Макрон мріє, щоб у Європі всі знали французьку мову

Макрон мріє, щоб у Європі всі знали французьку мову

Президент Франції Еммануель Макрон

Lо 1973 року французька була основною в діловодстві Євросоюзу

Президент Франції Еммануель Макрон має намір зробити французьку основною мовою в діловодстві Європейського Союзу після виходу Великобританії з ЄС, повідомляє The Wall Street Journal.

За даними видання, вперше Макрон оприлюднив свою ідею 20 березня в Міжнародний день франкофонії, коли відзначається створення міжнародної організації співпраці франкомовних країн.

«Англійська, ймовірно, ще ніколи не була настільки широко представлена в Брюсселі, як за часів, коли ми обговорюємо Брекзіт», - сказав тоді французький лідер.

На думку президента Франції, потрібно повернутися до ситуації, що існувала до 1973 року, коли саме французька була основною в діловодстві Євросоюзу. В оточенні французького президента є люди, які підтримують цю ініціативу.

Так, наприклад, офіційний представник Франції в ЄС Філіп Легліз-Коста в квітні відмовився брати участь в нараді з питань бюджету, оскільки вона проводилася англійською мовою. За словами одного з дипломатів, всіх, хто залишився на нараді, англійська в принципі влаштовувала, але після демаршу француза всі стали вимагати перекладу їхніми рідними мовами.

Союзником Макрона в боротьбі за превалювання французької мови є і голова Єврокомісії Жан-Клод Юнкер. Уродженець Люксембургу раніше вже заявляв, що не бачить причин, з яких "мова Шекспіра мала б бути вищою, ніж мова Вольтера". Сам Юнкер в основному робить заяви французькою або німецькою.

WSJ зазначає, що насправді англійська є найпопулярнішою мовою в ЄС, де офіційними вважаються 24 мови. У 80 відсотках шкіл в Євросоюзі учні як першу іноземну вивчають саме англійську. При цьому офіційною англійська мова є тільки у Великобританії, Ірландії і на Мальті. Чисельність населення двох останніх країн становить лише 1,2 відсотка всього населення ЄС.

Зараз англійська використовується в 81% документів Євросоюзу, французька - в 5 відсотках, німецька - у двох відсотках. В апараті ЄС в Брюсселі лише 2,8 відсотка співробітників є корінними носіями мови.

 

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів

Читайте також

Дата публікації новини: