Справа «Приватбанку»: ГПУ готує підозри і допитує працівників Нацбанку

Справа «Приватбанку»: ГПУ готує підозри і допитує працівників Нацбанку
Колишній власник Приватбанку Ігор Коломойський і екс-глава Нацбанку Валерія Гонтарева

Наклали арешти на ліквідне майно «Приватбанку» та пов'язані з ним структури

Генеральна прокуратура, Національне антикорупційне бюро та Спеціалізована антикорупційна прокуратура України розслідують декілька справ, пов'язаних з «Приватбанком». Про це «Економічній правді» повідомив генпрокурор Юрій Луценко.

«Перш за все, відразу після звернення голови правління банку Олександра Шлапака про скоєний злочин були накладені арешти на ліквідне майно «Приватбанку» та пов'язані з ним структури - понад 700 об'єктів нерухомості ТОВ «Приватофіс», - сказав він.

За його словами, ГПУ протягом останніх тижнів активно допитує членів кредитного комітету «Приватбанку».

«Готуються підозри. Також ГПУ вивчає документи і допитує працівників Нацбанку, які мали контролювати процеси в «Приватбанку», - додав Луценко.

Раніше у розпорядження ЕП потрапило звернення Шлапака на ім’я генпрокурора у якому зазначається, що екс-керівництво «Приватбанку» перед націоналізацією проводило незаконні операції з пов’язаними з банком особами, що призвело до заподіяння державі збитків в особливо великих розмірах.

У документі наголошується, що 15 та 16 грудня 2016 року колишнє керівництво банку уклало з компанією Claresholm Marketing Ltd, яку визнано пов'язаною з «Приватбанком», кредитні договори на суму $389 млн, 60 млн євро і відобразило заборгованість в балансі банку.

Також 16 грудня екс-службовцями Приватбанку укладено кредитний договір з ТОВ «Новафарм» на суму 3,2 млрд гривень, та додаткову угоду з ПАТ СК «Інгосстрах» з зазначенням сум нарахування індексованої винагороди на суму понад 136 млн гривень, які також визнані пов’язаними з банком особами.

«За результатами розгляду звернення голови «Приватбанку» ГПУ внесла відомості до Єдиного реєстру досудових розслідувань за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 5 ст. 191 КК України (привласнення, розтрата майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем)», - йдеться у відповіді Луценка.

Як повідомлялося, олігарх Ігор Коломойський звернувся до суду із позовом про оскарження визнання неплатоспроможним «Приватбанку» і націоналізації.

Також відомо, що проти Приватбанку подано позовів на 9 мільярдів гривень.

Нагадаємо також, що стали відомі зобов'язання Коломойського і Боголюбова по «Приватбанку». Коломойський і Боголюбов в своєму листі до прем'єр-міністра Володимира Гройсмана від 16 грудня 2016 року передбачили можливість пролонгації терміну реструктуризації ряду кредитів банку до 2018 року. Необхідною умовою для такої пролонгації названа реструктуризація 75% сукупної основної суми відповідних кредитів до 1 липня 2017 року.

Нацбанк 3 липня заявив, що колишні власники «Приватбанку» не виконали зобов'язання з реструктуризації кредитів банку. Тому почалася процедура примусового стягнення боргів.

Читайте також статтю:  «Борги віддають лише боягузи». Як держава потрапила у пастку Коломойського

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: