Коломойський подав уже 90 позовів у зв’язку з націоналізацією Приватбанку

Коломойський подав уже 90 позовів у зв’язку з націоналізацією Приватбанку
Колишні власники Приватбанку Ігор Коломойський та Геннадій Боголюбов

Позови подані проти Національного банку України, Міністерства фінансів України, Фонду гарантування вкладів фізосіб та державного Приватбанку

Екс-власник Приватбанку Ігор Коломойський та пов’язані з ним компанії та особи подали до суду 90 позовів у зв`язку з націоналізацією банку.

Зокрема, позови подані проти Національного банку України, Міністерства фінансів України, Фонду гарантування вкладів фізосіб та державного Приватбанку. Про це Укрінформу повідомили у відповідь на інформаційні запити до вищезазначених відомств.

Так, Коломойський оскаржує саму процедуру виведення Приватбанку з ринку (4 позови), постанову Кабміну про входження держави в капітал фінустанови (2 позови) та намагається розірвати поруку по кредитах рефінансу (1 позов). 

До судів подано також 42 справи, в яких позивачі намагаються оскаржити те, що вони пов’язані з власниками Приватбанку. Зокрема, це позови від родини Суркісів, футбольного клубу «Динамо Київ», що очолює голова родини, та Акцент Банку, який є власністю сім’ї.

Ще 19 справ спрямовано до суду з метою скасувати процедуру ball-in, коли депозити великих вкладників перетворювалися на капітал банку при націоналізації.

В 17 справах офшори та фізособи, визнані пов’язаними з Приватбанком, оскаржують припинення нарахування відсотків по депозитах. В Національному банку у відповідь на запит Укрінформу зазначили, що позови, за якими оскаржується націоналізація, не можуть мати наслідком повернення банку попереднім власникам. «Відповідно до статті ст.41 Закону України «Про систему гарантування вкладів фізичних осіб» держава як інвестор не може бути позбавлена права власності на придбані нею акції банку та такі акції не можуть бути витребувані у неї на користь попереднього власника. І.Коломойський, як попередній власник акцій банку, не має права вимагати від інвестора (тобто  держави в особі Міністерства фінансів України) відшкодування будь-яких збитків, понесених у результаті придбання інвестором акцій банку, з підстав недійсності, скасування або визнання протиправними будь-яких рішень, правочинів або інших дій, прийнятих або вчинених у процесі визнання банку неплатоспроможним та виведення його з ринку», - йдеться у коментарі НБУ.

Раніше повідомлялося, що Генеральна прокуратура, Національне антикорупційне бюро та Спеціалізована антикорупційна прокуратура України розслідують декілька справ, пов'язаних з Приватбанком.

Також олігарх Ігор Коломойський звернувся до суду із позовом про оскарження визнання неплатоспроможним Приватбанку і націоналізації.

Також відомо, що проти Приватбанку подано позовів на 9 мільярдів гривень.

Нагадаємо також, що стали відомі зобов'язання Коломойського і Боголюбова по Приватбанку. Коломойський і Боголюбов в своєму листі до прем'єр-міністра Володимира Гройсмана від 16 грудня 2016 року передбачили можливість пролонгації терміну реструктуризації ряду кредитів банку до 2018 року. Необхідною умовою для такої пролонгації названа реструктуризація 75% сукупної основної суми відповідних кредитів до 1 липня 2017 року.

Нацбанк 3 липня заявив, що колишні власники Приватбанку не виконали зобов'язання з реструктуризації кредитів банку. Тому почалася процедура примусового стягнення боргів.

4 липня стало відомо, що Генеральна прокуратура відкрила кримінальне провадження про доведення Приватбанку до неплатоспроможності.

Читайте також статті:

«Борги віддають лише боягузи». Як держава потрапила у пастку Коломойського

Що відбувається з «Приватбанком»?

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: