Brent дорожчає після рішення ОПЕК скоротити видобуток нафти

Brent дорожчає після рішення ОПЕК скоротити видобуток нафти
Вартість бареля лютневої нафти Brent становила $61,98 (+0,50%) при ціні відкриття $61,98

Країни ОПЕК+ будуть знижувати видобуток протягом шести місяців

Ціни на нафту в понеділок змінюються: Brent дорожчає на ухваленні групою ОПЕК+ рішення про зниження видобутку та експорту сировини, WTI дешевшає на слабких прогнозах по світовій економіці.

Про це свідчать дані біржових торгів на сайті Investing.com.

Вартість бареля лютневої нафти Brent становила $61,98 (+0,50%) при ціні відкриття $61,98. Барель січневої нафти WTI торгувався по $52,50 (-0,21%) при ціні відкриття $52,16.

Ціна Brent підскочила більш ніж на 5 відсотків у п'ятницю, після того як Організація країн-експортерів нафти і держав, що не входять в картель, оголосили про намір скоротити видобуток на 1,2 мільйона барелів на добу. При цьому нафтовий картель знизить видобуток на 800.000 барелів на добу, а інші учасники угоди ОПЕК+ - на 400.000 барелів на добу.

Додаткову підтримку цінам на Brent надала зупинка видобутку на лівійському родовищі El Sharara, де щодоби виробляється 350 тис. бар. сирої нафти.

«Ми вважаємо, що в 2019 році ціни на нафту будуть триматися на рівні близько $70 за барель, - заявили аналітики Bernstein Energy в понеділок.

Однак не всі експерти очікують, що даних скорочень буде досить, щоб покласти кінець надлишку пропозиції.

Едвард Белл, аналітик ринку сировинних товарів в банку Emirates NBD, заявив у недільній замітці, що «масштаб скорочень недостатній для того, щоб повернути ринок до дефіциту», і він прогнозує «надлишок у розмірі близько 1,2 млн барелів у першому кварталі».

Між тим, Управління енергетичної інформації США (EIA) повідомило минулого тижня, що запаси сирої нафти на внутрішньому ринку скоротилися на 7,3 мільйона барелів, що стало першим зниженням показника за 11 тижнів.

Японія, третя за величиною економіка в світі і четвертий за масштабом споживач нафти, повідомила, що її валовий внутрішній продукт скоротився сильніше, ніж очікувалося. Згідно з переглянутими даними, ВВП знизився в річному численні на 2,5%, що вище первісної оцінки 1,2% та узгодженого прогнозу економістів у 1,9%.

Країни ОПЕК+ будуть знижувати видобуток протягом шести місяців, починаючи з січня. За точку відліку скорочення взято жовтень 2018 року.

Станом на 10:15 за київським часом ціна на нафту марки Brent встановлена на рівні 62,05 долара за барель. На відкритті Brent торгувалася по 61,98 долара за барель, що на 31 цент вище рівня закриття торгів ($61,67).

 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: