ЄСПЛ виніс рішення на користь журналістки Седлецької у справі про доступ до її телефона

ЄСПЛ виніс рішення на користь журналістки Седлецької у справі про доступ до її телефона
Європейські судді встановили, що прокурори не мали достатніх підстав для втручання у права головної редакторки програми розслідувань «Схеми» Наталки Седлецької
Фото: Радіо Свобода

Україна має відшкодувати Седлецькій 2 350 євро судових та юридичних витрат та 4 500 євро як моральну компенсацію

Європейський суд з прав людини задовольнив скаргу журналістки, головної редакторки програми розслідувань «Схеми» Наталки Седлецької у справі проти тодішньої Генеральної прокуратури України, слідчі якої у 2018 році хотіли отримати доступ до даних з її телефона. Про це вказано у судовому рішенні ЄСПЛ, пише «Радіо Свобода».

Суд визнав, що дії влади несли загрозу розкриття джерел журналістки, яка проводить антикорупційні розслідування. Отже, уряд порушив цим статтю 10 Конвенції про захист прав людини (свобода вираження поглядів).

«Ухвала районного суду від 27 серпня 2018 року дозволила ГПУ збирати широкий спектр захищених комунікаційних даних щодо особистих та професійних контактів журналістки протягом 16 місяців... Ці дані можуть включати інформацію, що ідентифікує конфіденційні джерела заявниці», – вказав суд у своєму рішенні.

Судді встановили, що влада України не мала достатніх підстав, які б могли виправдати втручання у права головної редакторки програми розслідувань «Схеми».

«Ризик заподіяння шкоди інтересам, захищеним статтею 10, був ще більшим, оскільки фокус роботи заявниці як журналістки був на високопосадовому розслідуванні корупції, включно з корупцією в самій ГПУ», – зазначено у рішенні.

Рішення на користь журналістки судді ЄСПЛ ухвалили одностайно. Вони постановили, що країна-відповідач, тобто Україна, має відшкодувати їй 2 350 євро (приблизно 76 тисяч грн) судових та юридичних витрат та 4 500 євро (147 тисяч грн) як моральну компенсацію.

У вересні 2018 року Печерський районний суд Києва надав тодішній Генпрокуратурі доступ до інформації з телефону головредки «Схем» Седлецької за 17 місяців у справі про можливе розголошення державної таємниці директором НАБУ Артемом Ситником. Редакція «Радіо Свобода» висловила обурення через це рішення суду.

У ГПУ заперечили прослуховування Седлецької та заявили, що жодним чином не втручатимуться у професійну діяльність та особисте життя журналістки. Водночас Наталя Седлецька розповідала, що дані, доступ до яких надав суд, включали зміст SMS-повідомлень.

Доступ до телефону журналістки тоді розкритикували українські та міжнародні антикорупційні, правозахисні й журналістські спільноти, дипломати та урядові організації. У Києві журналісти та активісти виходили під будівлею ГПУ на акції підтримки Седлецької.

Апеляційна скарга журналістки не дала результату, і тоді вона звернулася з позовом до ЄСПЛ. У липні 2019 року суд перейшов до стадії ухвалення рішення у цій справі.

До слова, у серпні 2020 року під Києвом невідомі спалили автомобіль програми «Схеми». Раніше «Схеми» розповідали, що кортеж президента Зеленського регулярно порушує правила дорожнього руху, коли їде додому або в приватних справах.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: