Експерти розповіли, куди звертатися для відшкодування збитків унаслідок вибухів на військових складах

Експерти розповіли, куди звертатися для відшкодування збитків унаслідок вибухів на військових складах
Пошкоджений внаслідок вибухів снарядів будинок

Можна не чекати на допомогу державних органів та самостійно запрошувати експертів для оцінювання завданих збитків

Постраждалі не отримують компенсацію за пошкоджене майно в результаті вибухів складів з боєприпасами. Громадянам слід звертатися до військової прокуратури чи самостійно шукати експертів, які могли б дослідити та зафіксувати розмір збитків. Також не проводиться належного розслідування та дослідження системного зв’язку між подіями в Калинівці, Сватові та Балаклеї. Про це розповіли адвокат Центру стратегічних справ УГСПЛ, представник потерпілих у Сватовому Юлія Науменко, директор Центру стратегічних справ УГСПЛ Михайло Тарахкало, координатор Медійної ініціативи за права людини Ольга Решетилова під час прес-конференції в «Главкомі».

«Українські державні органи мають доступ до цих територій. Потрібно звернутися до військової прокуратури з заявою про злочин. Але я вважаю, що там вже порушено кримінальне провадження. Тобто в цьому провадженні подавати клопотання про проведення огляду місця події. Під час огляду представники військової прокуратури мають оглянути та зафіксувати всі ушкодження із фотографуванням. Це буде значний доказ. Звичайно, можна складати акти із сусідами, але краще, якщо це буде військова прокуратура, яка зафіксує всі пошкодження», - сказала Науменко.

За словами адвоката Центру стратегічних справ УГСПЛ, якщо ушкодження не були зафіксовані повною мірою, то можна залучити представників місцевих адміністрацій.

«До цього акту можна буде робити зауваження, якщо, наприклад, якісь ушкодження не були відображені зовсім або в повній мірі. Також можна залучити представників місцевих адміністрацій, які також повинні виїжджати та фіксувати ці пошкодження із застосуванням фотозйомки. Це також буде вагомим доказом у кримінальному провадженні», - пояснила Науменко.

Тарахкало додав, що можна не чекати на допомогу державних органів та самостійно запрошувати експертів для оцінювання завданих збитків.

«Якщо державні органи не бажають робити певні дії, а особа розраховує на якусь компенсацію, то можна брати ініціативу до своїх рук. Щодо розміру збитків наймати експертів та спеціалістів, які можуть провести експертне дослідження збитків. Якщо це були тілесні ушкодження, то необхідно якомога скоріше завертатися до медичних закладів, щоб все це фіксувалося та в подальшому можна було провести судово-медичне дослідження цих ушкоджень. Якщо є летальні випадки, то відповідно це є кримінальне розслідування», - розповів директор Центру стратегічних справ УГСПЛ.

Також Тарахкало зазначив, що на сьогоднішній день відсутня належна система забезпечення зберігання боєприпасів на території України. «Це показують системні випадки вибухів у різних куточках країни», - сказав експерт.

Також відсутня ефективна система компенсації постраждалим. «Тобто вона є непрозорою. Не зрозуміло як людям звертатися для отримання компенсації. На жаль, держава обрала тактику засунути голову в пісок та нічого не робити у цій сфері», - вважає Тарахкало.

Директор Центру стратегічних справ УГСПЛ наголосив, що розслідування відбувається не належним чином. Адже не розглядається системний зв’язок, який може об’єднувати всі випадки вибухів на військових складах.

«Останнім елементом на сьогоднішній день є те, що немає системного розслідування цих випадків. Це відбувається епізодично. Немає центру розслідування. Хоча навіть нам, людям, які мають не дуже близьке відношення до цих випадків, зрозуміло, що це є певна система. Необхідно з’ясувати, в чому полягає причина вибухів. Чи це якась системна недбалість, яка відбувається по всій країні, чи це система диверсій», - зазначив Тарахкало.

Дивіться запис прес-конференції:

 

Читайте також матеріали:

Під Вінницею горить склад боєприпасів: опубліковано відео

На Харківщині стався потужний вибух боєприпасів, можлива диверсія

Вибухи у Калинівці: Слідство має чотири версії причин пожежі на арсеналі 

Вибухи під Вінницею. Що відомо про 48-й арсенал у Калинівці (хроніка подій)

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: