Заповідник комунізму: знак Ленінському комсомолу у Миколаєві досі охороняється державою

Заповідник комунізму: знак Ленінському комсомолу у Миколаєві досі охороняється державою
Пам'ятний знак Ленінського комсомолу в парку «Юність»

Розпорядження голови ОДА про демонтаж символіки тоталітарного режиму не виконується майже два роки

Пам'ятний знак Ленінському комсомолу, який встановлений у парку «Юність» Миколаєва і підпадає під дію Закону України «Про засудження комуністичного та націонал-соціалістичного (нацистського) тоталітарних режимів в Україні та заборону пропаганди їхньої символіки» до цього часу не демонтовано через бюрократичні перепони.

Це випливає з рішення Миколаївського окружного адміністративного суду від 29 травня, повідомляє «Главком».

До суду звернувся місцевий мешканець Анатолій Ільченко, який просив визнати бездіяльність Миколаївської облдержадміністрації стосовно не забезпечення виконання розпорядження очільника області від 21 травня 2016 року «Про перейменування об'єктів топоніміки та демонтаж пам'ятних знаків». Цей документ передбачав знесення пам'ятного знаку Ленінському комсомолу.

У своїх запереченнях керівництво ОДА пояснило суду, що вказаний пам'ятний знак, відповідно до рішення виконавчого комітету Миколаївської обласної ради народних депутатів №498 від 15.09.81, знаходиться на державному обліку як пам'ятка монументального мистецтва місцевого значення та охороняється державою як об'єкт культурної спадщини.

Отже, вважають в облдержадміністрації, демонтаж пам'ятного знаку Ленінського комсомолу можливий лише після прийняття відповідно рішення Міністерством культури України щодо незанесення його до Державного реєстру нерухомих пам'яток України.

Крім цього, суд з’ясував, що 4 квітня 2016 року Міністерство культури України видало наказ №200 «Про незанесення об'єктів культурної спадщини до Державного реєстру нерухомих пам'яток України». Відповідно до цього наказу, визнано, що не включення пам'ятного знаку Ленінського комсомолу до Реєстру потребує додаткової аргументації.

«Оскільки, в 2016 році Міністерством культури України не було прийнято рішення про незанесення пам'ятного знаку до Реєстру об'єктів культурної спадщини, а було відкладено рішення про занесення (незанесення) до подання додаткової аргументації, пам'ятний знак Ленінського комсомолу свого статусах пам'ятника не втратив, а тому не може бути демонтований», - зазначено в аргументах окружного адміністративного суду.

Як відомо, на початку лютого цього року директор Українського інституту національної пам'яті Володимир В'ятрович заявив, що в Україні декомунізація фактично завершена. За його даними, знесено майже всі пам'ятники Леніну (понад 2,5 тисячі) і проведено перейменування великої кількості населених пунктів та топонімів.  

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: