Квоти на українську мову в телеефірі - це зброя у гібридній війні чи неповага до російськомовних? ОПИТУВАННЯ

Квоти на українську мову в телеефірі - це зброя у гібридній війні чи неповага до російськомовних? ОПИТУВАННЯ
Українська мова

Наприкінці жовтня до Верховної Ради надійшов законопроект під авторством нардепів від «Народного фронту» Миколи Княжицького і Вікторії Сюмар.

Документ передбачає встановлення мовних квот на телепродукцію, яку демонструють в ефірах національні, регіональні та місцеві мовники.

Депутати пропонують зобов’язати національні телекомпанії транслювати 75% україномовного контенту, регіональні та місцеві – не менше 50%. Варто зазначити, що запропонований законопроект № 5313 «Про внесення змін до деяких законів України щодо мови аудіовізуальних (електронних) засобів масової інформації» регулює винятково телевізійний ринок і ніяк не стосується інтернет-ЗМІ, які теж страждають від засилля російськомовного контенту. Необхідність ухвалення таких норм автори пояснюють наслідками сумнозвісного мовного закону «Ківалова-Колесніченка», який надавав преференції російській мові за рахунок української.

Деякі медійники вже розкритикували можливе ухвалення закону. Так, ведучий Матвій Ганапольський уже заявив, що в разі ухвалення закону буде змушений кинути свою роботу в Україні. В свою чергу журналіст Віталій Портніков, коментуючи заяву нагадав, що Ганапольский чудово володіє українською, але робить подібні заяви якраз через неповагу до мови.

Один з авторів законопроекту, депутат Микола Княжицький, у інтерв’ю «Главкому» розповів, звідки взялася цифра 75% для загальнонаціональних каналів,  депутати з якої фракції хочуть розширити дію «мовного» закону навіть на супутникові телеканали, а також про тих, хто чинить найбільший тиск, аби Рада не ухвалила запропоновані норми.

А як вважаєте ви, чи потрібно вводити квоти на українську мову в телеефірі, та, якщо потрібно, якими вони мають бути? Свою думку можете висловити, взявши участь в опитуванні.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: