ФІФА занадто слабко відреагувала на допінг у російському футболі – екс-глава WADA

ФІФА занадто слабко відреагувала на допінг у російському футболі – екс-глава WADA

Річард Паунд звинуватив ФІФА в відсутності чіткої антидопінгової позиції

Колишній глава Всесвітнього антидопінгового агентства (WADA) Річард Паунд критикує Міжнародну федерацію футболу (ФІФА) за слабку реакцію на відомості про можливе застосування допінгу в російському футболі.

«ФІФА повинна була щось зробити, аби надати правдоподібності своїм розслідуванням», - заявив Паунд в бесіді з газетою The Mail on Sunday, випущеної в неділю, 24 червня.

ФІФА побоювалася, що допінгові викриття в російському футболі виставлять в невигідному світлі чемпіонат світу з футболу 2018 року в Росії, вважає екс-глава WADA. Він назвав ФІФА «керівним органом, що ніколи не мав чіткої антидопінгової політики». Одна справа - проводити консультації з WADA, а говорити, що ФІФА дотримується принципів WADA - це інша справа, зазначив Паунд.

Раніше екс-глава Московської антидопінгової лабораторії і інформант WADA Григорій Родченков розповів про підміну допінг-проби футболіста Руслана Камболова, який спочатку повинен був увійти до складу збірної РФ на ЧС-2018. The Mail on Sunday пише з посиланням на ряд джерел, що підміна, ймовірно, була проведена за дорученням міністерства спорту Росії.

В кінці травня 2015 року в допінг-пробі Камболова була виявлена висока концентрація дексаметазону, який включений в список заборонених препаратів. Після цього, як випливає з електронного листування, співробітник державного Центру спортивної підготовки Олексій Великодний дав щодо Камболова розпорядження Родченкову і лаборантам «зберегти», що означало відзначити, пробу як негативну, зазначає The Mail on Sunday.

Крім того, згідно з документами, використаним при складанні доповіді глави незалежної комісії WADA Річарда Макларена про допінг у російському спорті, допінг-проба Камболова була, ймовірно, замінена «чистою» пробою якогось спортсмена, що займається сучасним п'ятиборством.

За даними The Mail on Sunday, ФІФА дізналася про випадок Камболова в грудні 2016. Федерація спочатку взялася за цю справу, але потім припинила розслідування, пославшись на недостатню кількість доказів, вказує інформагентство dpa.

Росія пояснила виключення футболіста зі складу збірної для ЧС-2018 через отриману ним травму гомілки.

«Ви можете самі зробити висновок, чому він був виключений, але мені все ясно», - прокоментував ситуацію Макларен, який впевнений в підміні допінг-проби Камболова. Макларен, за його словами, говорив з ФІФА про цей випадок в 2017 році і «не знає, чому вона не відреагувала».

У серпні 2016 року стало відомо, що ФІФА почала розслідування про застосування допінгу 11 російськими футболістами, згаданими в доповіді Макларена. В опублікованому списку гравців, яких підозрюють у вживанні заборонених препаратів, фігурував Руслан Камболов.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: