Матіос розказав, як у прокуратурі йому довелось носити «мішки з лайном»

Матіос розказав, як у прокуратурі йому довелось носити «мішки з лайном»

Матіос розповів, як у полях на Донбасі зупиняв військових, що «драпали»

Головний військовий прокурор Анатолій Матіос розповів, що став заступником Генерального прокурора в червні 2014 року і до листопада «не вилазив» із зони АТО.

Про це він заявив в інтерв’ю «Главкому».

«Тоді у нас на сході почалася не то що «дупа», а Везувій. Я до листопада-місяця не вилазив з АТО. У мене були тижні, коли я з Києва по чотири рази вилітав у вертольоті і полями зупиняв вояків, що «драпали». При цьому я встигнув вночі написати закон про військову прокуратуру, пролобіювати його. І 24 серпня 2014 року постала військова прокуратура, в якій за штатом було 109 осіб», - розповів Матіос.

Він нагадав, що 28 серпня 29 прокурорів поїхали розслідувати Іловайськ, збирати останки по лісах.

«Там ми пройшли глибину всіх глибин. Перелякані війська, недовіра до військових прокурорів, яка виникла миттєво за допомогою пропаганди «з того боку» і була підхоплена боягузами з цього… Сидіти в телевізорі, це не мішки носити. А на той момент я носив мішки з великою бідою і з великим лайном. Я точно знаю, які процеси зупинив та точно знаю, на що я вплинув», - зазначив головний військовий прокурор.

Матіос підкреслив, що тільки п’ятеро народних депутатів ознайомилися із розслідуванням справи по «Іловайську».

«Я думав, як мені донести до суспільства, що я зробив зі своїми колегами роботу професійно, якісно і законно. І придумав... Пішов до Юрія Віталійовича і кажу: «Ви у нас трибун? Трибун! У вас же є політична вага? Є! Вам довіряє суспільство? Довіряє! Підіть у Верховну Раду і запропонуйте тим народним обранцям, які обтяжені правами і депутатською недоторканністю, ознайомитися з матеріалами». Кожен народний депутат має допуск до державної таємниці. Він чи вона, маючи клепку в голові, може без розголошення військової таємниці донести свої судження про цю трагедію до суспільства. Але ж тільки п’ять осіб (нардепи Андрій Тетерук, Іван Вінник, Ірина Фріз, Тетяна Чорновол, Єгор Соболєв, - «Главком») ознайомилися. Я можу сказати лише одне: війни без втрат не буває. Це трагедія. І це, на жаль, так і є», - резюмував головний військовий прокурор.

Довідка: Іловайська трагедія — епізод війни на сході України у другій половині серпня 2014 року, в ході якого розгорнулися запеклі бойові дії між ЗСУ і підрозділами МВС з одного боку, та озброєними формуваннями терористичної організації ДНР і Збройних сил Російської Федерації з іншого.

Українські силовики увійшли в Іловайськ 18 серпня. Вони змогли взяти під свій контроль більшу частину міста, однак після введення регулярних російських військ 23-24 серпня і через дезертирство окремих українських підрозділів 28 серпня іловайське угрупування опинилося в оточенні.

29 серпня вночі Путін звернувся до бойовиків із закликом відкрити гуманітарний коридор для українських військових, що опинилися в оточенні.

29 серпня о 6:00 ранку російський офіцер прибув до Многопілля і повідомив українській стороні, що вихід має відбуватися без зброї.

О 8:15 українські військові організованими колонами почали рух з міста. Колони були розстріляні на марші.

Коментарі — 0

Авторизуйтесь , щоб додавати коментарі
Іде завантаження...
Показати більше коментарів
Дата публікації новини: