Лещенко вважає, що настав час шукати нового главу Нацбанку

Лещенко вважає, що настав час шукати нового главу Нацбанку
Валерія Гонтарева

Лещенко підписав заяву до правоохоронних органів щодо перевірки фактів незаконної діяльності голови НБУ, яку ініціював нардеп Ігор Луценко

Афери інвестиційної компанії «Інвестиційний капітал Україна» (ICU), якою керувала голова Нацбанку Валерія Гонтарева, унеможливлюють її подальше перебування на посаді. Про це сьогодні у парламенті заявив народний депутат фракції БПП Сергій Лещенко.

За його словами, він підписав заяву до правоохоронних органів щодо перевірки фактів незаконної діяльності голови НБУ, яку ініціював нардеп Ігор Луценко.

«Гонтарева, коли прийшла, вона справді зробила багато речей, які було необхідно давно зробити. Вона діяла так тривалий час, але афери, які постійно випливають, у тому числі й стосовно участі інвестиційної компанії ICU, вони для мене були так само проявом, скажімо, великих сумнівів щодо того, що її перебування на посаді в подальшому буде тільки на благо Україні. Тому я думаю, що цей час настав, коли треба думати про зміну керівництва НБУ. Я не відхиляю її заслуг з очищення банківської системи щодо тих банків, які реально були або просто помийками, або обмивочними конгломератами при фінансово-промислових групах… Але я думаю, вже час дати їй можливість відпочити і шукати нового керівника НБУ», – заявив Лещенко.

Нагадаємо, Валерія Гонтарева до появи в Нацбанку була співвласником і керівником компанії «Інвестиційний капітал Україна». У 2013-2014 роках ICU обслуговувала компанії та банки, які належали чиновникам і бізнесменам близького оточення президента Януковича. У 2013-му ICU займалася розміщенням коштів державного Аграрного фонду у Брокбізнесбанку, який належав Сергію Курченку, внаслідок чого держава втратила 2 млрд грн. Того ж року в інтересах офшорних компаній тодішнього першого віце-прем’єра Сергія Арбузова ICU придбала облігації Мінфіну на 1,3 млрд доларів, які зараз заарештовано в Ощадбанку. Експерти вважають, що ці угоди мають ознаки відмивання коштів.

За словами депутата фракції БПП Павла Різаненка, компанія ICU заробляла на сумнівних фінансових операціях і після того, як Гонтарева очолила НБУ.

«Ідеться про торгівлю облігаціями внутрішньої позики між держбанками, у результаті якої фінустанови отримали значні збитки. Гроші у держбанків крались. У цьому процесі було задіяно посередників, серед яких і ICU», – пояснив Різаненко.

Нагадаємо, Комітет Верховної Ради України з питань фінансової політики та банківської діяльності звернувся до президента України Петра Порошенка з пропозицією звільнити голову Національного банку Валерію Гонтареву.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: