Бізнесмен, який заправляв і годував «ЛНР», заплатить 850 тисяч штрафу

Бізнесмен, який заправляв і годував «ЛНР», заплатить 850 тисяч штрафу
Російські найманці

Підприємець уник в’язниці, підписавши угоду про визнання винуватості

Співзасновника та директора ТОВ «Схід Авто-Газ», ТОВ «Компанія «Екотоп», ТОВ «Луганськекогаз», ТОВ «Марківський сирзавод» Андрія Прасола визнано винним у фінансуванні тероризму на тимчасово окупованих територіях Луганської і Донецької областей.

Про це стало відомо «Главкому» з вироку Сватівського районного суду Луганської області від 5 вересня.

Слідство довело, що Прасол після захоплення сепаратистами та російськими найманцями частини Луганської області, а саме у грудні 2014 року-травні 2015 року здійснив дублюючу реєстрацію двох товариств в реєстраційних органах «ЛНР» («ООО «Восток Авто-Газ» і «ООО «Компания «Экотоп») і нової фірми «ООО «Луганская Газовая Компания».

У березні 2015 року «ООО «Восток Авто-Газ» і ТОВ «Донецькоблгаз» (контролюється сепаратистами - «Главком») уклали договір на поставку до тимчасово окупованої території Луганської області з Росії природного газу метан. Також фірми Прасола реалізовували мешканцям окупованих територій природній газ метан через автомобільні газонаповнювальні компресорні станції.

Крім цього, в січні 2016 року Прасол організував доставку продукції ТОВ «Марківський сирзавод» до тимчасово окупованої території Луганської області через окуповану територію Донецької області вартістю 700 тис. грн. За перевезення вказаної вище продукції останній сплатив «податки» до митних органів «ДНР» у розмірі 5% від вартості продукції, що становило 35 тис. гривень.

Загалом, фірми Прасола з жовтня 2014 року до січня 2016 року поповнили бюджети «ЛНР» та «ДНР» «податками» у розмірі (з урахуванням сплати в рублях РФ згідно офіційного курсу НБУ (гривні до рубля РФ) на відповідні періоди) 609,5 тис. грн. Досудове розслідування з’ясувало, що завдяки надходженню цих грошей профінансовано, в тому числі, силовий блок терористичних організацій «ЛНР» та «ДНР».

Служба безпеки України інкримінувала Андрію Прасолу фінансування тероризму (ч.1 ст.258-5 КК України). Санкція цієї статті передбачає позбавленням волі на строк від п'яти до восьми років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк до двох років та з конфіскацією майна. Однак обвинувачений уник покарання, погодившись укласти угоду про визнання винуватості. На суді Прасол повністю визнав себе винним.

У підсумку Сватівський райсуд присудив Прасолу сплатити штраф у розмірі 850 тис. грн без позбавлення права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю та без конфіскації майна.

Як повідомляв «Главком», Печерський районний суд Києва визнав винним помічника народних депутатівна громадських засадах Юрія Житомирського у посяганні на територіальну цілісність території України, призначивши рік умовного покарання.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: