Улюблений фармацевт влади. Фірма олігарха Загорія зірвала джекпот

Вірус і гроші
Улюблений фармацевт влади. Фірма олігарха Загорія зірвала джекпот
Народний депутат VIII скликання від БПП Гліб Загорій разом зі своїм родинним фармбізнесом залишається на перших ролях при новій владі

З початку року фармацевтична фірма «Дарниця» перемогла майже у 30 тендерах

Приватне акціонерне товариство «Фармацевтична фірма «Дарниця», яке належить народному депутату VIII скликання Глібу Загорію, десятками виграє публічні медичні тендери, при цьому конкуренцію їй складають одні і ті ж спаринг-партнери, участь яких у торгах має ознаки фіктивності.

Про це повідомляє «Главком» з посиланням на дані системи ProZorro.

На торги разом із столичною фірмою «Дарниця» приходять одній ті ж три-чотири фірми. При цьому між ними майже відсутній процес змагання.

Гра в одні ворота

До прикладу, військова частина А1065 з Житомира провела закупівлю фармацевтичної продукції різних видів очікуваною вартістю 699 тис. грн. Заявки надійшли від двох учасників: «Фармацевтичної фірми «Дарниця» з пропозицією 633,1 тис. грн і харківського ТОВ «Аптека Аірмед» - 660,6 тис. грн. На аукціоні жоден з учасників не показав активності, тож перемога легко дісталася «Дарниці».

Такі ж дії мали місце на тендері, який оголосила військова частина А 3267 з Хмельниччини. Стартова пропозиція фірми «Аптека Аірмед» була вищою від «Дарниці» на 6,9%, що дозволило останній забезпечити перемогу.

Інша харківська фірма «Томаш» також не особливо затято боролася за державні гроші. Приміром, тендер на 1 млн грн, оголошений харківським Військово-медичним клінічним центром Північного регіону, ТОВ «Томаш» «подарувало» київській «Дарниці». Різниця у тендерних пропозиціях учасників становила 27 тис. грн на користь фірми екснардепа.

В інших тендерах «томашівці» давали навіть кращу ціну, ніж «Дарниця». До речі, це відбулося під час двох аукціонів. Однак з невідомих причин переможець – знову фірма Загорія.

У дуелі з «Дарницею» в ролі статистів виступило і чернігівське ТОВ «Ліки України». Зокрема, торги на користь фірми колишнього депутата «злили» як у столиці (замовником була Київська міська клінічна лікарня швидкої медичної допомоги), так і в своєму регіоні (військова частина А3120 з Чернігова).

Covid-19 на користь

Крім цього, замовники активно користуються спеціальними змінами, внесеними до закону про публічні закупівлі на час карантину, пов’язаного з Covid-19. Покупці крупних партій ліків тепер укладають прямі договори саме із «Дарницею» Загорія, минаючи публічні торги.

Так, 16 квітня Головний військово-медичний клінічний центр Державної прикордонної служби України замовив фармацевтичної продукції на 420,4 тис. грн. Броварська багатопрофільна клінічна лікарня (Київська область) 23 квітня також накупила на 202,7 тис. грн ряд медпрепаратів.

Міська лікарня №9 Запорізької міської ради 17 квітня уклала договір на поставку п’яти препаратів загальною вартістю 798,2 тис. грн. Закупка зокрема включала 14000 флаконів «Натрію Хлорид-Дарниця» (розчин для інфузій), 2000 упаковок «Парацетамол-Дарниця» (таблетки), 850 упаковок «Цефтриаксону» (флакон №40), 600 упаковок «Азицину» (таблетки) і 200 упаковок «Цефтриаксону» (флакон №5).

В цілому, за даними бази даних і системи аналітики публічних закупівель Clarity Project, з початку року фармацевтична фірма «Дарниця» перемогла у майже 30 тендерах на загальну суму близько 17 млн грн. Але головний джекпот фірма відомого олігарха зірвала в іншій справі…

 (для перегляду повного варіанту документу натисніть на зображення)

«Плаквініл»: шкідливо, але вигідно

Окремо зелене світло для «Дарниці» ввімкнули у Міністерстві охорони здоров’я. «Наразі маємо рішення: фармкомпанія «Дарниця» пройшла державну реєстрацію на субстанцію гідроксихлорохін – експериментального препарату, що входить до протоколу лікування Covid-19. Хочу подякувати Міністерству охорони здоров'я України та ДП «Державний експертний центр МОЗ України», які спрацювали злагоджено і оперативно, щоб дати можливість українським фармвиробникам швидко випустити на ринок необхідні ліки», - порадів у Facebook голова Комітету з питань здоров'я нації, нардеп від «Слуги народу» Михайло Радуцький.

Простими словами, фармацевтична фірма Гліба Загорія виготовлятиме препарат «Плаквеніл», який належить до групи антималярійних ліків. Водночас Американська академія офтальмології попереджає, що високі дози цього препарату можуть призводити до ретинопатії (враження сітківки ока). Також є ризики порушення серцевого ритму. 

До того ж колишня виконувачка обов’язків міністра охорони здоров’я України Уляна Супрун піддала нещадній критиці протокол надання медичної допомоги для лікування коронавірусної хвороби (COVID-19), затверджений міністром Максимом Степановим. Вона наголосила, що поки у світі шукають ліки для лікування пацієнтів з Covid-19 і вкрай обережно застосовують для цього деякі препарати, в Україні затвердили протокол лікування середніх та важких випадків коронавірусу.

«Затвердження такого протоколу на рівні країни - дуже небезпечне явище і загалом виглядає як масовий експеримент на українцях», - зазначила Супрун.

До речі, при середньому ступеню важкості перебігу COVID-19 МОЗ рекомендувало починати лікування гідроксихлорохіном (препарат «Плаквеніл»), якщо немає протипоказань.

Що стосується самої «Дарниці», то вона з 1998 року є лідером серед українських фармацевтичних підприємств за обсягом виробленої продукції. Портфель компанії включає близько 280 найменувань готових лікарських засобів. Водночас акціонери «Дарниці» мають на меті перетворити її з української компанії в міжнародну. Для цього вони ведуть переговори про стратегічне партнерство із зарубіжними гравцями фармринку. В одному з інтерв’ю співвласник «Дарниці» Гліб Загорій зізнався: готовий розглянути пропозицію про продаж бізнесу, але тільки в тому випадку, якщо мова піде про суму, що перевищує $700 млн.

Гліб Загорій неодноразово фігурував у розслідуваннях журналістів та антикорупційних активістів «Центру протидії корупції» щодо фармацевтичного бізнесу. Пацієнтські організації навіть називали депутата Загорія «архітектором монополізації вітчизняного фармринку», що призвело до подорожчання цін на ліки, та звинувачували у лобіюванні інтересів «Дарниці» в парламенті та уряді.

Екснардеп Загорій також відомий купівлею елітної нерухомості у колишньої бізнес-партнерки родини генпрокурора Юрія Луценка. 67-річна жінка, що працювала бухгалтером в компанії родині Луценків, не могла пояснити журналістам, звідки взяла кошти на придбання. Журналісти припускали, що насправді нерухомість була куплена за гроші родини на той момент генпрокурора через підставну особу.

У вересні 2017 року розслідувачі програми «Схеми» показали, що Гліб Загорій був гостем на весіллі сина Луценка.

Під час останніх парламентських виборів стався ще один скандал. Політична партія «Голос» музиканта Святослава Вакарчука вирішила відкликати свого кандидата у народні депутати в одномандатному окрузі №121 Львівської області Дмитра Огньова після викриття його зв’язку з Глібом Загорієм. Дмитро Огньов відомий широкому загалу як учасник телепроекту «Громада на мільйон» зареєстрований в одній квартирі з політиком Загорієм.

Журналісти також з’ясували, що дружина Дмитра Огньова – Наталія – є сестрою Загорія. До того ж вона бере участь у сімейному фармацевтичному бізнесі родини – є співвласником контрольного пакету акцій підприємства «Дарниця» та входить до наглядової ради компанії.

Віталій Тараненко, для «Главкома»

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: