Європейський суд наказав оприлюднити дослідження про гліфосат, що може викликати рак

Європейський суд наказав оприлюднити дослідження про гліфосат, що може викликати рак
Всесвітня організація охорони здоров'я заявила, що гербіцид гліфосат, можливо, є канцерогеном і сприяє появі раку у людини
Фото: AgroPortal.ua

Європейське відомство з безпеки продуктів харчування має оприлюднити засекречені дослідження щодо гліфосату, який, за даними ВООЗ, може сприяти появі раку у людини

Європейське відомство з безпеки продуктів харчування (EFSA) має оприлюднити низку засекречених раніше досліджень, присвячених використанню гербіциду гліфосату і його впливу на здоров'я людей. Це випливає з рішення, яке у четвер, 7 березня, виніс Європейський суд загальної юрисдикції в Люксембурзі. Таким чином він задовольнив дві скарги, подані в 2016 і 2014 роках чотирма європарламентарями і одним незалежним позивачем, пише Deutsche Welle.

Раніше EFSA відхилило відповідні запити заявників, пославшись на те, що оприлюднення документації може зашкодити бізнес-інтересам підприємств, які надали звіт. Крім того, за версією відомства, мова в матеріалах нібито не йшла про «викиди в навколишнє середовище», інформація про які в обов'язковому порядку повинна бути доведена до відома громадськості.

Європейський суд у Люксембурзі визнав позицію EFSA непереконливою. Суддя, зокрема, зазначив, що населення має право на відомості про середньостроковий і довгостроковий вплив гліфосату на людський організм. На думку суду, суспільство має бути обізнано про вплив на навколишнє середовище речовин, шкода від яких є під питанням. У 2015 році Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ) заявила, що речовина, можливо, є канцерогеном і сприяє появі раку у людини.

У жовтні 2018 року суд в Каліфорнії зобов'язав американську компанію Monsanto виплатити 78 мільйонів доларів позивачеві з онкологією. Присяжні визнали, що гербіцид гліфосат «значною мірою» сприяв розвитку захворювання у 46-річного чоловіка. Раніше він працював наглядачем шкільної території і використовував засіб протягом декількох років. На думку присяжних, компанія не попереджала покупців своєї продукції про те, що гербіциди можуть викликати рак.

Тим часом гліфосат залишається одним з найпоширеніших у світі гербіцидів. Він широко використовується зокрема і в Україні. У Німеччині гліфосат застосовують приблизно на 40 відсотках усіх сільськогосподарських територій.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: