Експерти Венеціанської комісії їдуть до України з приводу «мовного питання»

Експерти Венеціанської комісії їдуть до України з приводу «мовного питання»
В Україні набув чинності закон про освіту

Експерти Венеціанської комісії будуть з місією в Україні 31 жовтня -1 листопада

Міністр освіти та науки Лілія Гриневич зустрінеться з представниками Венеціанської комісії на початку листопада з приводу мовної статті закону «Про освіту».

Про це Гриневич сказала під час зустрічі з журналістами.

«Експерти Венеціанської комісії будуть з місією в Україні 31 жовтня -1 листопада. У мене буде зустріч з експертами Венеціанської комісії 1 листопада. Вони приїжджають сюди, щоб поспілкуватися з усіма учасниками процесу, поговорити з меншинами, представниками парламенту, уряду і тоді будуть робити висновки», – сказала Гриневич.

Міністр додала, що декларація стосовно зобов’язань сторін була підписана з польським міністром освіти остаточно 25 жовтня.

«Декларація складається з таких основних пунктів: Україна буде дотримуватися всіх своїх міжнародних зобов’язань з приводу навчання нацменшин мовами меншин. Ми дотримуємося цього. При цьому ми будемо розширювати вживання української мови. Тому що державна мова це є засіб суспільної згоди і повноцінної інтеграції громадян в суспільство, їх самореалізації. Ми домовилися, і сторони погодилися, що ми мусимо розширювати вживання української мови поряд з застосуванням мов меншин. І третій пункт, що ті документи, які ми будемо готувати в частині імплементації цієї статті ми будемо погоджувати з представниками наших меншин», – розповіла Гриневич.

Спільна декларація з угорською стороною вже розроблена, і за словами Гриневич, відправлена на узгодження угорській стороні. На вимогу угорської сторони до спільної декларації було додано пункт про те, що до висновків Венеціанської комісії і до внесення змін в закон про загальну середню освіту, а також узгодження з угорською меншиною, в навчальному році змін не відбудеться.

«Ми з цим погодилися, тому що все це буде відбуватися впродовж цього навчального року. Але під час навчального року ніхто не буде змінювати навчальні плани і програми», – сказала Гриневич.

Крім того, міністр освіти та науки зустрінеться з представниками угорської меншини.

«Я планую 3 листопада бути в Ужгороді, у мене буде зустріч з представниками угорської меншини. Ми вже зустрічалися в Києві, але я хочу поїхати туди, щоб поспілкуватися з більшою кількістю людей, і там ми будемо говорити про імплементацію закону для угорських шкіл: співвідношення предметів, методики вивчення мови. Для них українська мова – з іншої мовної групи. Треба удосконалити методики вивчення української мови для представників румунської та угорської меншини», – розповіла міністр.

Також сьогодні, 26 жовтня, міністр освіти та науки зустрінеться у Львові з представниками польської меншини і обговорити шляхи імплементації закону про освіту з вчителями польських шкіл та представниками польської громади.

Зараз, за словами Гриневич, МОН вже працює над покращенням ситуації з забезпеченням підручниками. Ті підручники з української мови для угорської та румунської меншин, які будуть друкуватися у 2018 році, готуються за новими підходами, методиками викладання мови як другої мови.

Як повідомлялося, Угорщина планує поставити на саміті асоціації з Україною питання щодо порушення Угоди про асоціацію з ЄС у зв'язку з ухваленням українського закону про освіту.

Польща виступає проти перегляду Угоди про асоціацію України з ЄС і заохочуватиме Київ та Будапешт розв'язати освітню проблему шляхом діалогу.

28 вересня глава МЗС України Павло Клімкін направив 7-му статтю закону про освіту на розгляд Венеціанської комісії. Висновки комісії стосовно закону будуть готові до грудня.

Міністерство закордонних справ України із здивуванням сприйняло заяву глави МЗС Угорщини Петера Сійярто стосовно перегляду Угоди про асоціацію між Україною та ЄС.

Міністр освіти України Лілія Гриневич заявила, що не вважає заяви Угорщини цивілізованим діалогом.

Читайте також матеріал «Главкома»: Як Україну розпинали за мову. Резолюція ПАРЄ та її наслідки

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: