Гонтарева повинна пояснити, звідки в неї мільярди - нардеп

Гонтарева повинна пояснити, звідки в неї мільярди - нардеп

Має бути встановлено, яким чином були отримані ці гроші, зазначив Чумак

Глава Національного банку України Валерія Гонтарева повинна пояснити, звідки в її клієнтів мільярди на придбання валютних облігацій державної позики (ОВДП). Про це заявив народний депутат, заступник голови Комітету ВР з питань запобігання й протидії корупції Віктор Чумак, пише Hubs.
На думку нардепа, через такі операції, як придбання ОВДП, може проводитися відмивання коштів, отриманих злочинним шляхом.
«При будь-якій фінансовій операції, особливо таких величезних розмірів, має бути встановлено, яким чином були отримані ці гроші. Тому що через такі операції можливе відмивання коштів, які отримані злочинним шляхом. Потрібно знов-таки сказати, звідки ці гроші з'явилися і яким шляхом. І будь-яка фінансова компанія, установа, банк повинні всі такі операції перевіряти на, скажемо так, предмет походження коштів», - пояснив нардеп.
Зі слів Чумака, поки ж Гонтарева надала громадськості «чергові відписки».
«Те, що відповідають, це чергові відписки. Можете далі написати в прокуратуру або НАБУ із приводу з'ясування походження цих коштів. Тому, я думаю, що така відмова - це зовсім невірний підхід», - пояснив він.
Зазначимо, у листопаді-грудні 2013 року компанія «Інвестиційний капітал Україна» (ICU), якою на той час керувала Валерія Гонтарева, придбала на фондовій біржі «Перспектива» ОВДП для кіпрських компаній Сергія Арбузова на 10,7 млрд грн. В 2014 році Генпрокуратура встановила злочинне походження цих коштів, після чого рахунки офшорних фірм в українських банках, на яких зберігаються цінні папери, були заарештовані.
Після оприлюднення в ЗМІ документів, що підтверджують цю угоду, в ICU заявили, що не зобов'язані були перевіряти походження коштів своїх офшорних клієнтів. Сама Гонтарева коментувати ситуацію відмовилася.
Раніше голова фракції «Сампоміч» Олег Березюк заявив, що НАБУ має надати парламентаріям інформацію про зв'язок Валерії Гонтаревої з заарештованими активами «сім’ї» Януковича, а у разі підтвердження цих фактів понести кримінальне покарання.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: