Для чого Путін приніс у жертву Улюкаєва. Версія Bloomberg

Для чого Путін приніс у жертву Улюкаєва. Версія Bloomberg
Путін і Улюкаєв

Арешт російського міністра може стати кроком до опали глави «Роснефти» Сєчина

Останнім часом російський президент Путін послідовно і чітко дає зрозуміти, що високопосадовці не застраховані від звинувачень у корупції, пише видання Bloomberg.

«І все-таки арешт міністра Олексія Улюкаєва виділяється із загального ряду. Історія з Улюкаєвим змушує засумніватися в майбутньому і економічної команди Путіна, і глави «Роснефти» Ігоря Сєчина», – йдеться у статті.

Видання зазначає, що після приєднання Криму і обвалу цін на нафту Путіну «перестав подобатися кумівський капіталізм першого десятиліття ХХI століття (або Путін більше не може утримувати його, не створюючи собі незручностей), і тепер він хоче, щоб країна мобілізувалася, мілітаризувалась, перейнялася патріотизмом і зайняла кругову оборону від гіпотетичної західної загрози і пов'язаних із нею економічних труднощів». «Щоб сповістити про зміни, Путіну потрібні великі розслідування корупції», – продовжує Bloomberg.

Однак, як зазначається у матеріалі, Путін не погрожував економічній команді в уряді і ЦБ, оскільки Росія потребує компетентного управління економікою. Темпи економічного зростання в Росії неможливо підвищити без структурних реформ, а Улюкаєв – один з небагатьох, хто має досвід, знання і витривалість, щоб здійснити зміни або витримати натиск у разі їхньої неможливості, йдеться в статті.

«Хоча слідчі не звинуватили ні «Роснефть», ні Сєчина в будь-яких протиправних діях і не оскаржили законність угоди, один колишній інсайдер з «Роснефти» сказав, що кінцевою метою розслідування, можливо, є Сєчин. Його невтомні спроби націоналізувати нафтову промисловість давно турбують вцілілі незалежні нафтовидобувні компанії, найбільша з яких – «Лукойл». Одночасно Путін «проріджує» своє найближче оточення – президента, можливо, турбує диспропорційно великий вплив Сєчина. До того ж зараз «Роснефть» – єдина компанія, що подала заявку на 19,5% своїх же акцій, які планується приватизувати цього року. Ідея в тому, що вона може допомогти уряду заткнути дірку в бюджеті, а потім перепродати пакет якомусь реальному інвестору, але це явно не той результат, якого Путін прагне від найбільшого в 2016 році продажу держвласності», – йдеться у статті.

«В арешті Улюкаєва є хоч якась логіка, якщо це крок до опали Сєчина, – пише видання. – Але путінський «нафтовий цар» не піде без бою. Якщо Сєчин переможе і збереже контроль над «Роснефтью», то згода Путіна на арешт Улюкаєва, можливо, тільки послабить його економічну команду, давши взамін лише сумнівну піар-вигоду від антикорупційної кампанії, яка являє собою фіговий листок», – пише Bloomberg.

Як повідомлялось,  глава опозиційної російської політичної партії «Західний вибір» Костянтин Боровий висловив думку, що Сєчин стає новим центром влади на противагу президенту РФ, продемонструвавши Володимиру Путіну, що в змозі самостійно ініціювати і профорсувати арешт фігури, що належить до найближчого оточення російського лідера.

Нагадаємо, Слідчий комітет Росії офіційно висунув звинувачення в одержанні хабара главі мінекономрозвитку РФ Олексію Улюкаєву.

Старший співробітник вашингтонської Атлантичної ради Андерс Аслунд назвав арешт міністра економічного розвитку РФ Олексія Улюкаєва одіозним поворотом, який можна порівняти з убивством Нємцова.

Як відомо, співробітники ФСБ затримали Улюкаєва в ніч на вівторок, 15 листопада, «на гарячому» – під час отримання хабара.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: