Керівник «Українського радіо» розповів, за що Білорусь могла затримати Шаройка

Керівник «Українського радіо» розповів, за що Білорусь могла затримати Шаройка
Павло Шаройко

Останнім часом Шаройко в Біларусі робив репортажі про затримання і викрадення ФСБ 19-річного Павла Гриба

Кореспондент «Українського радіо» Павло Шаройко міг бути затриманий у Білорусі через свою професійну діяльність.

Про це заявив генеральний продюсер «Українського радіо» Дмитро Хоркін в ефірі «5 каналу».

Він пояснив, що журналіст за час своєї роботи висвітлював інформацію щодо перемовин Тристоронньої контактної групи та навчань «Захід-2017». Понад те, пряме включення Шаройка стосувалося затримання і деталей щодо українця Павла Гриба на території Білорусі.

За словами Хоркіна, всі ці матеріали можуть бути страшливими для російської сторони.

Крім того, сьогодні Національна суспільна телерадіокомпанія України зробила заяву про те, що  НСТУ не має зі спецслужбами відносин, що виходять за межі офіційних, і не співпрацює з жодною з них - завдання та місія Суспільного мовника полягають в іншому.

«Павло Шаройко працює у закордонній кореспондентській мережі Українського радіо з 2015 року. З того часу і до 25 жовтня 2017 року Павло сумлінно виконував репортерську роботу, висвітлюючи найрізноманітніші теми на замовлення інформаційної служби Українського Радіо. Якість репортерської роботи Павла Шаройко не давала жодного приводу для претензій ані за змістом, ані за формою його репортажів (будь-хто може переконатися в тому, прослухавши його сюжети та включення на сайті УР-1). 

25 жовтня 2017 року, за словами дружини Шаройка Олени, яка мешкала в Мінську разом із чоловіком та донькою, Павла було затримано білоруським Комітетом Державної Безпеки.

Закордонна частина інформаційної служби Українського радіо не потребує щоденного зв’язку з кожним з кореспондентів закордонної мережі - завдання ставлять за потреби та у разі виникнення серйозного інформаційного приводу. В Мінську такими приводами останнім часом були справа зниклого громадянина України Павла Гриба, переговорний процес Мінської групи, а також військові навчання «Запад 2017» (саме ці події і висвітлював Павло Шаройко останніми для УР-1). Саме тому відсутність зв’язку із кореспондентом не з’ясувалась миттєво, а коли така проблема постала - дружина попросила оформити чоловікові відпустку з «сімейних обставин». Причину такого прохання Олена пояснила 17 листопада, напередодні діставшись Києва: адвокат, призначений затриманому державними органами Білорусі, попередив її про «підписку про нерозголошення».

НСТУ в той же день опублікувала інформацію, отриману від дружини Павла Шаройко, водночас направивши офіційні запити до Міністерства Закордонних Справ України, Служби Безпеки України та Консульства України в Республіці Білорусь. 

Всі подальші дії НСТУ були пов’язані з допомогою дружині Павла Шаройко, Олені, чий чоловік опинився за гратами, і яка залишилась без даху над головою, з 8-річною дитиною на руках та без фінансової підтримки.

Щодо дій відносно самого Павла Шаройко: є межа, за якою можливості НСТУ щодо захисту власкора закінчуються і починається компетенція Держави щодо захисту громадянина України.

НСТУ припускає, що відсутність будь-якої офіційної реакції чи помітної активності держави в цій справі має свої резони, незрозумілі пересічним громадянам України. НСТУ разом з родиною Павла Шаройко сподівається, що найближчим часом Українська держава зробить все можливе для захисту свого громадянина та повернення його до дому. 

Національна Суспільна Телерадіокомпанія України перебуває на шляху реформ. Спадщина, яка дісталась НСТУ від 32-х державних телерадіокомпаній, є дуже важкою та часто нагадує поле, нашпиговане мінами уповільненої дії. 

Але з самого початку свого створення в 2017 році НСТУ декларувала принципи, базовані на загальносвітових практиках журналістських стандартів, свободи слова та демократичних цінностях, і буде притримуватись їх за будь-яких обставин», - йдеться у заяві НСТУ. 

Як відомо, 25 жовтня у Мінську був затриманий власкор UA:Українське Радіо в Білорусі, громадянин України Павло Шаройко. Йому висунуто звинувачення у шпигунстві. 

Комітет державної безпеки Білорусі заявив, що Шаройко нібито зізнався в тому, що працює на розвідку і створив у республіці агентурну мережу.

Раніше, 24 серпня, у Білорусі зник 19-річний син офіцера Держприкордонслужби України Павло Гриб. Згодом стало відомо, що його викрали російські спецслужби і перевезли до слідчого ізолятора в Краснодарі (Росія).

20 листопада також стало відомо, що білоруські спецслужби затримали ще одного громадянина України - керівника підприємства ПАТ «Завод обважнювачів» Олександра Скибу, який приїхав на переговори.


Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: