Хто отримає український театральний «Оскар»? Премія «Гра» заявляє про рекордну кількість номінантів

Хто отримає український театральний «Оскар»? Премія «Гра» заявляє про рекордну кількість номінантів
Попри тривоги та напругу українські театри виявили нечувану активність
Фото: Фестиваль-премія «Гра»

Серед театральних регіонів за кількістю подань-заявок традиційно лідирує Київ

Оргкомітет всеукраїнського фестивалю-премії «Гра» (у культурному середовищі цей проєкт називають «українським театральним «Оскаром») підбив перші підсумки з подання заявок-пропозицій українських театрів на участь у всеукраїнській премії «Гра» – за підсумками драматичного 2020 року, який фактично паралізував роботу закладів культури через пандемію та карантинні обмеження.

Попри всі тривоги та напругу, українські театри виявили нечувану активність, і з урахуванням усіх своїх репертуарних проблем 2020 року (саме підсумки українського театрального 2020 року й будуть в об’єктиві «Гри»), запропонували на розгляд експертної ради премії майже 90 різножанрових сценічних проєктів. Що свідчить про творчу активність українських митців навіть в умовах карантину, локдауну, постійних метаморфоз у репертуарних афішах (заміни, переноси вистав тощо).

«За останній час авторитет фестивалю-премії «Гра» помітно зріс і зміцнився, тому українським театрам і важливо заявити на всю Україну про свої творчі пошуки, про оновлення репертуарних афіш. Принципово те, що є величезна кількість подань-заявок саме з театральних регіонів України. А їм, як відомо, в умовах карантинних обмежень було вдвічі важче виживати і працювати, ніж престижним столичним театрам. Втім, перед законами мистецтва театру рівні всі. Не випадково, що за підсумками театрального 2019 року чимало статуеток «Гри» отримали митці не тільки зі столиці, а із Сум, Львова, Івано-Франківську, Полтави, Одеси», – розповіла голова експертної ради фестивалю-премії «Гра» Ольга Стельмашевська.

Наразі оргкомітет «Гри» остаточно формує подання-заявки театрів, відповідно до певних номінацій. Таких номінацій, як і раніше, шість.

  • «За найкращу драматичну виставу» (велика сцена),
  • «За найкращу виставу камерної сцени»,
  • «За найкращу виставу для дітей»,
  • «За найкращу музичну виставу в жанрі опери/оперети/мюзиклу»,
  • «За найкращу хореографічну/балетну/пластичну виставу»,
  • «За найкращу пошуково-експериментальну виставу».

Попередньо можна сказати, що цьогоріч до номінації «Пошуково-експериментальні вистави» долучилися і спеціальні театральні проєкти, які в умовах карантину вдалося зафільмувати з долученням новітніх технологій, таким чином відповідаючи на теперішні «виклики часу».

Серед театральних регіонів за кількістю подань-заявок традиційно лідирує Київ. Столиця запропонувала на розгляд журі 36 проєктів. На другому місці Львів: 18 театральних проєктів.

Симптоматично, що серед заявок-поданих на «Гру» є чимало нових режисерських імен, що стверджують себе на українській сцені.

Звісно, є серед задіяних у новій «Грі» і «класики жанру»: Максим Голенко, Станіслав Жирков, Андрій Білоус, Іван Уривський, Тамара Трунова, Станіслав Мойсеєв, Олексій Кужельний, Євген Курман, Ігор Борис, Віктор Плоскіна, Роза Саркісян, Роман Григорів та Ілля Разумейко.

«Гра» традиційно триватиме в декілька етапів: формування лонг-листа і шорт-листа, перегляди вистави «наживо» (за теперішніх можливостей), святковий преміальний хеппі-енд у столиці в грудні 2021 року.

До складу експертної ради премії увійшли театрознавці, культурологи та журналісти з Києва, Харкова, Одеси і Львова.

Ініціатор та організатор фестивалю-премії «Гра» – Національна спілка театральних діячів України та персонально народний артист України, голова НСТДУ Богдан Струтинський.

Читайте також:

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: