Дмитро Тимчук: Необхідно терміново створювати лінію оборони і оголошувати новий етап мобілізації

Дмитро Тимчук: Необхідно терміново створювати лінію оборони і оголошувати новий етап мобілізації

«Навчальні центри для резервістів повинні бути забиті під зав’язку, а вони практично порожні», - дивується нардеп

За час так званого перемир’я, оголошеного 5 вересня у Мінську, на Донбасі загинули близько 1000 людей. Про це ідеться в заяві Верховного комісара ООН з прав людини.

Для допомоги у розв’язанні конфлікту Київ відвідав віце-президент США Джо Байден. Під час зустрічі з українським президентом Петром Порошенком сторони домовились про те, що Україна продовжуватиме виконувати Мінські домовленості і далі попри те, що терористи продовжують наносити удари. Так званий лідер самопроголошеної «ДНР» Олександр Захарченко не приховує, що перемир’я на Донбасі не діє.

Нині в окупованому бойовиками Донбасі відбуваються перегрупування серед бандформувань, керівники найбільш слабких ланок усуваються, на їх місце приходять нові під безпосереднім керівництвом російських військових. Так, наприклад, сталося із «легендарним» терористом «Бєсом», який начебто втік до Криму. Його прибічників, які залишилися в Горлівці, російські окупаційні війська просто знищують. Зокрема, був убитий керівник одного з угруповань «Бєса», бойовик «Якут». Про це повідомив на своїй сторінці у Facebook керівник Центру оборонної реформи, екс-радник міністра оборони України Олександр Данилюк.

Крім численних жертв за три місяці «перемир’я» Україна також втратила контроль над частиною Донбасу. Чому так сталося, і як змінювати ситуацію в інтерв’ю «Главкому розповів народний депутат від «Фронту змін», військовий експерт, засновник групи «Інформаційний спротив» Дмитро Тимчук.

Днями в Україні побував віце-президент США Джо Байден. Під час зустрічі з президентом України Петром Порошенком вони зійшлися на думці, що Україні слід продовжувати дотримуватися перемир’я. Але ж українські військові з фронту повідомляють, що ніякого миру як не було, так і немає?

На вчорашній ранок з початку дій цих Мінських домовленостей ми зафіксували 3900 обстрілів з боку російський військ. Це перший факт. Відкриваємо карту РНБО, яка розміщена на сайті РНБО як від 5 вересня, так і на 26 листопада і дивимося на неї. Територія, яка контролюється терористами виросла на 25-30%. Це другий факт. Терористи постійно витісняють наші війська, змушують їх залишати свої позиції, і захоплюють нові території. Про які домовленості апріорі узагалі може іти мова?

На початку вересня багато говорилось про створення буферної зони, однак все залишилося на папері. Чи слід повернутись до цієї ідеї? Як ця зона мала б виглядати, і хто має реалізовувати цей план?

Якщо у нас зараз немає ресурсів для продовження активних наступальних дій, необхідно терміново створювати лінію оборони. Причому не просто у вигляді блокпостів, як часто це робиться. Потрібно організовувати реальні позиції для реальних підрозділів, при цьому починати накопичувати сили і засоби. Тобто необхідне формування нових бригад, новий етап мобілізації. Якщо є перепочинок, то цей час потрібно використовувати для підготовки особового складу. Під Києвом є чудовий, найбільший у Європі центр «Десна». Заїдьте туди і подивіться, чи багато там новобранців, резервістів проходять підготовку? Бази підготовки стоять практично порожні. У нас же кажуть про те, що на фронт кидають непідготовлених людей. Якраз такі навчальні центри повинні бути забиті під зав’язку, оскільки людей потрібно навчити.

Ви кажете про нову хвилю мобілізації. Хто має під нею попасти?

Якщо ми проводимо якийсь етап мобілізації, то він проводиться на основі військово-облікових спеціальностей (ВОС). Саме за цим принципом діють військкомати. Насправді зрозуміло, що 90% власників ВОС цією спеціальністю не володіють, оскільки, коли вони в армії фарбували паркани і підмітали підлоги замість того, щоб водити техніку і стріляти. Тим не менш, у них є хоча би якісь базові поняття, танк від БМП вони відрізнити можуть. Саме таких людей перш за все потрібно відправляти на підготовку-перепідготовку.

Під час першої хвилі мобілізації у нас невідомо для чого почали мобілізовувати юристів, фінансистів. Необхідно перш за все визначитися з бойовими спеціальностями, які нам потрібні і використовувати цих людей. Краще взяти в армію людину зі суміжною спеціальністю, але фізично і морально-психологічно більш підготовленого, ніж брати спеца, нехай і з навиками, але зі слабким здоров’ям. У нас нині є час, який ми зовсім не використовуємо… Минули вже кілька місяців з того часу, як Порошенко сказав про те, що Україна створюватиме три лінії оборони. Нині кажуть, що ми майже розпочали роботи. В кінцевому рахунку: так, є сектори, де більш-менш це намалювали, але є сектори, де майже нічого не зроблено.

Глава Європейської Ради Херман Ван Ромпей заявив, що перемир’я від 5 вересня він не вважає припиненням вогню, оскільки за цей час загинуло близько 1 тис. людей. До чого призведе дотримання Україною цього перемир’я надалі?

Розумієте, перемир’я - це клоунада. Потрібно називати речі своїми іменами. Грабіж потрібно називати грабежем, вбивство убивством, війну війною. Якщо те, що відбувається ми називаємо перемир’ям – це розмова у площині абсурду. У мене не має жодних сумнівів, що людей ми і далі втрачатимемо (щонайменше по 1 тисячі кожні два місяці).

Наскільки інтенсивні бої зараз ідуть, в яких районах найбільш гаряче?

Найбільш напружена ситуація нині на смузі Донецьк-Авдіївка, північ Луганської області: Щастя, Станиця Луганська, а також приморський напрямок, де найбільш активно діють диверсійно-розвідувальні групи.

Днями прес-центр АТО повідомив, що більше 1 тис. російських військових полишили підконтрольні терористам території України. Це означає, що Росія не планує повномасштабного наступу, про який багато говорять?

Ми не можемо сказати, що росіяни відводять свої війська з території Донбасу. Подібну ситуацію спостерігали десь місяць тому. Так само ми бачили, що через кордон виводиться особовий склад російських військ. Однак пізніше побачили, що така сама кількість заводиться, тобто просто відбувається ротація. Давайте почекаємо кілька днів, тоді і побачимо. Наприклад, протягом останньої доби ми зафіксували дві нових ротних тактичних групи і одну артилерійську групу російських регулярних військ на нашій території, їх кількість до 300 людей.

Скільки озброєних людей налічує зараз так звана «армія Новоросії» разом з російськими солдатами?

Розвідка каже, що до 25 тис. Третина з них – 7-8 тисяч – місцеві бойовики, решта – підрозділи російської армії і російські найманці. Якби російські військові приїздили у своїй формі, ми би могли їх якось ідентифікувати. Оскільки вони одягнені в одяг без шевронів, то лише за опосередкованими ознаками ми можемо судити про те, що це дійсно підрозділи регулярної російської армії. Що про це свідчить? Той факт, коли вони пересуваються підрозділами, по поведінці, по порядку надання команд, наказів можна судити про те, хто перед вами, найманці, чи регулярна армія. Цю інформацію ми співставляємо з розвідувальною інформацією, яку отримуємо.

Скільки нині військовополонених утримують терористи?

Проблема у тому, що немає єдиного алгоритму ведення переговорів, обміну полоненими. У цьому плані – повна імпровізація. Наприклад, є домовленість про передачу полонених 100 на 100. Приходить час для обміну, але бойовики починають виставляти нові умови, мовляв, давайте 50 ваших на 100 наших, або 50 ваших і ще 100 тон картоплі. Буває, що взагалі відмовляються від обміну. Але чому, не кажуть. Це дуже складний процес, в якому абсолютно жодні правила не працюють.

Чи є у бойовиків єдиний центр, який ухвалює рішення про обмін полоненими?

Ні. В кожному окремому випадку потрібно дякувати людям, які беруть на себе цю функцію.

Ви маєте на увазі Володимира Рубана, адже до останнього часу саме він займався цією проблемою?

Так. Є ще координаційний центр при СБУ, який займався цими питаннями. Але знову таки, вони не можуть сказати, що вони контролюють ситуацію по всіх переговорах щодо полонених.

Що відбувається в Горлівці. Чому зник «Бєс», де він зараз перебуває і хто контролює місто?

На цю тему було багато спекуляцій, мовляв, ФСБ починає зачищати своїх. Щодо вбивства Ігоря Безлера, то ми перевіряли цю інформацію, однак не отримали підтвердження цього факту. Про «Бєса» говорять багато, бо він знакова фігура, розкручений персонаж. На прикладі інших бандформувань спостерігаємо, що іде постійна заміна людей, які засвітилися як громадяни Росії, співробітники спецслужб, на людей з менш яскравим іміджем. В основному намагаються міняти на представників місцевих бойовиків, які лояльні до Росії, пройшли підготовку в Росії, їх відповідно обробили тощо. Росія продовжує намагатися створювати ілюзію: це місцеві ополченці воюють, а ми, мовляв, їм просто морально допомагаємо.

У ЗМІ з’являлася інформація про те, що людей «Бєса» методично зачищають. Чи відповідає вона дійсності?

Там була трохи інша ситуація. Після того як Безлер зник, дійсно, деяких людей, наближених до нього прибрали. Частина з цих людей щезла. Насправді ми зараз бачимо загальний процес переформатування бандформувань, тобто низку слабокерованих намагаються розформувати і влити цих бойовиків у більш керовані формування, це відбувається як в «ЛНР», так і в «ДНР».

В Інтернеті можна легко знайти відео збройних розбірок між різними групами бойовиків. Наскільки є масовими ці розбірки зараз і де вони відбуваються?

Розбірки в основному відбуваються на півдні Луганської області на кордоні з Росією тому, що ті бойовики, які не захотіли ставати під прапор «армії Новоросії», яку створюють росіяни, рушили туди (на південь Луганщини). Там територію контролюють російські козаки. От там масові розбірки є, де козаки намагаються витіснити з підконтрольної території цих «біженців» тощо. Що стосується півночі Луганської області, півночі і півдня Донецької області, то там ситуація більш-менш «устаканилася», ми не спостерігаємо серйозних розбірок. Звичайно, бойовики з тих груп, які розформовуються, далеко не всі щасливі під чужим командуванням, але я би не сказав, що там іде масове «рубілово» на цьому тлі.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: