Bellingcat опублікував переговори турецьких заколотників

Bellingcat опублікував переговори турецьких заколотників

Таким чином, експерти склали список високопоставлених військових, які здіснили спробу перевороту.

Експерти відтворили хронологію подій в ніч невдалої спроби перевороту в Туреччині, дослідивши повідомлення групи в месенджері WhatsApp.

Про це йдеться у доповіді Bellingcat, інформує «Українська правда».

Bellingcat дослідив два джерела. Перше – переговори заколотників у мессенджері WhatsApp, друге – 21 фото надане журналістами Al Jazeera Turk і Selahattin Gunday.

Один з організаторів заколоту, майор Челебіоглу, створив у мессенджері WhatsApp спеціальну групу, яку назвав «Yurtta sulh» (Мир у домі), використавши відомий вислів першого президента Туреччини Мустафи Ататюрка «Мир у домі, мир у всьому світі».

Згодом він додав до групи ряд людей, які обмінювалися у мессенджері повідомленнями, а майор передавав інформацію у штаб квартиру заколотників у Анкарі.

Таким чином, до групи увійшли високопоставлені військові чиновники, в основному з турецьких сухопутних військ, в тому числі два бригадири і одинадцять полковників.

namesnames

У заколоті взяли участь п’ять полків військових, принаймні три з яких були частиною корпусу НАТО.
У повідомленнях часто запитувалася підтримка з повітря, у тому числі із пропозицією нанести удар по Босфорському мосту.

Деякі члени групи заколотників були додані у адресну книгу телефона, з якого Bellingcat і дістав ці переговори. У більшості випадків там вказані імена і військові звання, інші – рано чи пізно також можуть бути ідентифіковані за даними, які є в мережі.

Таким чином, експерти склали список високопоставлених військових, які здіснили спробу перевороту.

Із переговорів заколотників стає зрозумілим, що вони планували захопити одразу велику кількість локацій у Туреччині. Серед них Босфорський міст, площа Таксим, міжнародні аеропорти, штаб квартира поліції у Стамбулі, Стамбульська фондова біржа, турецька телерадіокомпанія тощо.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: