Глава Київської облради: доки децентралізація закінчиться, вільної державної землі під Києвом не залишиться

Глава Київської облради: доки децентралізація закінчиться, вільної державної землі під Києвом не залишиться

Громади стикаються з тим, що землю Держгеокадастром вже надано комусь іншому

Децентралізація повинна дати можливість за рахунок об’єднання громад долучити певну кількість землі в межах населеного пункту. Про це в інтерв’ю «Главкому» розповіла голова Київської облради Ганна Старикова.
«І сама громада прийматиме рішення, як цією землею розпоряджатися: чи заводити туди інвестора для будівництва якогось виробництва, чи, можливо, створити якусь спільну колективну власність і зробити там пасовища або ще щось. Громада безпосередньо розпоряджатиметься цією територією, тоді як зараз усі землі за межами населеного пункту – це власність держави і розпоряджається нею лише Держгеокадастр», – зазначила вона, пояснюючи, якими є стимули для об’єднання громад.

Старикова розповіла, що громади, навіть ідучи за чинною процедурою встановлення і розширення меж, передбаченою для сіл, селищ через районні державні адміністрації і районні ради, стикаються з тим, що цю землю вже Держгеокадастром надано комусь іншому: або в постійне користування, або в оренду, або ще для якихось цілей.
«Тобто логіка, закладена в реформі децентралізації в частині надання землі як ресурсу для розвитку новостворених територій, беззаперечна. Але я дуже боюся, що на момент реалізації реформи цієї землі вже не залишиться. А відсутність територій для розвитку новоутвореної громади – це глухий кут, ми це повинні розуміти», – заявила Старикова.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: