Адвокат: Карпюка і Клиха можуть відправити відбувати покарання до України

Адвокат: Карпюка і Клиха можуть відправити відбувати покарання до України
Станіслав Клих і Микола Карпюк

Захист українців робитиме все, аби Карпюк і Клих повернулися на Батьківщину

Марина Дубровіна, адвокат Станіслава Клиха і Миколи Карпюка в інтерв’ю «Главкому» заявила, що українських політв’язнів можуть відправити відбувати покарання до України.
І вона не вірить, що коли Верховний суд залишить в силі вирок, можна буде добитися якихось змін шляхом касації.

«Інколи до касації є смисл іти тільки з тим, щоби зменшити термін вироку. А так, тільки звернення до Європейського суду з прав людини. Українська сторона готує відповідну скаргу і вона вже майже готова.Насправді потрібні політичні домовленості, пов’язані з обміном. Якийсь механізм обміну все одно ж існував з урахуванням того, що три людини були звільнені (Геннадій Афанасьєв, Надія Савченко, Юрій Солошенко – «Главком»)», - заявила захисник українців.

«Все, що ми можемо зробити для того, аби наших підзахисних повернули до України, ми робитимемо. Будь-який спосіб маю на увазі. Чи це буде екстрадиція, чи обмін, не важливо. Так, можлива процедура екстрадиції для відбування покарання на Батьківщині. Ця процедура нешвидка, тим не менше, вона існує», - зазначила Дубровіна.

Про те, як довго Європейський суд з прав людини може розглядати подібну справу і коли очікувати на його висновок, адвокат зауважила, що «по-різному».

«Щодо деяких справ, то Європейський суд реагує дуже швидко, тобто за 2, 3 роки, 5 років. У деяких справах до 10 років. Це питання до них», - пояснила адвокат.

Як раніше повідомляв «Главком», Дубровіна також розповіла, що вона та її колеги неодноразово просили Арсенія Яценюка дати свідчення у письмовому вигляді щодо справи Клиха та Карпюка. Однак колишній український прем’єр досі не виходив на зв'язок із захистом українців.

Нагадаємо, сьогодні, 26 жовтня, Верховний суд Росії розглядає апеляцію у справі українців Станіслава Клиха і Миколи Карпюка, засуджених відповідно до 20 і 22 з половиною років ув’язнення за «злочини під час чеченської війни». За версією обвинувачення, українці брали участь у збройному конфлікті на боці бойовиків, які чинили опір російським військовим. Проте обидва засуджених заперечують свою провину, а правозахисний центр «Меморіал» вважає хлопців політичними в’язнями

Впродовж розгляду справи, яка тягнеться з березня 2014 року, від російських високопосадовців лунали різноманітні абсурдні обвинувачення. Так, зокрема, голова слідчого комітету РФ Юрій Бастрикін заявляв, що засуджені входили до УНА-УНСО і воювали в Чечні разом з колишнім прем’єр-міністром України Арсенієм Яценюком. Проте жодних доказів цього так і не було оприлюднено, хіба що окрім зізнань Станіслава Клиха, здобутих, як стверджують його захисники, за допомогою тортур. Саме вони, ймовірно, вплинули на психічне здоров’я Станіслава. Під час одного з останніх засідань він несподівано для захисту заявив про відмову від послуг адвоката Марини Дубровіної у ще одній справі, порушеній проти нього за образу суду. Проте колеги Дубровіної із захисту, адвокати Докка Іцлаєв та Ілля Новіков, аби не допустити призначення державного адвоката, швидко втрутилися у ситуацію, відвідали Карпюка і Клиха у СІЗО і отримали від них підписи на право єдиного захисту для всіх адвокатів.

Як повідомляв «Главком», сьогодні нардеп Надія Савченко прилетіла до Москви на суд над Клихом і Карпюком.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: