Акустична атака на дипломатів: США припускають використання технологій СРСР

Акустична атака на дипломатів: США припускають використання технологій СРСР

Спеціалісти піднімають секретні архіви та вивчають можливості техніки, що могла нанести шкоду дипломатам

Акустична атака із застосуванням спеціального випромінювального обладнання на американських дипломатів на Кубі протягом 2016-2017 рр., від якої серйозно постраждали 24 особи, не є новою практикою: до цього вже вдавалися радянські спецслужби проти американців у Москві в 1970-х роках. Про це йдеться у публікації американського видання Politico.

«Представники американської розвідки докладно вивчають радянську технологію часів «холодної війни», намагаючись з'ясувати, чи використовувалась електронна зброя для того, щоб дезорієнтувати та заподіяти шкоду 24-м офіційним представникам США на Кубі», - зазначається в публікації.

Особливий інтерес для слідчих становить колишня радянська техніка, що випромінює радіохвилі, на кшталт тих мікрохвиль, що застосовувались у минулому проти посольства США в Москві. Тож нині піднімаються секретні архіви та вивчаються можливості цієї техніки.

У 1970-х роках, на тлі посилення шпигунської діяльності між США і Росією, радянські спецслужби опромінювали посольство США в Москві радіохвилями мікродіапазону, намагаючись завадити радіоперехопленням американців у Москві. Цей інцидент, відомий під назвою «Московський сигнал», ніколи не був формально залагоджений, поки посольство США не встановило захисні екрани у своїх приміщеннях. Після цього таке опромінювання виявилося неефективним.

Використання енергетичних або звукових хвиль як зброї – один із найбільш мерзенних способів прихованих атак, пише видання. Такий вплив часто не чутний людському вуху, але він періодично з'являється в історії «холодної війни», причому питання часто залишаються без однозначних відповідей.

Наприклад, коли це сталося в 1970-і роки в Москві, медики встановили, що такий вплив спричиняв пошкодження мозку, порушення кровообігу та погіршення слуху. Симптоми постраждалих були ідентичними тим, що мали на Кубі працівники посольства США в 2016-2017 рр. При цьому нагадується, що американські дипломати в Гавані зазнавали опромінення у своїх готельних номерах.

Як зазначає видання, американські слідчі наразі остаточно не встановили, хто саме стояв за атаками на американських дипломатів на Кубі. Проте цей список не такий уже і великий – від кубинської розвідки, яку в усі часи підтримувала Москва, та груп, які виступають проти політичного зближення США і Куби, до росіян, які вже використовували таке обладнання проти американців.

Уражені на Кубі американські дипломати досі перебувають на обстеженні та лікуванні, йдеться в публікації.

Нагадаємо, Associated Press опублікувало аудіозапис акустичної атаки, розпочатої на Кубі проти американських дипломатів.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: