Ринок нерухомості впав. Забудовники і ріелтори намагаються це приховати

Вірус і гроші
Ринок нерухомості впав. Забудовники і ріелтори намагаються це приховати
За результатами квітня, потік потенційних клієнтів у відділи продажів зменшився в 2-3 рази

Попри стрімке скорочення угод гравці ринку запевняють ціни знизились несуттєво і дуже скоро відновляться

Запроваджений 12 березня карантин позначився на всіх сегментах ринку нерухомості столиці. Зведення багатьох нових забудов призупинилось, кількість угод критично мала, але при цьому ціни на нові квартири, якщо й знизилися, то не суттєво.

На «вторинці», де кількість гравців на ринку набагато більша, ситуація інша: там падіння цін суттєвіше, однак кількість пропозицій зменшується – продавці знімають свої лоти з розрахунком на те, що після карантину ціни відновляться.

Аналогічні справи і на ринку заміської нерухомості. Під час карантину окремі потенційні покупці продовжували переглядати будинки, однак із покупками не поспішали. На відміну від оренди, яка, що треба визнати, через карантинну кризу дещо активізувалась. Багато родин ізолювались за межами міста.

Якщо купувати квартири під час «карантинної кризи» громадяни зважуються рідше, то орендарі, які не втратили роботу і заробітки, тепер можуть почуватися вільніше: за період ізоляції ціни на оренду житла у столиці суттєво впали. Орендодавці охоче йдуть на зустріч: аби не втратити винаймачів, знижують їм плату.

Новобудови: клієнтів поменшало

За результатами квітня, потік потенційних клієнтів у відділи продажів зменшився в 2-3 рази, констатують ріелтори з «Ковальської нерухомості». «Активність частково вдалося відновити завдяки діджитал-інструментам продажів. Великі девелопери запустили консультації через популярні месенджери, онлайн-огляди об'єктів і надали можливість підписувати договори дистанційно», - зазначили у компанії. Фахівці «Ковальської» мають сподівання, що після завершення карантину відкладений попит конвертується у продажі. Іншими словами, ті, хто кілька місяців сумнівався, чи купувати нерухомість, і мав на це кошти, таки зважиться на підписання угод.

Експертка з нерухомості Тетяна Маркова погоджується з колегами, але, за її даними, через карантин число куплених квартир новобудовах столиці скоротилося ще більше – у 3-5 разів у порівнянні з докарантинними часами.

Втім, ріелтери не втрачають оптимізму. Віцепрезидент Асоціації професійних управителів нерухомістю Анатолій Топал зазначає, що травень вже став значно активнішим за квітень. «Є відчуття, що на кінець поточного місяця кількість підписаних угод буде вдвічі вища, ніж у минулому місяці», - зазначив він. 

У квітні порівняно з березнем середні ціни на житло на первинному ринку столиці знизилися на 1,5% (на 431 гривню до 28 435 грн/кв.м), повідомляє портал «Столична нерухомість». Зокрема, на житло економ-класу середня ціна знизилася на 2,3% (до 20 023 грн/кв.м); у преміум-класі — на 3,7% до 67506 (грн/кв.м).

C:\Users\Natty\Documents\khv.jpg

З інфографіки видно, що до оголошення карантину ціни на житло на первинному ринку стабільно зростали кілька місяців поспіль, перед тим останнє незначне зниження спостерігалося в жовтні минулого року. У порівнянні з квітнем 2019-го вартість квартир у новій забудові зросла на 13,5%.

Президент Асоціації фахівців з нерухомості України Юрій Піта переконує: попри загальну нисхідну тенденцію, суттєвого зниження на ринку первинної нерухомості не відбудеться. «Специфіка полягає у тому, що первинка не може відстрочити продажі – якщо не буде грошей, не буде за що об’єкт будувати», - пояснює він.

За даними «Ковальської Нерухомості», в Києві і області з початку березня було припинено зведення близько 50 об'єктів багатоквартирних будинків. «До повної зупинки робіт на будмайданчиках, в основному, змушені були вдатися ті компанії, діяльність яких безпосередньо залежить від вкладень інвесторів. Втім великі і самодостатні забудовники все ще продовжують будувати, незважаючи на зовнішні обставини», - зазначили у компанії. При цьому більшість забудовників, які не зупинили роботи, таки були змушені сповільнити темпи робіт. Отже, через карантин багато забудовників будуть змушені переглянути терміни здачі об'єктів.

Вторинний ринок – суттєвіші наслідки 

За даними «Столичної нерухомості», на ринку вторинної нерухомості ціни впали більше, ніж на ринку нової забудови. У квітні середня вартість квартир в Києві порівняно з березнем зменшилася на 0,9% (наразі середня ціна відзначена на рівні $1420/кв.м). У національній валюті – на 3,5% (до 38844 грн/кв.м.).

C:\Users\Natty\Documents\jhvlu.jpg

У порівнянні із квітнем минулого року середня ціна 1 кв. м квартир зросла в доларах – на 9,7%,  в гривнях – на 12,1%.

Деякі ріелтори зазначають, що станом на середину травня у порівнянні із березнем ціни на «вторинку» впали на 5-10%. Президент Асоціації фахівців з нерухомості Юрій Піта вважає: найближчим часом навряд чи ціни відновляться. Крім того, за його словами, пропозиція на ринку вторинного житла може впасти: «Продавці можуть вичікувати, поки ситуація на ринку стане сприятливішою і за свій об’єкт вони зможуть отримати більші гроші».

Юрій Піта: Попит на вторинному ринку буде активніший, ніж на «первинці»Юрій Піта: Попит на вторинному ринку буде активніший, ніж на «первинці»

«Первинний ринок (столичної нерухомості) значно сильніше постраждав від карантину, ніж вторинний. Вторинний вважається більш надійним для покупця, а первинний містить ризики відтермінування здачі об’єкту в експлуатацію. Отже, попит на вторинному ринку буде активніший, ніж на «первинці», - резюмує Піта.

Орендодавці змушені збивати ціни

Ринок оренди житла у столиці через карантин також дуже змінився. Багато компаній закрилися, а їхні працівники, які орендували житло у столиці, просто роз’їхалися. З початком карантину більшість орендарів просили у орендодавців про канікули або ж зниження платежів на 20-50%. Якщо власники квартир не погоджувалися, то багато з'їжджали, оскільки на ринку з’явилось багато доступних варіантів. «Зараз попит на оренду квартир в Києві є, але нижче, ніж до запровадження карантину», – зазначає Олена Бібєрова, генеральний директор агентства нерухомості «Благовіст».

За словами експертки, наразі у Києві за кошти, за які на початок березня можна було орендувати квартиру в спальному районі, можна зняти квартиру в центрі. Так, за 5000-6000 грн/міс можна орендувати квартиру (про євроремонт не йдеться). А вже з бюджетом в 8000-10000 грн/міс. орендарям доступні 1-2-кімнатні квартири з хорошим ремонтом і технікою в районах, наближених до центру або в центрі.

Олена Бібєрова переконана: після закінчення карантину ціни на ринку оренди житла відновлятьсяОлена Бібєрова переконана: після закінчення карантину ціни на ринку оренди житла відновляться

«У той же час така цінова ситуація – тимчасова і зміниться, коли карантин закінчиться. Після зняття обмежень на ринку буде очікувана стагнація, але ціни почнуть поступово вирівнюватися до колишнього рівня», - сподівається Бібєрова.

Поки ж орендодавці, які виходять на ринок, спершу ставлять високу ціну, але потім або знімають такі пропозиції, або ідуть назустріч орендарям і знижують ціну.

Наталія Сокирчук, «Главком»

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: