Вибухи під Вінницею. Що відомо про 48-й арсенал у Калинівці (хроніка подій)

Надзвичайна подія
Вибухи під Вінницею. Що відомо про 48-й арсенал у Калинівці (хроніка подій)
Фото: Gleb Garanich/Reuters

Горить один з найбільших арсеналів зброї в Україні

Що сталося

У місті Калинівка, що у 20 кілометрах від Вінниці близько 22:00, 26 вересня 2017 року, почали вибухати снаряди на складах із боєприпасами та зброєю. Першими про це повідомили місцеві мешканці у соціальних мережах. За їх інформацією, поруч є житлові будинки.

Відео з місця події

Вибухи чутно на великій відстані від Вінниці, а помітно як вибухають снаряди навіть за 40 км від епіцентру події, розповіли «Главкому» місцеві мешканці.

Наразі перекрито Київське шосе поблизу Вінниці. Люди самотужки евакуюються, сформувалася пробка на виїзді з міста. При цьому ніяких повідомлень і інструкцій місцеві жителі у перші години після початку вибухів не отримували.

Два кілометра до складів. Ранок 27 вересня:

Дорога біля Калинівки. Ранок 27 вересня:

Виїзд з Вінниці у напрямку Калинівки. Ранок 27 вересня:

Евакуація населення. Ранок 27 вересня:

В'їзд в Калинівку з боку Києва, КПП. День 27 вересня:

Зафіксовано потужний вибух:

Як виглядає з висоти пташиного польоту територія навколо складів Калинівці вдень 27 вересня: 

Реакція влади

Місцева влада

Вінницька міська рада на своєму сайті закликає мешканців обласного центру дотримуватися спокою, оскільки снаряди не долітають до Вінниці. Натомість місцеві мешканці, які транслюють вибухи на своїх каналах у соцмережах стверджують, що і до обласного центру долітає. Про це, зокрема, говорить користувач YouTube Юрій Мілафетнов.

Для всіх мешканців Калинівки, Сальника та Павлівки, для яких несуть загрозу вибухи на складах боєприпасів, організована евакуація мешканців, повідомила прес-служба Вінницької ОДА.

«Шановні вінничани, прохання зберігати спокій та організованість. В області склалася надзвичайна ситуація у зв'язку із пожежею на військових складах у Калинівці. Ситуація контролюється по лінії служби надзвичайних ситуацій, правоохоронних органів та обласної державної адміністрації», - ідеться у повідомленні.

Через вибухи повністю закритий для руху поїздів залізничний перегін Сосонка-Калинівка. Рух залізничного транспорту не здійснюється по обох коліях перегону. Всього змінено маршрути руху 47 поїздів.

Доповідь Першого заступника голови обласної державної адміністрації у Вінницькій області Андрія Гижко про вжити заходи щодо забезпечення безпеки населення та організацію заходів спрямованих для покращення ситуації у зоні вибухів на складі боєприпасів у Килинівці:

Міноборони

Начальник Генерального штабу Віктор Муженко виїхав у Вінницьку область, де горять склади зі зброєю.Про це він повідомив на своїй сторінці у Facebook. «Терміново виїхав з групою офіцерів ГШ до Калинівки - на місце надзвичайної ситуації», - написав Муженко.

Рятувальники


Уряд

Прем'єр-міністр України Володимир Гройсман також прибув до Вінниці, для координації дій з ліквідації надзвичайної ситуації із загорянням на складах боєприпасів неподалік від міста.

Президент

Розвиток подій

27 вересня 2017 року

02:35

Населення евакуюють з 10-кілометрової зони. У 10-кілометровій зоні від вибуху боєприпасів під Вінницею здійснено оповіщення жителів міста і населених пунктів і проходить евакуація населення. 

03:40

У Генеральному штабі ЗСУ не виключають, що причиною виникнення пожежі на складах в Калинівці могла стати диверсія. Про це повідомив спікер Генштабу Богдан Сеник.

Про це повідомив спікер Генштабу Богдан Сеник.

«Не виключена і дана інформація. Різні версії розглядаються, в таких випадках не слід відкидати жодну з них», - сказав він.

Зараз, за словами Сеника, розглядаються різні версії, однак справжня причина пожежі буде названа в результаті роботи фахівців правоохоронних органів і експертів, які зараз працюють на складах.

03:57

У Генштабі повідомили, що на складі у Калинівці вибухають танкові боєприпаси.

На складі в Калинівці не зберігалися ніякі види хімічних речовин, вибухи зафіксовані виключно на майданчику танкових боєприпасів.

04:09

Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман заявив, що ситуація у Калинівці, де сталася пожежа та детонація боєприпасів на військових складах, є контрольованою і ключове завдання всіх служб - потурбуватися про безпеку людей.

04:21

До ліквідації вибухів під Вінницею залучені понад тисячу осіб.

«У тому числі від ДСНС - 155 чоловік особового складу та 39 одиниць техніки, Національної поліції - 70 чоловік особового складу та Національної гвардії України 1000 осіб особового складу, Міністерства оборони України - 30 чоловік особового складу та 5 одиниць техніки, в тому числі 2 пожежних танка, ВАТ «Укрзалізниця» 3 пожежних поїзди», - повідомили у відомстві.

05:41

Рух автомобільною дорогою М-21 в напрямку від с. Стрижавка до с. Махнівка тимчасово перекрито.

Держслужба надає три схеми об'їзду перекритих ділянок.

Шляхи об'їзду в напрямку Київ – Вінниця:

  • в напрямку м. Вінниці зі сторони Києва. Київ – Бердичів – Хмільник – виїзд на М-12 (напрямок Вінниця – Хмельницький;
  • в напрямку м. Київ зі сторони Вінниці – М-12 (Немирівське шосе) – Липовець – Погребище – Сквира – Київ;
  • в напрямку м.Київ зі сторони Вінниці М-12 (Хмельницьке шосе) – Літин – Хмільник – Бердичів – Київ.

06:01

Для ліквідації пожежі на складах боєприпасів біля Калинівки на Вінниччині залучили літак АН-32П.

Для ліквідації наслідків надзвичайної ситуації всього залучено 691 чоловік та 149 одиниць техніки, у тому числі від ДСНС — 195 чоловік особового складу та 49 одиниць техніки (у т.ч. літак АН-32 П), Національної поліції — 270 чоловік особового складу та 60 одииниць техніки, Національної гвардії України 136 чоловік особового складу та 29 одиниць техніки, Міністерства оборони України 30 чоловік особового складу та 5 одиниць техніки, у тому числі 2 пожежних танки, ВАТ «Укрзалізниця» 3 пожежних потяга.

Крім того, на місці працюють 30 медиків та 10 карет швидкої допомоги.

07:20

Станом на 06:00 з Калинівського району – евакуйовано 28 300 чоловік, з яких евакуювалося власним транспортом 20 000 чоловік, із збірних евакопунктів — 8 300 чоловік. Крім того, з Центральної районної лікарні евакуйовано 180 хворих до міських лікарень м. Вінниця.

07:38

Вінничани у соцмережах пропонують допомогу з евакуації мешканцям населених пунктів поблизу палаючих військових складів біля м.Калинівка.

07:59

Рятувальники повідомили про одну постраждалу через вибухи у Калинівці.

«За попередньою інформацією травмована 1 особа. Постраждалу у стані середньої тяжкості госпіталізовано до Вінницької центральної районної лікарні», - йдеться у повідомленні.

08:22

На охорону публічної безпеки та порядку на території Вінницької області залучено понад 2,8 тисяч працівників поліції.

09:02

Т.в.о голови Національної поліції В’ячеслав Аброськін знаходиться в Калинівці. За його словами, 239 поліцейських патрулюють територію населеного пункту. Обстановка повністю під контролем, підтверджених фактів мародерства не зафіксовано.

09:29

Вінницька ОДА повідомила, що в результаті пожежі на складі боєприпасів в Калинівці Вінницької області постраждали дві людини.

09:37

На складах зброї в Калинівці немає ознак збільшення масштабів пожежі. Інтенсивність вогню стала меншою. Відбувається розгортання чотирьох танків, які будуть входити до зони, що охоплена найбільшим вогнем.

10:17

Сапери приступили до розчищення території складів та навколо них

10:37

Підрозділами ДСНС ліквідовано загоряння 4 житлових будинків, що виникло внаслідок влучання боєприпасів. Евакуйовано понад 30 000 жителів населених пунктів навколо військового складу в Калинівці.

10:47

Президент України Петро Порошенко скликає військовий кабінет за участі прем'єр-міністра, секретаря РНБО, міністра оборони, начальника Генштабу, голови СБУ, а також керівництва Нацполіції, Нацгвардії та Служби надзвичайних ситуацій одразу після їх повернення з Вінниці.

11:03

Військова прокуратура відкрила справу щодо вибухів на складах під Вінницею за ст. 113 Кримінального Кодексу України (диверсія).

11:18 

Український центр планування використання повітряного простору України та регулювання повітряного руху (Украероцентр) встановив  заборону використання повітряного простору над складами боєприпасів у Калинівці Вінницької області радіусом 50 км до 02:59 28 вересня 2017 року. Подальші рішення щодо зміни терміну дії або параметрів заборони будуть прийматися в оперативному порядку відповідними службами у залежності від наявної інформації та розвитку подій. зазначена заборона не впливає на польоти державних повітряних суден, які задіяні для проведення усіх видів рятувальних та пожежних робіт та з метою надання медичної допомоги. Аеропорт «Винниця» також знаходиться у зоні дії тимчасової заборони використання повітряного простору.

12:04

Кабінет міністрів України виділяє 100 млн грн з резервного фонду Державного бюджету на подолання наслідків пожежі на військовому складі.

12:28

Обстеження за допомогою дрона території військових складів під Калинівкою на Вінниччині, де напередодні спалахнула пожежа і почали вибухати боєприпаси, засвідчило, що 70% арсеналу не постраждало.

12:58

Вінницька ОДА повідомила, що на складах боєприпасів знаходилося 83 тис. т боєприпасів.

13:52

У Центрі досліджень армії, конверсії та роззброєння вважають, що у вибухах на арсеналі в Калинівці Вінницької області є ознаки диверсії або теракту, що мають ретельно дослідити українські правоохоронні органи та контррозвідка. ЦДАКР наполягає на необхідності високої концентрації правоохоронних органів, контррозвідки, а також підготовки до схожих подій на інших ділянках, що вимагає залучення до охорони і захисту важливих об’єктів Нацгвардії. 

14:55

Голова Державної служби з надзвичайних ситуацій Микола Чечоткін заявив, що рятувальники планують локалізувати пожежу на арсеналі боєприпасів біля Калинівки, де здетонували внаслідок пожежі снаряди, до кінця доби, але за умови завершення вибухів. На цю годину відбувається максимум один вибух за хвилину, а взагалі - 1-2 вибухи у десять хвилин.

15:56

У зоні події призупинено роботу потенційно небезпечних об'єктів. Також було прийнято рішення про призупинення навчання в школах і дитсадках в кількох районах області.

16:28

Військова прокуратура внесла до ЄРДР відомості за фактом вчинення диверсії у місті Калинівка Вінницької області, де напередодні сталася пожежа на військових складах, загалом відпрацьовуються чотири основні слідчі версії вчинення кримінального правопорушення. Здійснення досудового розслідування у даному провадженні доручено слідчому відділу Управління Служби безпеки України у Вінницькій області.

17:12

Для забезпечення медичних потреб, що виникли внаслідок вибухів під Вінницею, виділено медикаменти на загальну суму 10 млн гривень. На цю годину із закладів охорони здоров'я, що знаходяться в зоні ураження, було евакуйовано до лікувальних закладів м. Вінниці 180 осіб. Повідомляється, що у зоні надзвичайної ситуації опинилися: військове містечко (490 осіб), частина м. Калинівки (15 тис. осіб), частина с. Павлівка (3600 осіб), частина с. Сальник (1800 осіб) та Калинівська ЦРЛ.

17:43

На цю годину відомо про двох постраждалих жінок. Як повідомили медики, внаслідок вибухів на військових складах у Калинівці, що у Вінницькій області, постраждало двоє мешканок села Медвідка.  Жінка 1968 р. н. постраждала внаслідок вибухової травми й була госпіталізована до Вінницької центральної районної лікарні. В неї діагностовано забій м’яких тканин плеча, травма хребта. Стан постраждалої середньої важкості. Друга постраждала 1934 р. н. отримала перелам шийки бедра.

18:22

Прес-служба Генерального штабу Збройних сил України повідомила про стабілізацію ситуації у КалинівціСтаном на 17:00 інтенсивність вибухів скоротилася до 3-4 на хвилину. Згідно з інформацією прес-служби ЗСУ, на місці ліквідації працює 6 пожежних танків. Пожежним літаком АН-32П ДСНС здійснено 5 вильотів, за кожним скинуто 8 тонн води. Крім того, на місце події для знешкодження вибухонебезпечних предметів прибуло 15 груп розмінування та 18 одиниць техніки. Всього до ліквідації наслідків події залучено понад 700 військовослужбовців ЗСУ.

18:33

Як повідомили в МВС, на Вінниччині близько тисячі силовиків охороняють покинуті домівки від мародерівЗа тим, щоб не було випадків мародерства, стежать, у тому числі, представники ДСНС.

18:57

ЗМІ повідомили, що мешканці Калинівки частково повертаються до своїх домівок з пунктів, до яких їх евакуювали. Частково працівники поліції вже відкрили рух ділянкою дороги, яка веде з Калинівки до Вінниці. Це ділянка довжиною приблизно 40 км. Поліція на цій ділянці вибірково зупиняє автівки та перевіряє документи.

19:33

Представники цивільно-військового співробітництва (ЦВС) ЗС України здійснили моніторинг гуманітарної ситуації в наближених до Калинівки населених пунктахВони об’їхали населені пункти Павлівку, Сальник та Калинівку. У населеному пункті Павлівка виявлено, що згорів один приватний будинок, пошкоджень зазнала будівля місцевої школи, майже половина будинків мають пошкодження вікон та дахів.

20:26

Дорожня служба опублікувала карту об'їзду Калинівки. 

1_29

Крім того Державне агентство автомобільних доріг України рекомендує використовувати для поїздки з м.Києва до м.Вінниця маршрут Київ – Умань – Вінниця, а саме, їхати дорогою М-05  із Києва до Умані та  М-12  із Умані до Вінниці.

1_1_01

21:28

У Калинівці під Вінницею починаючи з 19:00 на військовому арсеналі не пролунало жодного вибуху.

Про це повідомляє Міністерство оборони з посиланням на дані Оперативного штабу з ліквідації наслідків надзвичайної ситуації.

«Поодинокі осередки вогню, що періодично виникають на території об’єкту одразу гасяться пожежними танками», — йдеться у повідомленні.

22:15

Мешканці міста Калинівка, які були евакуйовані після початку вибухів на складі боєприпасів на Вінниччині, вже сьогодні зможуть повернутися додому.

Про це повідомив заступник секретаря Ради національної безпеки та оборони Михайло Коваль.

«Вирішили, що людей будуть повертати. Сьогодні рух буде відкрито і люди зможуть повернутися додому», — повідомила вона.

Протягом для співробітники ДСНС дослідили усі вулиці в Калинівці, усі боєприпаси були зібрані.

22:59

У Вінницькій області продовжили заборону польотів над місцем горіння до 23:59 1 жовтня.

Обмеження діє в радіусі 12 км, висотою до 4 250 метрів, тоді як спочатку радіус становив 50 км від поверхні до необмеженої висоти.

23:46

Президент Петро Порошенко звернувся до керівників Генпрокуратури, СБУ, Нацполіції з вимогою знайти і притягнути до відповідальності винних у трагедії в Калинівці Вінницької області.

Він заявив, що така тенденція щодо підриву складів з боєприпасами складає загрозу національній безпеці.

28 вересня

02:53

Міністр оборони Степан Полторак озвучив прізвища тих, хто був покараний за попередні інциденти на складах.

«Під час подій, які сталися в Сватове, я хотів би нагадати, що був звільнений заступник начальника Генерального штабу генерал-лейтенант Володимир Хижий, були притягнуті до відповідальності шість генералів і 46 офіцерів, їм оголошено службову невідповідність», - сказав Полторак.

Він зазначив, що більш масштабними були покарання за вибухи в Балаклії – тоді до дисциплінарної відповідальності притягнуто близько 80 осіб.

04:50

Пожежа на військових складах Збройних сил України у Калинівці на Вінниччині локалізована.

Про це повідомив голова Державної служби України з надзвичайних ситуацій Микола Чечоткін.

«Пожежа локалізована. Ми не очікуємо її подальшого розповсюдження і зараз ми ліквідуємо останні осередки задимлення», - сказав він.

За словами Чечоткіна, на місці події продовжують працювати рятувальники у цілодобовому режимі. Авіація у разі необхідності відновить свою роботу.

08:23

Станом на 7 годину четверга, 28 вересня, на території військового складу спостерігається поодинока детонація боєприпасів

09:14

Станом на ранок четверга авіацією ДСНС (два пожежні літаки АН-32П) здійснено 16 скидів (128 тонн води) на осередки пожежі на військових складах.

11:20

Генштаб ЗСУ заявив, що ситуація на арсеналі в Калинівці стабілізована. На території складів проводяться роботи по розмінуванню та ліквідації наслідків події.

12:54 

Станом на 12:00 28 вересня відновлено рух автотранспорту на автодорозі М-21«Житомир – Могилів – Подільський» від Калинівки до Вінниці. Також відкрито рух залізничного транспорту на перегоні Сосенка – Калинівка Південно-Західної залізниці. У той же час залишається закритим рух повітряного транспорту в радіусі 12 кілометрів від м. Калинівка.

16:16

Міністерство оборони проводить службове розслідування у зв'язку з пожежею на території складу боєприпасів біля Калинівки Вінницької області. 

На думку Турчинова, відповідальність за пожежу на складах боєприпасів у Вінницькій області несе вся вертикаль оборонного керівництва країни, починаючи з начальника Генерального штабу.

Сам голова Генштабу ЗСУ Віктор Муженко заявляє, що його чи його підлеглих не вдасться звинуватити у бездіяльності в ситуації, яка виникла у Калинівці.

17:10 

У розмінуванні території після пожежі боєприпасів у Калинівці Вінницької області беруть участь 150 людей. Про цезаявив прем'єр-міністр України Володимир Гройсман. За його словами, наразі вже все підготовлено для відновлення пошкоджених об’єктів.

29 вересня

08:12

На території військового складу спостерігається поодинока детонація боєприпасів.

Генеральний прокурор України Юрій Луценко заявив, що у правоохоронців є всі факти, що причиною вибухів на складах з боєприпасами в Калинівці Вінницької області був закладений детонатор.

30 вересня

10:38

За даними ДСНС, на території надзвичайної події відбувається поодинока детонація боєприпасів.

3 жовтня 

8:24

Як повідомили в ДСНС, вранці 3 жовтня на складах боєприпасів під Вінницею вже не було зафіксовано вибухів.У відомстві розповіли, що вже вчора у Калинівці було відновлено навчально-виховний процес дошкільних та освітніх закладів. Також вдалося відновити газопостачання до всіх домівок навколишніх населених пунктів.

Про небезпеку попереджали ще дев'ять років тому

Влітку 2008 року у селищі Лозова на Харківшині відбулися чи не наймасштабніші вибухи снарядів на військовій базі в Україні. А вже восени того ж року у вінницькій пресі почали бити на сполох, застерігаючи від повторення надзвичайної ситуації вже на 48-му арсеналі. Місцеві журналісти писали тоді про те, що на початку 2008-го на склад привезли застарілі міни, ракети, бооєприпаси із військових частин у Славуті, що на Хмельниччині, і Брюховичів зі Львівщини. Відповідно, термін придатності їх сплив, а значить підвищувалася небезпека детонування. Проте військові заспокоювали, запевняючи, що усе під контролем.

Хто винен? 

Як розповів «Главкому» військовий експерт, колишній заступник начальника Генштабу Ігор Романенко, наразі слідство відпрацьовує всі можливі версії. Це – диверсія з боку РФ, недбальство посадовців Міноборони, навмисний підпал та людський фактор.За словами експерта, пріоритетною є версія про підпал об’єкта російськими диверсантами.

Що відомо про 48-й арсенал

48-й арсенал (військова частина А1119) — база зберігання боєприпасів Збройних сил України у Вінницькій області. База діє з листопада 1938 року, розташована в 2 кілометрах від містечка Калинівка. 

На арсеналі, за даними кількарічної давнини, зберігалось 188 тис. тонн боєприпасів (10 тис. умовних вагонів) на площі 60 га. Серед них – ракетне паливо, ракети системи залпового вогню «Смерч», «Ураган» та «Град».

Населення Калинівки, до якої прилягає база, складає 20 тис мешканців. Від містечка до обласного центру – 20 км. У місті працює машинобудівний завод, кар’єр швейна фабрика, спиртзавод.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: