Генпрокуратура каже, що санкції проти поплічників Януковича стануть непотрібними

Генпрокуратура каже, що санкції проти поплічників Януковича стануть непотрібними

Генпрокуратура готується до скасування Європою санкцій проти поплічників Януковича

Скорочення списку санкцій Євросоюзу колишніх високопоставлених чиновників України може спричинити складності у виявленні нових активів і іміджеві втрати для країни, але в цілому правоохоронні органи України близькі до точки скасування необхідності режиму санкцій.

«Ми розраховуємо на прийняття в першій декаді березня рішення Ради ЄС про продовження санкцій за списком», - розповів заступник генерального прокурора України Євген Єнін в інтерв'ю «Інтерфакс-Україна».

Він не став називати прізвища колишніх високопоставлених чиновників України, які можуть зникнути з списку санкцій, пославшись на те, що консультації проходять в закритому режимі.

«Сьогодні ми можемо говорити про наявність в списку санкцій так званої «групи ризику». Вона існує, і ми дуже добре знаємо про це і ставимо певні питання перед керівниками органів слідства, які вже чотири роки розслідують зазначені кримінальні провадження», - сказав заступник генпрокурора.

Крім того, за його словами, при скороченні списку мова йде і про іміджеві втрати для України, яка свого часу подала перелік осіб для введення обмежувальних заходів, а зараз не може підтвердити його обґрунтованість.

Разом з тим, як пояснив Єнін, природа санкцій полягає в їх допоміжній ролі, і вони не можуть тривати в часі нескінченно.

«В принципі на сьогоднішній день ми близькі до тієї точки, коли необхідність для українського слідства в збереженні режиму санкції фактично відпаде, і тимчасові ліміти, які є в розпорядженні європейських партнерів, будуть вичерпані», - підкреслив заступник генпрокурора.

Саме тому, за словами Єніна, генпрокурор наполягає на необхідності завершення найбільш резонансних кримінальних проваджень до кінця цього року.

Як повідомлялося, 22 лютого видання «Європейська правда» з посиланням на прес-службу Європейського суду (Люксембург) повідомило, що суд ухвалив рішення про незаконність останньої хвилі санкцій, введених Радою ЄС у 2017 році по відношенню до позафракційного народного депутата України Сергія Клюєва.

Рішення було винесено за скаргою, поданою Клюєвим в 2015 році і стосувалася хвилі санкцій, яка діяла до березня 2016 року. У рішенні суд ЄС зазначив, що Рада ЄС, вводячи санкції, повинна була перевірити, наскільки обґрунтованими є звинувачення на адресу конкретних осіб, а в даному випадку є підстави для «сумніви в адекватності доказів», яку українська влада передавала Євросоюзу. При цьому Рада ЄС не взяв до уваги аргументи Клюєва.

У той же час, як повідомляла Deutsche Welle з посиланням на джерело в суді, судом скасовані діючі санкції, а не санкції минулих років. При цьому рахунки Клюева поки не будуть розморожені. Як повідомив DW представник Ради ЄС, європейські інституції вивчать всі наявні варіанти юридичних дій і «в потрібний момент приймуть рішення щодо подальших дій».

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: