Пасажирські перевезення на залізниці не є збитковими. Ексміністр спростував багаторічний міф «Укрзалізниці»

Пасажирські перевезення на залізниці не є збитковими. Ексміністр спростував багаторічний міф «Укрзалізниці»
Якщо «Укрзалізниця» зупиниться, то у нас просто зупиниться вся економіка, - Омелян

«Єдиний збитковий сегмент – це приміські перевезення», - Омелян

Колишній міністр інфраструктури України Володимир Омелян в інтерв’ю «Главкому» спростував багаторічний міф «Укрзалізниці» про те, що пасажирські перевезення є збитковими.  

За словами Омеляна, єдиний збитковий сегмент на залізниці – це приміські перевезення. «Укрзалізниця» рахувала збиток від пасажирських перевезень в минулому році на рівні близько 10-12 млрд. Тобто за час простою під час карантину вона мала б вже отримати прибутку 2 млрд. грн за рахунок того, що раніше вантажний напрямок субсидував пасажирський. Але цих грошей нема. Де гроші? І чи був насправді такий збиток?», - наголосив ексміністр.

Омелян говорить, якщо подивитися на роботу «Укрзалізниці», то на будь-якому тендері, який вони проводять, йдуть накрутки від 200 до 300%. «Тобто ціна майже будь-якого сервісу чи продукту, які вони закуповують, вдвічі чи втричі вища від ринкової. З такими рівнями закупівель не витримають ні Apple, ні Tesla, ні Amazon. Вони збанкрутують протягом півроку. А «Укрзалізниця» живе так вже багато років», - запитує Омелян.

Ексміністр зазначив, що взагалі-то «Укрзалізниця» – це державна компанія і монополіст і «якщо, не доведи Бог, вона зупиниться (а ця зупинка зараз, на мій погляд, неминуча), у нас просто зупиниться вся економіка». «Бо залізниця не просто генерує 5–6,5% від ВВП, від неї залежить логістика. Якщо ви зібрали врожай і у вас немає залізниці – у вас немає чим його вивезти. Всі ці історії про зерновози, які руйнують дороги, – це правда. Але вони перевозять максимум 10–20%, а все інше йде залізничним транспортом. Загалом залізниця перевозила раніше понад 82% вантажів, а зараз цей показник впав до 70%», - розказав Омелян.

Як повідомлялося, 15 квітня Кабмін звільнив тимчасового голову Укрзалізниці Желько Марчека  нібито «через відсутність проактивної позиції». Попереднього голову правління «Укрзалізниці» Євгена Кравцова Кабінет міністрів звільнив з посади 29 січня 2020 року. Цю посаду він обіймав із 10 січня 2019 року. Тимчасовим виконувачем обов'язків голови Укрзалізниці призначили Івана Юрика. Водночас конкурс на обрання повноцінного голови правління компанії наразі призупинено через карантин.

Нагадаємо, з 18 березня уряд заборонив на усій території країни перевезення пасажирів у приміському, міжміському внутрішньообласному і міжобласному сполученні.

Читайте більше:

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: