо і всім вдячні.

Ми завжди казали, що це спільна перемога. І саме тому ми не даємо іншим її безпідставно «приватизувати». Зокрема ми намагаємося оперативно реагувати на поширення неправдивої інформації щодо основних факторів успіху.

Крім того, що це нечесно і несправедливо по відношенню до тих, хто сумлінно працював за цим напрямом, як і до тих, хто реально допомагав, це також небезпечно для країни —неправильно розуміти причинно-наслідкові зв’язки щодо наших найбільших успіхів та поразок.

Коли ви чуєте, що це все заслуга не нашої команди, що хтось за нас зробив всю роботу , то потрібно подивитися на результати цього «хтось» за іншими напрямами, там, де наша команда не брала участь. На жаль ви не побачите там навіть віддалено схожих результатів. І це не дивно — оскільки ті, хто приписує собі здобутки інших, зазвичай самі ні на що не здатні.

Ну а якщо хтось каже про спільну роботу з нашою командою, то у випадках, коли співпраця дійсно мала місце, і навіть якщо у нього або неї немає схожих результатів поза такої співпраці, ми, навпаки, завжди готові чесно розділити успіх — щоб всі знали, з якою командою варто співпрацювати.

Думки авторів рубрики «Думки вголос» не завжди збігаються з позицією редакції «Главкома». Відповідальність за матеріали в розділі «Думки вголос» несуть автори текстів

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: