Стрибок долара. Експерти дали обнадійливий прогноз

Стрибок долара. Експерти дали обнадійливий прогноз
Наразі курс долара в обмінниках перевищив 40 грн
фото: glavcom.ua

За тиждень НБУ разом із банками подолає негативний тренд на готівковому ринку

За останній тиждень курс долара на готівковому ринку значно виріс і перевищив позначку 40 грн/$. Однак курс знову може піти вниз під впливом рішень Національного банку і надлишку безготівкової валюти.

Фінансовий аналітик Віталій Шапран в коментарі РБК-Україна заявив, що зниження курсу долара з рівня 40 грн/$на готівковому ринку може відбутися протягом найближчого тижня.

«Нічого страшного не сталося, враховуючи стан безготівкового ринку: там профіцит валюти, і думаю, за тиждень НБУ разом з банками подолає негативний тренд на готівковому ринку, обсяг якого залишається невеликим», – сказав він.

Цю інформацію підтвердила перша заступник голови НБУ Катерина Рожкова. «Я хочу сказати, що після корекції курсу і введення додаткових обмежень ми навіть кілька днів не продавали валюту, купували її», – сказала вона в ході дискусії, організованої CASE Україна.

Рожкова також повідомила, що з початку війни Україна отримала $12,7 млрд допомоги від міжнародних партнерів, «з яких 5,4 млрд гривень – це гранти, тобто безповоротна допомога».

Вона зазначила, що НБУ сподівається на помірне збільшення експорту, що дасть додаткову валютну виручку, а також скорочення імпорту завдяки останнім рішенням, у тому числі і підвищенню курсу долара на 25%.

У підсумку на кінець року міжнародні резерви НБУ становитимуть $21 млрд, чого достатньо для підтримання стабільності, сказала Рожкова.

Крім того, Національний банк України дозволив банкам продавати в готівковому сегменті половину від купленої у громадян з 13 квітня 2022 року безготівкової валюти. Рішення має збільшити пропозицію в готівковому сегменті валютного ринку і в підсумку позначитися на ослабленні девальваційного тиску.

Як повідомлялося, 27 липня українські обмінники зафіксували курс долара, який перетнув позначку в 40 гривень за долар

Як відомо, Національний банк України з 21 липня 2022 року підвищив офіційний курс долара до гривні на 25% до 36,5686 грн/долар. До цього з 24 лютого курс був зафіксований на рівні 29,2549 грн за долар.

Нацбанк вже повідомив, що зростання споживчих цін (інфляція) за підсумками 2022 року дещо перевищить 30%.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: