Експерт пояснив, чому грузинська церква не підтримала провладного кандидата в президенти

Експерт пояснив, чому грузинська церква не підтримала провладного кандидата в президенти

За словами керівника Південно-Кавказької філії Центру досліджень армії конверсії та роззброєння Володимира Копчака, у Грузії авторитет церкви становить 90%

28 жовтня відбувся перший тур виборів президента Грузії. У другий тур вийшло два кандидати – Саломе Зурбаішвілі, яка є незалежним, але провладним кандидатом, адже її підтримує партія «Грузинська мрія», і Ґріґол Вашадзе, який є соратником Міхеїла Саакашвілі і представляє опозиційні сили. Довкола його партії згуртувалося кілька опозиційних партій.

В обох кандидатів майже рівні цифри голосувань. У Вашадзе на рівні статистичної похибки менше. Грузинська православна церква не підтримала Саломе Зурабішвілі. Про це розповів Володимир Копчак, Керівник Південно-Кавказької філії Центру досліджень армії конверсії та роззброєння, під час прес-конференції в прес-центрі «Главком».

За словами Копчака, 8 серпня Саломе Зурабішвілі зробила фатальну помилку (8 серпня 2008 року розпочалася  агресія Росії на територію Грузії – Главком). Вона сказала, що частина провини за ту війну лежить на екс-президентові Грузії Міхеїлі Саакашвілі. Це збурило суспільство, подальші її заяви-спростування виглядали дуже блідо.

«Звучали виправдання, що мовляв є оцінка «вічно стурбованих міжнародних комісій щодо цих подій» або те, що вона погано володіє грузинською мовою. Справа в тім, що Саломе є нащадком грузинських  емігрантів у Франції. Грузинська мова для неї нерідна.  Звісно, вона заслуговує на повагу, бо вивчила мову, але подекуди рівень знання мови призводить до подвійного трактування», - зазначає експерт-міжнародник.

Особливістю виборів у Грузії є ситуація, коли провладного кандидата не підтримує церква.

«Треба розуміти, що авторитет церкви становить 90%, і патріарх Ілія ІІ є беззаперечним авторитетом.  Зроблю невеличкий екскурс в історію. Коли відбулася російська агресія, то церква дуже стримано віднеслася. Тоді був тиск Кремля через лінію Гундяєва. Резони були такі, що попри окупацію і визнання Абхазії і району Самочабло, ці райони залишилися за грузинською православною церквою. І навіть за таких умов через 10 років після трагічних подій ціла низка грузинських священнослужителів дуже різко відреагувала. Тому і створилася ситуація, коли провладного кандидата не підтримує церква», - говорить Копчак.

Переглянути запис прес-конференції:

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: