Депутат Юлій Мамчур розповів, чому Україна у 2014-у не могла протистояти окупації Криму

Депутат Юлій Мамчур розповів, чому Україна у 2014-у не могла протистояти окупації Криму
Народний депутат Юлій Мамчур
Фото: Станіслав Груздєв, «Главком»

Україна не мала жодних шансів не не допустити загарбання півострова

Військовий льотчик, екс-командир 204 бригади тактичної авіації, яка базувалася в Криму, а нині народний депутат від БПП Юлій Мамчур переконаний, що чотири року тому Україна не мала можливостей протистояти російській агресії на півострові. Про це він заявив в інтерв’ю «Главкому».

З його словами, військова частина А-4515, у якій дислокувалася його бригада, мала у розпорядженні 400 га території. Але щоби її утримати, потрібна була величезна кількість людей, якої в частині не було.

«У вересні 2013 року в Криму проводилися антитерористичні навчання із залученням кримської «Альфи», була вертолітна група з Херсонщини, СУ-25 із Миколаївщини. Ми прорахували, що для утримання цієї території у 400 га нам, як мінімум, треба бригада морської піхоти. За інших умов ми просто не могли контролювати цю територію. Це відповідь на ваше питання», - заявив він.

За словами Мамчура, він мав у підпорядкуванні роту оборони у складі 65 військових. Але і вона була укомплектована лише на 45%. До того ж у льотчиків не було особливого вибору в озброєнні, бо основна зброя - це літаки.

Попри це депутат переконаний, що Україна поступово наближає повернення Криму під свій контроль, «хоча про терміни говорити не можу, бо я не мольфар. Дуже неприємно чути від деяких політиків, що Україна нічого не робить для повернення Криму, самоусунулася від проблеми.», - каже він.

На його переконання, Росія скористалася фактором слабкості України, тому і вчинила напад, який планувала задовго до 2014-го року. «Що ми мали до 2014-го? Величезну політичну кризу, розворот від ЄС у бік Росії, руйнування силових відомств, нацбезпеки, засилля російських агентів впливу. Від цього росла недовіра українців до влади. Фактором слабкості скористалася Росія. Впевнений: те, що вона вчинила, планувалось з моменту краху Союзу. Лише згадайте події 2003-го року – Тузлу. Росія працювала над цим питанням», - сказав політик.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: