Авіаексперт: відмовою співробітничати зі слідством у справі МН17 Росія заганяє сама себе в глухий кут

Авіаексперт: відмовою співробітничати зі слідством у справі МН17 Росія заганяє сама себе в глухий кут
Місце падіння Боїнг 777
Фото: ТАСС

Росія не надає жодних даних про пересування «Буків» улітку 2014 року

Російський експерт з бойової ефективності авіаційних комплексів Вадим Лукашевич вважає, що  відмовою співробітничати зі слідством у справі МН17 Росія заганяє сама себе в глухий кут.

Про це він заявив в інтерв’ю «Главкому».

Лукашевич розповів, що Росія не надає жодних даних про пересування «Буків» улітку 2014 року, про людей, які це здійснювали, які надавали наказ тощо.

Раніше один з керівників Bellingcat Арік Толер в інтерв'ю «Главкому» визнав, що на основі відкритих джерел, на інформації з яких базується розслідування групи громадських розслідувачів, неможливо встановити замовників, які віддали наказ на пуск ракети, хоча виконавців уже називають. 

Російський експерт зазначив, що документи подібного рівня, якщо вони існували, чи досі існують, не можуть потрапити до відкритих джерел, якими користуються усі, включаючи Bellingcat. 

«Ми не знаємо виконавців. Так, Bellingcat називає певні прізвища. Наприклад, командири другого дивізіону 53-ї зенітно-ракетної бригади, це десь шестеро людей. Імовірно, хтось із них може бути причетний, але хто конкретно – невідомо. Нині точно відомі прізвища водіїв, які цей «Бук» транспортували. Це – солдати-строковики, частина з яких демобілізувалася наприкінці червня, тобто ще до збиття Boeng MH17. Хто віддав наказ? Наскільки я розумію нашу військову ієрархію, це рівень Генерального штабу. Документи подібного рівня, якщо вони існували, чи досі існують, не можуть потрапити до відкритих джерел, якими користуються усі, включаючи Bellingcat. Коли голландці кажуть, що Росія не йде на співробітництво, то вони мають на увазі те, що Росія не надає жодних даних про пересування «Буків» улітку 2014 року, про людей, які це здійснювали, які надавали наказ тощо», - розповів Лукашевич.

Він пояснив, що буде, якщо Росія не оприлюднить за будь-яких обставин секретні накази. 

«Коли «Алмаз-Антей» потрібно було провести своє розслідування, то вони взяли цілий ряд документів щодо ракети «Бука», її боєголовки і розсекретили їх. І цим сильно бравували. Так і тут. Коли тебе обвинувачують у вбивстві 298 людей, то ти, звичайно, можеш сказати, що не будеш відповідати тому, що інформація секретна. То не відповідай. Суд – це змагальний процес між обвинуваченням, прокуратурою і захистом, адвокатурою. Якщо ти відмовишся надавати документи задля свого захисту – це твої проблеми. Це ніяк не погіршить позицію прокуратури. Адже мова іде не тільки про персональну відповідальність якихось осіб, які надали наказ, а мова іде про відповідальність держави, члена Ради безпеки ООН, ядерної держави», - підкреслив російський експерт.

Нагадаємо, в МЗС до четвертих роковин збиття літака рейсу МН17 зробили заяву, повідомивши, що в Україні підтримують рішення Нідерландів та Австралії у їхній ініціативі притягнути Російську Федерацію до відповідальності за її участь в збитті літака рейсу МН17.

Як відомо, 17 липня 2014 року російською зенітно-ракетною системою «Бук» було збито літак Малайзійських авіаліній рейсу MH17. Загинули 298 людей.

24 травня 2018 року офіційне слідство вперше підтвердило, що ракета «Бук», яка збила літак MH17 неподалік Сніжного Донецької області 17 липня 2014 року, була привезена на окуповану територію Донбасу з Росії і належала 53-й зенітно-ракетній бригаді Міністерства оборони Росії, яка розташована у Курській області.

Також у Гаазі показали уламки російської ракети, якою збили літак МН17.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: