Адвокат Саакашвілі: Лікарі кажуть, що йому залишилося пів року

Адвокат Саакашвілі: Лікарі кажуть, що йому залишилося пів року

Адвокат Саакашвілі: Лікарі кажуть, що йому залишилося пів року

Михайло Саакашвілі за час ув’язнення схуд майже до непізнаваності

Палату Саакашвілі охороняють 15 озброєних людей

Прессекретарка Михайла Саакашвілі Дарина Чиж на початку липня розповсюдила у Facebook фотографії колишнього грузинського президента, які спровокували шок. Політик, якого пам’ятають як сповненого енергії чоловіка, ще більше схуд, має хворобливий вигляд і його насправді важко впізнати.

«Я можу бути фізично слабким, але я дуже сильний зсередини, я дуже сильний! Я не вчиняв злочину проти Грузії», – цитує свого шефа Чиж. Ці слова він промовив під час одного із судових засідань, куди він включався у відеорежимі.

Михайло Саакашвілі у Грузії є фігурантом кількох кримінальних справ. Фотографії, які розлетілися інтернетом, були зроблені під час розгляду справи щодо розгону акції протесту 7 листопада 2007 року, коли Саакашвілі був президентом країни. Його обвинувачують у перевищенні повноважень. Максимальний строк покарання за цим обвинуваченням – вісім років.

Михайло Саакашвілі, колишній грузинський президент та український політик, перебуває за ґратами вже понад півтора року після того, як у жовтні 2021 року він повернувся до Грузії з України після восьмирічної перерви. З того часу Україна неодноразово висловлювала протест щодо ув’язнення політика, оскільки вважає його своїм громадянином. Натомість Грузія наполягає, що це внутрішня справа країни, бо нібито Саакашвілі має грузинський паспорт.

Саакашвілі з Україною пов’язує не тільки колишня робота в органах влади, а й стосунки з народною депутаткою зі «Слуги народу» Єлизаветою Ясько. На початку червня вона опублікувала на Facebook щемливий допис, у якому повідомила, що народила дитину і натякнула, що Саакашвілі є її батьком. Пізніше стало відомо, що у Ясько народилася донька, яку назвали Жасмін.

Згідно з результатами опитування Міжнародного республіканського інституту, позитивної думки про Саакашвілі 36% респондентів, а негативної – 59%. Примітно, що при цьому більшість опитаних виступають за те, аби колишнього президента було переведено на лікування за кордон.

У Грузії Михайла Саакашвілі захищає юридична компанія Kh&Partners. В інтерв’ю «Главкому» адвокат Шалва Хачапурідзе розповів, у якому стані зараз перебуває Саакашвілі, чи дозволяють йому бачитися з Лізою Ясько та родичами і які прогнози роблять лікарі щодо його подальшого стану.

«Михайлові поставили 47 різних діагнозів»

Днями у соцмережах з'явилися фото дуже схудлого Михайла Саакашвілі, які багатьох в Україні спровокували жах. Яка головна причина такого стану: хвороби чи голодування, яке раніше неодноразово оголошував колишній грузинський президент і український політик?

Ні, він не голодує. Михайлові поставили 47 різних діагнозів, з яких три фактично невиліковні. Є наказ міністра охорони здоров’я про те, що маючи три такі хвороби людина звільняється від тюремного ув’язнення. Невиліковні – це кахексія (синдром виснаження; стан, що супроводжується великою втратою маси тіла через зникнення жирової клітковини, атрофією м'язів), деменція і гастроентерологічне захворювання.

Найголовніше те, що коли його арештували і він потрапив до пенітенціарного закладу, він був практично здоровим.

Раніше у нього також виявили туберкульозну паличку, але до кінця це не вивчене.

Наскільки відомо, Саакашвілі до останнього часу перебував у клініці «Вівамед». Але у березні клініка заявила, що хоче відмовитися від лікування вашого клієнта, оскільки він погоджується лише на симптоматичне лікування, але не погоджується на курс лікування, який призначили лікарі. То у якій клініці Саакашвілі зараз, яку допомогу він отримує?

Так, він продовжує перебувати у клініці «Вівамед». Справа у тому, що це приватна клініка, але вона має контракт з пенітенціарною службою. Тобто зараз клініка акредитована як тюремна лікарня, до іншої його не переведуть, навіть якщо Михайло захоче.

За що судять Михайла Саакашвілі

Експрезидент Грузії є фігурантом кількох кримінальних справ. Його було затримано у жовтні 2021 року, коли він повернувся з України у Грузію, після восьмирічної перерви. Перша справа стосується якраз незаконного перетину кордону.

Нині суд розглядає справу про розгін акції протесту 7 листопада 2007 року, коли Саакашвілі був президентом країни.

Ще одна справа стосується помилування звинувачених, коли Саакашвілі перебував на посаді президента країни.

Окрім того, є справа, що стосується використання державних коштів у приватних цілях. «Коли Міша був президентом, він пригощав своїх гостей і платив державними коштами. Це нормально. Йдеться не про великі гроші, це ресторан тощо. І тепер йому це висунули як обвинувачення. Коли він був у Чехії, то приніс на кладовище Вацлава Гавела квіти. Він купив їх не за свої гроші, а за бюджетні», – пояснював ще у 2021 році адвокат колишнього президента Грузії Бека Басілая.

Мати вашого клієнта Ґіулі Аласанія, а також сам Михайло Саакашвілі ще минулого року говорили, що в організмі Михайла виявлені важкі метали, зокрема ртуть. Як вона могла потрапити до організму? Про що її наявність свідчить?

Минулого року, 12 травня, Михайло утретє втратив свідомість. Тамар Абашидзе (невролог «Вівемед») видала рекомендацію: вивчити те, що сталося, на предмет отруєння. Аналізи Саакашвілі направили до клініки у Німеччині. Звідти прийшла відповідь, що у крові виявлені важкі метали… Але на це ніхто не звернув уваги. Після цього я проконсультувався із незалежними фахівцями щодо важких металів. Лікарі здивувалися, як ці речовини могли потрапити до ув’язненого. Мовляв, якби він був на волі, це було би можливо. Але не у тюрмі. Потім захисники добилися, щоби аналіз направили до США. Звідти прийшла відповідь, що це отруєння. Попередили, що внаслідок інтоксикації його хвороби загострюватимуться, тобто стан погіршуватиметься. Це ми зараз і спостерігаємо.  

4. фото
Шалва Хачапурідзе: Лікарня, у якій перебуває Саакашвілі, не має ліцензії на лікування його хвороб

Дозвольте спитати прямо. Якщо стан пана Саакашвілі залишатиметься без змін, не буде змін і у наданні медичної допомоги, який прогноз роблять лікарі?

Лікарі з Європи, США і Грузії провели дослідження, проаналізували поставлені Саакашвілі діагнози. Спеціальна міжнародна медична комісія, скликана омбудсменом, дійшла висновку: Михайло важко хворий. Перебування у в’язниці ускладнює протікання його хвороб. І якщо його залишити у в’язниці, він помре. Деякі лікарі кажуть про шість місяців, деякі – про вісім. Самі розумієте, точно спрогнозувати складно. Факт у тому, що нині ситуація тільки погіршується і виходу ніякого немає. Уряд Грузії каже, що Михайло усе симулює. Натомість апарат омбудсмена симуляцію заперечує.

Так а чому Саакашвілі відмовляється пройти повний курс лікування, який пропонує «Вівамед»? Що не так із лікуванням?

Візьмемо до прикладу один із діагнозів Михайла – деменція. Як вони можуть лікувати деменцію, коли у них нема ліцензії на лікування цієї хвороби? Деменція – це психіатричне захворювання, але лікарів цього профілю у цій клініці просто немає. Є ще декілька діагнозів хвороб, які не можуть лікувати у цій клініці за відсутності ліцензій. Тобто він не отримує адекватну медичну допомогу.

Давайте візьмемо токсикологію. Якщо є висновок експертний, що людину було отруєно, то навіть якщо у вас немає профільних лікарів, викличте таких! Цього також немає.

«У нього постійна температура тіла 38 градусів»

Як часто ви бачитеся зі своїм клієнтом, який вигляд мають ці побачення?

Я і мої колеги з юридичної компанії Kh&Partners зустрічаємося з ним один-два рази на тиждень. Кожного разу, коли ми приходимо, нас тестують на наявність Covid-19. Потім підіймаємося на п'ятий поверх, де його палата. У коридорі постійно чергують 10-15 озброєних правоохоронців. Нас перед входом ще раз перевіряють. Пам'ятаєте, як у часи пандемії Covid-19 медики одягали спеціальні халати, рукавички, бахіли? Так от це все потрібно одягти, аби потрапити до палати Михайла Саакашвілі.

Сидимо 15-30 хвилин і йдемо. Слід зауважити, що ніхто нас у часі не обмежує. Але дуже довго не сидимо, бо в Михайла немає стільки сил, щоби говорити тривалий час, він швидко втомлюється. Скільки потрібно, стільки ми й перебуваємо у палаті. Михайло переважно лежить, дивиться українські телеканали на кабельному телебаченні. Він знає, що відбувається в Україні. Якщо йому потрібно написати щось у соцмережах, він передає текст через мене, або через моїх колег. У нього постійна температура тіла 38 градусів. Лікарі не встановили причину.

Президент України виступив з досить різкою заявою, у якій запропонував послу Грузії в Україні повернутися до Тбілісі для консультацій через те, що відбувається із Саакашвілі. Рішення вислати посла Грузії якось узгоджувалося із родиною Саакашвілі, його захисниками?

Ні, ніяким чином. Востаннє Михайло вмикався по відеозв’язку під час розгляду його справи у лютому цього року. Після кількох його заяв, у яких він наполіг, аби його дистанційно доєднали до розгляду його справи під час судових засідань, його увімкнули. Ось тепер його побачила світова спільнота, його побачив президент Зеленський.

Як ви знаєте, у травні, у Страсбурзі Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) відмовив Саакашвілі у переведенні його на лікування до закордонної клініки. Після цього політики з правлячої партії почали говорити, що він не хворий, що з ним уже все добре. Саме тому Михайло дуже хотів включитися по відео під час судового розгляду однієї з його справ.

Грузія висловила «занепокоєння» рішенням України фактично вислати посла Грузії. Як ви відреагували?

Як громадянин і як адвокат я вважаю неадекватною таку реакцію влади Грузії. Українська сторона захищає свого громадянина і вимагає для нього адекватного лікування.

Україна неодноразово вимагала передати їй Саакашвілі для лікування. Сам ваш клієнт також просив перевести його на лікування, зокрема, у Лондон. Але поки це не вдається. Чи втручаються у цю справу іноземні політики, яке саме?

Європарламент ухвалив декілька резолюцій про те, що Михайло Саакашвілі є політв’язнем (зокрема, Європарламент у своїй резолюції від 15 лютого 2023 р. вимагав звільнити Саакашвілі. Також Європарламент назвав справу Саакашвілі «особистою вендетою» олігарха Бідзіни Іванішвілі). Європейці дуже активні. Багато депутатів Європарламенту приїжджають, зустрічаються з опозицією, урядом. Вони закликають грузинську сторону керуватися гуманітарними принципами і передати Саакашвілі на лікування до якоїсь європейської держави.

Вочевидь, політичних заяв для цього поки недостатньо. Які ще юридичні механізми існують? Чи можливо через суд оскаржити заборону на виїзд для лікування?

Один раз відмовили, але потрібно далі намагатися, боротися. Збираюся зустрітися з Михайлом Саакашвілі і це з ним обговорити.

Чи зустрічаються, може, зідзвонюються Михайло Саакашвілі і Єлизавета Ясько? Їм дозволено спілкуватися?

Ви про Лізу говорите? Останнім часом вона не приїжджала. Бо коли вона востаннє приїхала, їй створили багато проблем, не давали зустрітися. Ані по відеозв’язку, ані телефоном вони не можуть спілкуватися. Мабуть, Михайло Саакашвілі – єдиний ув’язнений у Грузії, кому заборонено спілкуватися телефоном з родичами.

А це законно?

Якщо іде слідство, то прокурор, у принципі, може заборонити спілкування. Але ж зараз не слідство, а судовий розгляд щодо двох кримінальних справ. Тому він має право використовувати телефонні дзвінки, побачення.

З мамою йому вдається бачитися?

Так, вона кожен день до нього заходить. Після того, як було встановлено факт отруєння, він не вживає їжу, яку йому у цій лікарні дають. Мати приносить.

Є думка, що до кінця цього року президентка Саломе Зурабішвілі помилує вашого клієнта. Як ви оцінюєте таку ймовірність?

Не знаю. Поки справи, які розглядає суд, не завершаться (вироком), про це не може бути мови.

Хто ще відвідує, спілкується із Саакашвілі, переймається його долею?

Члени його партії, депутати, які за законом мають право його відвідувати, і раніше його відвідували, зараз не приходять, бо їм заборонили.

Офіційна дружина Саакашвілі Сандра Рулофс має право відвідувати вашого підзахисного? Вона приходить?

Окрім матері і адвокатів ніхто до нього зайти не може. Знаю, що один із синів до нього двічі приходив. Іншим заборонено. Щодо Сандри Рулофс, не знаю.

Окрім заяви президента Зеленського, чим Україна зараз допомагає Саакашвілі? І якої ще допомоги від України потребує ваш клієнт?

Представник українського консульства присутній на кожному судовому засіданні, збирає інформацію. Мабуть, все переказує своєму уряду. З нами дипломати також зустрічаються, отримують усі необхідну інформацію. Думаю, Україна має на міжнародному рівні говорити про це більше, можливо, на рівні ООН.

Михайло Глуховський, «Главком»

Читайте також:

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів