Європейський суд рекомендує уряду укласти мирову з п'ятьма люстрованими чиновниками. Список

Європейський суд рекомендує уряду укласти мирову з п'ятьма люстрованими чиновниками. Список

ЄСПЛ надає можливість владнати суперечку без судового рішення, яке може негативно вплинути на репутацію та бюджет України

Європейський суд запропонував українському уряду укласти мирові угоди з люстрованими чиновниками. Про це «Главкому» стало відомо від самих заявників, які подавали скарги до ЄСПЛ.

За три роки до Європейського суду з прав людини було подано близько 90 заяв від люстрованих чиновників, з яких 73 були зареєстровані.

Нещодавно вісім справ були відправлені на комунікацію до уряду України. П’ять позовів - з пропозицією дружнього урегулювання справи до 12 червня 2018 року.

Ще три позови вже пройшли стадію заперечень, тобто письмових дебатів, і нині чекають лише на остаточне рішення Європейського суду, - запевняють адвокати люстрованих чиновників.

Справи, які перебувають на стадії комунікації з українським урядом:

 У розпорядженні «Главкома» є також лист у справі Андрія Миколайовича Падалки (колишнього начальника першого оперативного управління Головного управління власної безпеки Державної фіскальної служби України) від Європейського суду з прав людини до уряду України, в якому суд просить відповісти Кабмін на низку запитань та надає можливість дружнього урегулювання судової суперечки до 12 червня 2018 року. Тобто ЄСПЛ надає Україні можливість  владнати судову суперечку без винесення остаточного судового рішення, яке може негативно вплинути на репутацію України та викликати значні фінансові збитки для державного бюджету.

(для перегляду - натисніть на зображення)
За словами урядового уповноваженого у справах Європейського суду з прав людини Івана Ліщини, уряд України дійсно отримав від ЄСПЛ частину справ на стадію комунікації. Щоправда, що це за справи, а також якими будуть подальші дії Кабміну, не уточнив.

 За даними Геннадія Авраменка, адвоката Андрія Падалки, у разі дружнього урегулювання урядовий уповноважений у справах Європейського суду з прав людини може запропонувати його клієнту від 5 до 8 тис. євро моральної компенсації, що вигідніше для українського уряду, ніж для заявника, адже у разі виграшу справи люстрований чиновник отримає набагато більше – близько 15 тис. євро моральної компенсації та компенсацію матеріальних збитків у розмірі середньої заробітної плати за весь час вимушеної відсутності на роботі.

Читайте також: Реванш люстрованих. Європейський суд рекомендує уряду України укласти мирові угоди

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: