Жителі ОТГ на Харківщині скинуться на сонячну електростанцію

Жителі ОТГ на Харківщині скинуться на сонячну електростанцію

Сонячні панелі розташують на дахах

На муніципальних будівлях Мереф'янської ОТГ (Харківська область) невдовзі з’являться сонячні панелі. Місцеві жителі вже отримали пропозицію інвестувати у цей проєкт власні кошти, виступивши у ролі пайовиків. Про це пише «Україна молода».

Для мешканців об’єднаної територіальної громади джерела відновлюваної енергії давно не дивина, адже в місті кілька років поспіль діє аналогічна наземна електростанція.

Але, оскільки земля нині в дефіциті, співробітники кафедри електрозабезпечення і енергетичного менеджменту Харківського національного технічного університету сільського господарства запропонували більш зручний варіант.

«Наш навчальний заклад має низку цікавих і перспективних напрацювань у цій галузі, – повідомив доктор технічних наук Олександр Мороз. – Проєкт сонячного кооперативу у Мерефі підготовлений за участ. аспіранта Андрія Павлова, який має досвід реалізації подібних проєктів. Він, до речі, брав участь у проєктуванні, підготовці документації та монтажу Мереф'янської СЕС. У своїй роботі ми також використали успішний досвід реалізації подібного проєкту у місті Славутич Київської області та експлуатації сонячних кооперативів у Німеччині». 

За розрахунками фахівців, вкладені кошти окупляться містянам через сім років. Кооператив також стане демонстраційним майданчиком для членів інших ОТГ, які приїздитимуть сюди переймати перспективний досвід.

У тому, що така форма генерації сонячної енергії має суттєві переваги, мереф'яни вже переконалися на прикладі харківської паркетної фабрики Tandem Impex, де влітку минулого року була запроваджена в експлуатацію найбільша дахова СЕС в Україні. 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: